Doritos'tan hayallerin gerçek olması için milyonluk destek

Doritos proje kapsamında, dönemsel dijital reklam planlaması için ayırdığı bütçeyi, başvuru projelerinin Facebook ve Instagram aracılığı ile geniş kitlelere yaymak üzere kullanacak.

Doritos proje kapsamında, dönemsel dijital reklam planlaması için ayırdığı bütçeyi, başvuru projelerinin Facebook ve Instagram aracılığı ile geniş kitlelere yaymak üzere kullanacak.


Gençleri her zaman hayatlarını dolu dolu yaşamaya ve potansiyellerini gerçekleştirmeye teşvik eden atıştırmalık sektörünün lider markası Doritos, Facebook ile birlikte yepyeni bir projeyi hayata geçiriyor. #bicesaret mesajıyla sosyal medyada başlatılan ve FonGogo kitlesel fonlama platformunun işbirliği ile yürütülen yeni projede, hayallerini gerçekleştirmek isteyenlerin hazırladıkları projelerine kitlesel fonlama yoluyla kaynak yaratılması destekleniyor. Projelerin tanıtımı için Doritos milyonluk medya bütçesi ayırdı. Bu destekten yararlanmak isteyen proje sahiplerinin 10 Mart 2020’ye kadar başvurularını yapmaları gerekiyor. 

Birçok ülkede yaygın olarak uygulanan, Türkiye’de de gelişmekte olan Kitlesel Fonlama İngilizcedeki “crowdfunding” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak türetildi. Kitlesel fonlama sisteminde bir ürün, organizasyon ya da proje dijital platformlar aracılığı ile tanıtılıyor ve gerçekleştirilmesi için gerekli fon doğrudan bu platformlar üzerinden bireylerden ve kurumlardan temin ediliyor.

Güçlü tanıtım desteği!

Gençleri anı ve hayatı cesurca yaşamaya, hayallerini gerçekleştirmeye davet eden Doritos yeni kampanyasıyla bu yönde önemli bir adım atıyor. Sosyal medyada #bicesaret platformu ile gerçekleştirilen kampanya çerçevesinde Çevre, Dans, Eğitim, Kültür & Sanat, Film, Müzik, Spor, Tasarım & Mimari, Teknoloji ve Turizm konularında hazırlanan projelerin tanıtımı Doritos tarafından desteklenecek.

Bu alanlardaki projeler için fongogo kitlesel fonlama web platformunda oluşturulan Doritos #bicesaret sekmesine başvuru yapılıyor. Başvuruda bulunan projeler Doritos’un medya gücüyle milyonlarca kişiye tanıtılacak. Instagram ve Facebook üzerinden projelerin reklam ve tanıtımları yapılacak. 

“Gençlerin umutlarını korumalarını istiyoruz”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doritos/PepsiCo Yiyecek Pazarlama Direktörü Osman Dilber şunları söyledi:

“İnsan yaşamında gençlik yılları belki de en çok hayal kurulan ve bu hayallerin peşinden koşulan dönemidir. Hayaller önemlidir, çünkü onlar insanların potansiyelinin hayata geçmesini ve topluma katkıya dönüşmesini sağlar. Gençlik aynı zamanda yaşamın en zor dönemlerinden de biri olabiliyor. Uluslararası Gençlik Federasyonu tarafından 18 – 24 yaş arası gençler arasında dünya çapında yapılmış bir araştırmada, Türk gençlerinin stres düzeyi en yüksek seviyede çıktı. Doritos bu kampanya ile gençleri cesaret göstermeye ve hayallerini gerçekleştirmeye davet ediyor. Onlardan umutlarını korumalarını istiyoruz. Gençlik, Türkiye’nin geleceğidir ve biz ülkemizin geleceğini her zaman destekleyeceğiz.  Başvurulan projeleri sosyal medya üzerinden milyonlara tanıtacağız. Proje kapsamında bir dizi tanıtım faaliyetlerimiz olacak. Bugün bizlerle birlikte olan geçmişte kitlesel fonlama ile hayallerine kavuşmuş örnek insanlar: Barkın ve Nisan’ın hikayelerine dijital mecralarda sık sık denk geleceksiniz. Bu başarılı arkadaşlarımızın ilham vermesini ve onları harekete geçirmesini umuyoruz.”

Bireysel projelerin hayata geçmesi için kitlesel fonlama sisteminin önemli bir araç sunduğunu belirten Osman Dilber şöyle devam etti:

“Kitlesel fonlama dünyanın birçok ülkesinde etkin bir şekilde uygulanıyor. Türkiye’de ise bunun yeni gelişmekte olduğunu ve henüz yeterince tanınmadığını söyleyebiliriz. Oysa proje sahipleri bu sistemden yararlanarak kendilerine kaynak yaratabilirler. Bu çalışmamızın bir amacı da kitlesel fonlamayı tanıtmaktır. Bir yandan insanların hayallerini başka insanların destekleri ile hayata geçirebileceklerini gençlere aktarmak, diğer yandan  da desteleyecek proje arayan kaynak sahibi insanlara kitlesel fonlama gibi bir yöntem olduğunu göstermek istiyoruz. Bu projede bizimle birlikte olan Facebook’a ve desteğini esirgemeyen Fongogo’ya teşekkürlerimi sunuyorum.”

Facebook Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Başkan Yardımcısı Derya Matraş ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dünyanın dört bir yanındaki insanların kendileri için önemli olan kişisel amaçlarına, hedeflerine ulaşabilmelerine yardımcı olmak Facebook olarak en büyük önceliklerimizden biri. Bu doğrultuda başlattığımız Bağış Kampanyaları özelliği üzerinden, şu anda 17 ülkede insanlar kişisel amaçları için bağış kampanyaları başlatabiliyor. Doritos’un ana iş ortaklarından biri olarak, kitlesel fonlama stratejisinin oluşturulmasından başlayarak tüm beyin fırtınası seanslarında, kreatif üretim ve medya planlaması süreçlerinde kampanyaya dahil olduk. Kitlesel fonlamanın gücünü de kullanarak Türkiye’de hayata geçirilen #bicesaret kampanyası ile ülkemizde de bu olgunun güçlenmesine katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Böyle bir fırsat yarattıkları için Doritos’a ve verdiği destek için de Fongogo’ya teşekkür ediyoruz.” 

Fongogo... Ali Tirkeş kampanyayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Doritos ve Facebook’un destekleri ile çok sayıda proje başvurusu ve başarılı sonuçlar bekliyoruz. Hem projeler hem de kitlesel fonlama sistemi ülkemizde daha fazla bilinecek. Kitlesel fonlama ülkemizde çok daha fazla kullanılabilecek, insanların hayatlarını değiştirebilecek bir yöntem ve bunun yaygınlaşması başta gençler olmak üzere gerçekleştirmek istediği hayali olan herkese fayda sağlayacak. Böyle bir fırsat sağladıkları için markaya da sektör adına teşekkür ediyorum.”

Kitlesel fonlama: 21’inci yüzyılın proje finansman yöntemi

Bir ürün, organizasyon ya da projenin dijital platformlar aracılığı ile tanıtılması ve gerekli kaynakların bu platformlar üzerinden bireylerden ve kurumlardan temin edilmesi anlamına gelen kitlesel fonlama dünyanın birçok ülkesinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu yöntemin en fazla kullanıldığı Çin’de 2017 yılında kitlesel fonlama işlemlerinin toplam değerinin 357 milyar ABD dolarına ulaştı. Geçen yıl tüm dünyada yaklaşık 6,5 milyon proje için kitlesel fonlama kampanyası yapıldı ve bu yöntemle yaratılan fonlarda %33,7 artış oldu. 

Türkiye’de ise kitlesel fonlama yeni gelişmekte olan bir alanı oluşturuyor. Bununla ilgili hisse bazlı tarafta yapılan işlem hacminin değer itibarıyla 2020 yılsonunda 3 milyon ABD doları olması bekleniyor.

Kitlesel fonlama ödül veya bağış bazında olduğu gibi yeni kurulan şirketler için hisse bazlı olarak da yapılıyor. Ancak hisse bazlı kitlesel fonlamayla ilgili olarak Türkiye’de henüz yasa bulunmuyor. Bağış bazlı projeler için ise Sivil Toplum Kuruluşu olmak ve ilgili bağış toplama izinlerine sahip olmak gerekiyor.

Kampanya yayına alındıktan sonra proje sahipleri projelerini genel olarak sadece kendi çevreleri ve networkleri ile paylaşıyorlar. Zaten paraya ihtiyaçları olduğu için pazarlama/tanıtım bütçeleri harcayıp ek bir trafik kazanamıyorlar. Ancak bu programda Doritos ve Facebook’un tanıtım destekleriyle milyonlarca insana ulaşacaklar.

Proje kapsamında 7 kıtaya giderek fotoğraflayan en genç Türk ünvanlı Barkın Özdemir ve Türkiye’den çıkan sayılı kadın orkestra şeflerinden biri olan Nisan AK, ilham veren hikayeleri ile toplumu #bicesaret projesine katılmaya davet eden videolar hazırlandı. Projenin ikinci ayağında ise fongogo.com’a yapılan başvuruların Instagram ve Facebook’ta tanıtımlarının yapılması ile milyonlara duyurulması yer alıyor.  fongogo tarafından onay verilen ve sisteme dahil olan projelere yapılacak fonlama ile toplanan para 10 gün içinde proje sahibine transfer edilecek.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER