Yılın Yazar ve Sanatçı Kadınları

Çalışan, üreten, toplu­ma katma değer yaratan ve en önemlisi gelecek kuşakları yetiştiren kadınların aktif olduğu toplumlar, daha gelişmiş ve şüphesiz daha modern. Erkek egemen tarih sayfalarında yarışa geç başlayan kadınlar, bugün bilimden sanata, spordan siyasete, mühendislikten eğitime pek çok alanda başarı hikayeleri ile gündemdeler. The Brand Age Dergisi yazarlarının ve iş ortaklarının oylaması ve Adba International’ın sosyal medya analizi sonuçları ile belirlenen listede 15 farklı kategoride yılın ilham veren kadınlarını değerlendirdi. İşte yılın ''Yazar'' ve ''Sanatçı'' kadınları!

Yılın Yazar Kadınları

 

Ayşe Kulin

Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri oldu ve birçok ödül kazandı. Avrupa Amerikan Kız Koleji’nde eğitim gördü. Evlendikten sonra bir müddet yurt dışında yaşadı. Adı:Aylin, Sevdalinka, Köprü, Veda gibi okurların kalbinde taht kuran kitapları kaleme aldı. Aynı zamanda gazete yazarlığı yaptı. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Gece Sesleri, Geniş Zamanlar, Köprü adlı romanları ekrana uyarlanan eserlerinden bazılarıdır. Yazar, 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2016 yılının Kasım ayında “Kanadı Kırık Kuşlar” adlı yeni romanını yayınladı.

Şule Gürbüz

İstanbul Üniversitesi’nde sanat tarihi ile Cambridge Üniversitesi’nde felsefe eğitimi alan Gürbüz, aynı zamanda mekanik saat ustasıdır ve çalışmalarını Milli Saraylar Müdürlüğü bünyesinde sürdürmektedir. 2011 yılında Sanat Kitabı’yla Türkiye Yazarlar Birliği Kamu Yayıncılığı Ödülü, takip eden 2012 yılında ise Zamanın Farkında isimli eseriyle Oğuz Atay Öykü Ödülü’yle başarısını kanıtladı. Sanat Kitabı dışında oyun, öykü, şiir gibi edebiyatın farklı türlerinden de eserleri bulunuyor. Geçtiğimiz yıl “Öyle Miymiş” adlı kitabını okurlarıyla buluşturdu. Eserlerinde yoğun olarak düşüncelerini, kafasındaki sesleri dile getiriyor Gürbüz. Zaman, üzerinde en fazla kafa yorduğu kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Nuran Tezcan

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Eski Türk Edebiyatı lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören Nuran Tezcan, Türk Dil Kurumu’nda uzman, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde okutman olarak çalıştı. Doktora öğrenimini de Bamberg, Otto-Friedrich Üniversitesi’nde yaptı ve çeşitli üniversitelerde akademisyen kimliğiyle genç nesilleri yetiştirdi. Evliyâ Çelebi Seyahatnamesi’nde Manisa’yı konu alan doktora çalışması, Brill yayınevinin (Hollanda) “Evliya Çelebi’s Book of Travels” dizisinde yayımlandı. Ağırlıklı çalışma alanlarının başında ‘’Evliyâ Çelebi Seyahatnamesi” gelir. Diğer çalışma alanları ise Osmanlı aşk mesnevilerinin kurgusal yapısı, bu eserlerde kadının yeri ve kadına bakış, Osmanlı edebiyatında şair ve patron ilişkileridir.
 

Yılın Sanatçı Kadınları

Kalben

Müzikle yaşamaya 8 yaşındayken annesinin aldığı klavye ile başlayan Kalben, ilk gitarını 14 yaşında kucakladı. Markası “Santana”, sesi cızırtılı bu gitarla ilk şarkılarını yapmaya başladı. 17 yaşında burslu olarak girdiği Bilkent Uluslararası İlişkiler bölümünden 21 yaşında mezun oldu. Çeşitli alanlarda çalışmayı denedikten sonra 2008’de, aynı üniversitede, Medya ve Kültürel Çalışmalar üzerine yüksek lisans yapmaya başladı. Eğitim hayatının ardından İstanbul’a taşınan sanatçı, Universal Pictures bünyesinde marka müdürü olarak çalışmaya başladı. Sonrasında senaryo yazarlığı, editörlük, proje yöneticiliği, reklam yazarlığı, çevirmenlik gibi çeşitli işlerle meşgul oldu. Müzik kariyerinin asıl çıkışını 18 Ekim 2014’te Sofar Sounds İstanbul kapsamında Galata’da bir evde sadece gitarıyla verdiği konserden sonrasında yakaladı.

Çiğdem Erken

7 yaşında piyano çalmaya başlayan Erken, zaman içerisinde kendine has bir müzik dili geliştirdi. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda gördüğü eğitimin ardından akademiye devam etti. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde master ve sanatta yeterlik programlarını bitirdi. 1994-1999 yılları arasında kariyerine Ankara Devlet Operası’nda orkestra sanatçısı olarak devam etti. Bir yandan da konservatuvarda öğretim üyeliği yaptı. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Yardımcı Doçent oldu ve piyano, oda müziği, tiyatro müziği ve müzikaller üzerine dersler verdi. Tiyatro oyunlarına müzikler yaptı ve birçok önemli ödüle layık görüldü. Şarkılarını ‘Kız Kafası’ isimli albümünde topladı. 2015’te çıkardığı ‘Manita’ adlı albümüyle de müzik dünyasındaki hatrı sayılır konumunu sağlamlaştırdı.

Derya Uluğ

1986 doğumlu sanatçı son dönemlerin en gözde isimleri arasında. Müziğe ilgisi çocuk yaşlarda başladı. Muğla Üniversitesi’nde Müzik Öğretmenliği üzerine eğitim gördü. Yüksek lisansını İstanbul’da Haliç Üniversitesi’nde yaptı. Bir süre Ebru Gündeş’in vokalisti olarak müzik hayatına devam etti, sonrasında kendi albümünü yapmak için kolları sıvadı. 2016 yılında Okyanus adlı single çıkardı ve pop müzik sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Yaz döneminde en çok dinlenen şarkılardan biri olan Okyanus’la yıla damga vuran isimler arasında yer aldı. Yılın en iyi çıkış yapan sanatçısı olarak 43.Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde ödül aldı.  
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER