BASF’nin 2019 otomotiv renk trendlerine göre, beyaz hâlâ hâkim renk

BASF’nin yayınladığı Otomotiv OEM Boyaları 2019 Renk Raporu’na göre beyaz, gerilemesine rağmen hâlâ liderliğini koruyor.

BASF’nin yayınladığı Otomotiv OEM Boyaları 2019 Renk Raporu’na göre beyaz, gerilemesine rağmen hâlâ liderliğini koruyor.


BASF tarafından açıklanan Otomotiv OEM Boyaları 2019 Renk Raporu’nun sonuçlarına göre ABD, Avrupa ve Asya yollarında beyaz otomobillerin diğer renklere oranla daha fazla olduğu ortaya konuldu. Rapora göre, dünya genelinde üretilen tüm otomobillerin yaklaşık yüzde 39’u beyaz renge boyanıyor. Beyaz her bölgede en popüler renk olsa da, bölgesel dağılımda önemli farklılıklar var. Asya Pasifik’te yaklaşık olarak her iki araçtan bir tanesi beyazken, Kuzey Amerika ve EMEA’da ise her üç araçtan bir tanesi beyaz.

Siyah, gri ve gümüş olmak üzere diğer akromatik renklerin ise beyazdan sonra en popüler renkler olduğu belirtilen BASF Otomotiv OEM Boyaları 2019 Renk Raporu’na göre bu trend, genel olarak en popüler otomobil segmenti olan SUV’larda da geçerli. Ancak dünyanın sadece siyah ve beyaz olmadığı vurgulanan raporda, 2019 yılında dünyadaki yeni araçların yüzde 22’sinin kromatik renklerle boyandığı belirtiliyor. Global olarak üretilen araçların yaklaşık yüzde 9’u mavi ve yüzde 7’si ise kırmızı oldu.

Küçük otomobiller ve daha küçük araçlarda ise bir renk patlaması olması olasılığı daha yüksek. Mavi ve kırmızının haricinde, özellikle Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde küçük otomobillerde kahverengi ve bejin payı artıyor.

BASF’nin tasarımcıları da bu doğrultuda derin ve parlak tonlar oluşturmak için benzersiz pigmentler, efektler ve başka inovasyonlar kullanıyor.

Kuzey Amerika: Beyaz hâlâ ilk sırada, ama durum değişiyor

Kuzey Amerika yollarında akromatik renkler açık bir şekilde en yüksek paya sahip ve beyaz, siyah, gümüş ve gri, global trendlere uygun olarak pazarın yüzde 77’sini oluşturuyor. Ancak global trend ile karşılaştırıldığında, en popüler renk olan beyaz genel dağılımın sadece yüzde 29’unu oluşturduğundan, daha dengeli bir renk dağılımı mevcut. Kuzey Amerika pazarı da sarı alt tona sahip sıcak beyaz renklerden özellikle lüks ve elektrikli araçlarda mavimsi alt tonlara ve beyaz inci efektlerine sahip daha serin beyaz renklere geçiş yapıyor.

Ayrıca Kuzey Amerika, kamyonet popülerliği konusunda dünya lideri. Ticari araçlardan lüks araçlara geçiş yaptıkça, çok sayıda beyaz kamyonun (yüzde 38) ve yüzde 11 ile nispeten yüksek bir kırmızı pazar payının yanı sıra derin, zengin siyahlara doğru yöneliyorlar.

Asya Pasifik: Bireysel renklerde artış olurken, beyaz hâlâ pazara hakim durumda

Asya Pasifik’teki birçok araç akromatik renkteyken, yüzde 77’lik renk payı değişmemiş durumda. Bu bölgede neredeyse her iki otomobilden bir tanesi, (yüzde 49’luk pazar hakimiyeti ile) beyaz renkte. Bu oran, aynı zamanda tüm bölgelerde en yüksek oran. İnci beyazı özellikle popüler durumda. Diğer yandan siyah ise diğer bölgelere oranla hâlâ düşük bir paya sahip, ancak sportif ve bireysel kullanımlarda giderek daha fazla dikkat çekiyor. Asya Pasifik bölgesinde tipik olarak kromatik renklerin farklı tonları ve efektleri kullanılıyor. Bu renklerin arasında, yaygın bir şekilde elektrikli araçlarda (EV’ler) olmak üzere yüzde 7 ile mavi lider durumdayken, onu yüzde 6 ile kırmızı takip ediyor.

Güney Amerika: Beyaz ve kırmızı en gözde renkler olmaya devam ediyor

Güney Amerikalı tüketiciler arasında beyaz, yüzde 39’luk pazar payı ile en gözde renk olmaya devam ediyor. BASF Güney Amerika Otomotiv Boyası Direktörü Marcos Fernandes, “İlk olarak 2010’un başlarındaki teknolojiyle bağlantılı bir şekilde, bu renkteki cep telefonlarının ve diğer cihazların piyasaya sunulmasıyla birlikte beyaz, havanın ve suyun temizliği ve saflığı ve çevrenin korunması ile bağlantılı olarak halihazırda “çevresel renk” yönünü güçlendiriyor.” dedi. Diğer akromatik renkler de alıcıların tercihleri içerisinde yer alırken, yüzde 23’ü gümüşü ve yüzde 14’ü griyi seçiyor. Global olarak yüzde 16 pazar payına sahip olan siyah, yüzde 11 ile Güney Amerika’da daha az popüler durumda.

Kromatik renkler arasında kırmızı, yüzde 8’lik pazar payı ile Güney Amerikalıların kalplerini fethetmeye devam ediyor. Kırmızıyı mavi ve bej takip ederken, Fernandes, “Kırmızı, satışlar içerisinde sürekli olarak mevcudiyetini koruyor. Canlı bir renk, sportiflik ve güzellik ile bağdaştırılıyor ve ayrıca aracın yeniden satışı sırasında değerini koruyan bir renk.” şeklinde konuştu.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER