DeFacto Mağazalarında Robotlar Hizmet Verecek

DeFacto, akıllı aynaların ve robotların yer aldığı akıllı mağaza konseptini hayata geçirdi. Markanın bu öncü yaklaşımını ve tüketici trendlerinin neler olduğunu DeFacto Pazarlama İletişimi Direktörü Ahmet Yağlıcıoğlu ile konuştuk.

DeFacto, akıllı aynaların ve robotların yer aldığı akıllı mağaza konseptini hayata geçirdi. Markanın bu öncü yaklaşımını ve tüketici trendlerinin neler olduğunu DeFacto Pazarlama İletişimi Direktörü Ahmet Yağlıcıoğlu ile konuştuk.

Mağazacılık alanında yeni bir dönem başlatan DeFacto, İstanbul Akasya’da açtığı yeni akıllı mağazasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Akıllı mağazada alışveriş yapmak isteyenleri robot satış danışmanları karşılayacak. Kullanıcılar satın almak istedikleri ürünü kabinlerdeki akıllı aynalar sayesinde kolayca inceleyebilecek. Ayrıca sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde sadece bir dakika içinde o ürünün farklı beden ve renk seçeneklerinin dijital kopyalarına bakıp, istedikleri kıyafeti üzerinde görebilecekler. Bu sayede müşteriler hem dijital alışveriş deneyimi yaşayacak hem de anında istediği ürüne dokunma, deneme ve iletişim kurma imkânını bulacak.

 

DeFacto olarak 2019 yılı sizin için nasıl geçti? Çeşitli reklam filmleri ile karşımıza çıktınız ancak reklam kampanyalarının yanı sıra pazarlama gündeminizde neler vardı, yılı nasıl sonlandırmayı planlıyorsunuz?

 

2019 yılı ekonomik anlamda inişleri çıkışları olan ve birçok şirketin de bunun karşısında sıklıkla taktik planlarını değiştirdiği ve çeşitli aksiyonlar aldığı bir yıl oldu. DeFacto olarak hem ciro hem de adette büyümeyi sağlamaya çalışırken diğer yandan da kârlılığımızı artırmak için çok ciddi aksiyonlar aldık ve sonuçta başarılı geçirdiğimiz güzel bir yıl oldu.

 

Stratejik segmentlerimize ve koleksiyonlarımıza iletişim yatırımı yaptığımız 2019 yılında marka yüzümüz Aslı Enver ile çok güzel projeler gerçekleştirdik. Aslı zaten samimiyeti ve güzelliği ile Türk ve komşu ülkelerin müşterileri tarafından çok beğenilen biri olduğundan markaya ve iletişim yatırımlarımıza çok katkı sağladı. Bunun dışında inovasyon yatırımlarımızla ürettiğimiz renk ve şekil değiştiren t-shirtlerimizle, sevgili dostumuz Varol Yaşaroğlu’nun yarattığı Kral Şakir çizgi filmi ile yaptığımız ürün lisans sponsorluk anlaşmamızla da çocuk müşterilerimize sunduğumuz birçok yeni kategoride çok başarılı sonuçlarla emeklerimizin karşılığını aldık. Son kampanyamız Mekanın Sahibi DeFacto projesi de hem sektörde hem de müşterilerimiz arasında çok konuşulan bir proje oldu. Özelllikle genç müşterilerimizin gündeminde olan rap müziği işin merkezine koyduğumuz ve eğlenceli bir senaryo ile görselleştirdiğimiz iş sonuçlarına çok güzel katkı sağlayan bir projeydi.

 

Bir yandan günlük operasyonları yönetirken diğer yandan da sektörde öncü olacağımız bir çok yatırım ve yeniliği de pazara ve müşterilerimize sunduk. Bunlardan biri dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda Türkiye’nin ilk akıllı mağazasını açmamız oldu. Sürdürülebilir koleksiyonumuzun lansmanını yaptık. Globalleşme startejimizi desteklemek için bulunduğumuz pazarlardaki odak ülkelerimizde hayata geçirdiğimiz yerel marka elçileri projemizle marka bilinirliğinimizde fark edilir artışlar gördük.

 

DeFacto teknolojiyi nasıl kullanıyor? Akıllı mağaza konseptini Akasya Alışveriş Merkezi’nde yer alan mağazanızda hayata geçirdiniz. Nasıl bir alışveriş deneyimi bekliyor tüketicileri?

 

Teknoloji ve dijitalleşme, DeFacto için stratejik odak alanlarından birisi. Bu anlamda şirketin İnsan Kaynakları, Ürün & Tasarım Geliştirme, Lojistik, Finans departmanları dahil olmak üzere tüm satış ve pazarlama fonksiyonlarında bir dönüşüm mevcut, tüm süreçlerimizde teknolojiyi kullanıyor ve geliştiriyoruz. Bu çalışmaların son tüketiciye ulaştığı projelerden en güzel örnek de Akıllı Mağaza. Dünyada tekstil sektöründeki ilk, Türkiye’nin de ilk ve tek akıllı mağazasını bir Türk markasının vizyonuyla hayata geçmiş olması ve bu projenin içinde olmaktan dolayı da çok gururlu hissediyorum kendimi. Robot satış danışmanıyla karşılandığınız, dijital ekranlardan ürünlerin beden ve renk bilgilerini inceleyebildiğiniz, kabinden çıkmadan istediğiniz bedeni satış danışmanlarımıza ekrandan talep ettiğiniz, farklı ödeme yöntemleriyle evinize, işyerinize veya size en yakın DeFacto mağazasına ürünlerinizi teslim ettiğimiz omnichannel uygulamalarımızla tam bir akıllı mağaza deneyimi sunuyoruz. Yakın zamanda daha çok noktada daha farklı deneyimlerle müşterilerimizi şaşırtmaya devam edeceğiz.

 

Moda sektöründe tüketici trendleri ve satın alma eğilimleri ne yönde ilerliyor? Bu yılın öne çıkan trendleri nelerdi?

 

Şöyle bir segmentasyon yapabiliriz: Tüketicilerimizin yüzde 50’si trend olan ürünleri yakından takip ediyor ve bunları giymek/kullanmak istiyor. Örneğin; tüketiciler neon renk moda olunca bu renk ürünleri daha sık tercih ediyor, bunun yanı sıra reklam kampanyalarından da etkilenerek trend modelleri (mom fit jeanler, uzun boy pileli elbiseler, ekose ceketler) satın alıyor. Diğer yüzde 50’lik bölüm ise daha basic giyinmeyi tercih ederek trendi takip etmese de kendi tarzına uygun ürünleri satın alıyor. Bunun dışında müşterilerimiz markanın yarattığı imaj, offline ve online kanallarında sunduğu yenilik ve deneyimler, markanın samimi duruşu ve bulunduğu coğrafyaya yarattığı katkıya da odaklanıyor. Müşteriler artık markaların tek taraflı iletişim kurarak ürettiği ürünleri satmak için iletişim yapmasından ziyade onları hayatlarında sunduğu çözümler ve hizmetlerle hatırlamak ve görmek istiyor. Bu yüzden deneyim yaratmak ve bir hikâye anlatmak her zamankinden daha önemli hâle gelmiş durumda.

 

360 Derece İletişim, 365 Gün İletişimine Dönüştü

 

Tüketicinin son dönemlerde satınalma davranışlarında değişiklik oldu mu? Ve bu değişiklik sizin iletişim çalışmalarınızı nasıl etkiliyor?

 

Aslında tüketicilerin satınalma davranışlarından ziyade kendisi değişti. Y jenerasyonu 2025 yılında nüfusun yüzde 65’ine ulaşacak ve şirketlerde de yönetimi devralacak. Nesil değişimi yazıyoruz ve dijitalleşme bu değişimin en net örneği olarak karşımızda. Tüketiciler her an bir mesajla karşılaşıyorlar ve bu mesajları anlık tüketiyorlar. Artık içerik tüketim hızı bir Instagram post’una bakma ve parmağınızla storyler arasında geçiş yapma süresi kadar. Bu da marka yöneticilerini ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor. Yöneticiler daha fazla içerik oluşturmak, bu içeriklerin her birini akılda kalıcı/konuşulabilir yapmak ve daha doğru kişilere, doğru zamanda, doğru ürünü, tam da doğru lokasyonda ve mecrada iletmek zorunda. Bu yüzden ben 360 derece iletişimin 365 gün iletişimine döndüğüne inanıyorum. Her şeyi en doğru zamanda belki limitli mecralarda (ki yine o müşteri segmenti için doğru mecralarda) yapacağız ama bunu her gün yapacağız. Müşterinin karşısına çıkılmayan her saniye hafızasından silinip yerine başka marka giriyor.

 

Bir diğer değişim de kanallar arası geçişler. Sadece offline’dan veya sadece online’dan alışveriş yapan müşteri diye segmente edip, buna uygun hizmet vermek yerine; tüketicinin uçtan uca tüm satınalma yolculuğunu incelemek gerek. Bu yolculuk trend olan ürünü internetten aradığı andan başlıyor. Arama radarına girmek, kendi web sitesine çekmek için bir çaba gerek. Sonrasında e-ticaret sitesinde ürünleri arıyor, geziyor, fiyat kıyaslıyor, bazen katalog gibi kullanıyor. Burada da sayfalar arası seyahati incelemek lazım. Sonrasında tüketici ürünü online olarak da alabilir mağazaya da gidebilir. Burada da farklı deneyim ve tekliflerle rakibe gitmesini engellemek lazım. DeFacto olarak en geniş kapsamlı omnichannel deneyimini müşterilerimize yansıtmaya çalışıyoruz. İster online alıp evine veya en yakın mağazaya ürünü teslim ettirebilir (Click & Collect), isterse de mağazada bedenini veya rengini bulamadığı ürünün ücretini ödeyip evine gönderebilir (Pay @Store). Bu şekilde tüketicilerimizi, alışveriş yapmak istedikleri her an farklı teklifler ve deneyimlerle mutlu etmeye ve hizmet vermeye çalışıyoruz.    

 

DeFacto’nun yurt dışı faaliyetleri ne durumda? Pazarlama iletişiminiz bulunduğunuz ülkeye göre ne gibi değişiklikler gösteriyor?

 

DeFacto global bir marka olma yolunda ciddi bir büyüme ve yaygınlaştırma gerçekleştirmiş durumda. 30 ülkede 550’den fazla mağaza ile yoğun bir şekilde ticari faaliyetleri her geçen gün büyüyor. CIS, MENA, Balkanlar ve yakın coğrafyadaki komşu ülkelerimizde DeFacto markası kaliteli, uygun fiyatlı, trend marka konumlandırmasına yatırım yapmaya devam ediyor. Yurt dışında lokalleşmeye oldukça önem veriyoruz. Gerek ülke bazlı mevsimsel ve trendsel koleksiyon çeşitliliği, yerel influencer kullanımı ve ATL medya yatırımlarımızla marka bilinirliğimize ve müşteri memnuniyetine yatırım yapıyoruz. Buna ek olarak online alışveriş tüketim alışkanlığı yüksek olan ülkelerde kendi e-ticaret sitelerimizi açmaya da bu yıl başladık. Bu şekilde hem online hem offline kanallardan müşterilerimize modayı ulaştırabiliyoruz. 

 

 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER