E-ticaret sektörü her yıl yüzde 30 büyüyor

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’e göre, perakendenin geleceği e-ticarette. E-ticaret sektörü de her yıl ortalama yüzde 30 oranında büyüyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’e göre, perakendenin geleceği e-ticarette. E-ticaret sektörü de her yıl ortalama yüzde 30 oranında büyüyor.

 700 milyar TL büyüklüğünde olan perakende sektörünü de büyütüyor. E-ticaret siteleri, ciro bazlı mağaza sıralamasında yukarılara doğru tırmanıyor. Önümüzdeki yıllarda perakendenin geleceğini e-ticaret belirleyecek ve online platformlardan yapılan alışveriş hacmi, fiziksel mağazadan yapılan alışveriş hacmini geçecek.

Teknolojik gelişmeler alışveriş alışkanlıklarını değiştiriyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de perakende sektörü dijital dönüşümden etkileniyor. Artık tüketiciler fiziksel mağazalar kadar online mağazalardan da kolayca alışveriş yapmak istiyorlar. Şirketler de müşterileriyle aralarındaki uzaklığı kompanse edebilmek için e-ticaret yönetimine başvuruyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’e göre, perakendenin geleceği e-ticarette. E-ticaret siteleri, ciro bazlı mağaza sıralamasında yukarılara doğru tırmanıyor. Önümüzdeki yıllarda, e-ticaret siteleri perakende markalarının pazarlama stratejilerini belirleyecek ve perakendenin geleceğini e-ticaret belirleyecek. Hatta online platformlardan yapılan alışveriş hacmi, fiziksel mağazadan yapılan alışveriş hacmini geçecek.

E-ticaret perakende sektörünü büyütüyor

E-ticaret büyürken perakende sektörünü de büyütüyor. Bugün Türkiye’de perakende sektörünün yaklaşık 700 milyar TL büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. 2018 yılında ise bu rakamın yaklaşık 900 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Perakende sektöründe büyüme rakamları ise hâlâ iki basamaklı.

ETİD, e-ticaret sektörünün büyümesini yüzde 30’un üzerindeki oranlar ile gerçekleştirmeye devam etiğini açıkladı. E-ticaret sektörü, benzerine az rastlanır büyüme oranları ile her yıl kendini büyütürken, perakende sektörünü de geliştirip dönüştürerek büyümesine katkıda bulunuyor.

Toplam perakendeden alınan pay yüzde 3,5

Dünya genelinde perakende içerisinde e-ticaretin payı 2011 yılında yüzde 3,6 iken 2016’da bu oran yüzde 8,5’e yükseldi, 2021’de ise yüzde 13 seviyelerini yakalaması bekleniyor. TUSİAD’ın bu yıl açıkladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” raporuna göre, ülkemizde e-ticaretin toplam perakende içerisinden aldığı pay yüzde 3,5 seviyelerinde. 2021 itibarıyla bu oranın yüzde 4,3 seviyelerinde kalacağı öngörülüyor.

ETİD Yönetim Kurulu Emre Ekmekçi, perakende sektörünün yapmış olduğu yatırımlar ve dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte bu rakamın yüzde 5’lerin üzerine çıkacağını söyledi. Ekmekçi, “Biz ETİD olarak perakendedeki değişim sinyallerini üyelerimiz arasında da görüyoruz. 2007 yılında sadece internet üzerinden hizmet veren markalardan oluşan dernek üyelerimiz arasında perakende sektörünün pek çok büyük markası bulunuyor” dedi.

“Dijital dönüşüm şirketlerin geleceği”

Fiziksel mağazaları olan perakendeciler ve online mağazalar arasındaki sınırlar gittikçe bulanıklaşıyor. İlerleyen yıllarda tek bir alanda hizmet veren online perakendecilerin, fiziksel mağazalarda da satış yapmayı sürdüreceği düşünülüyor. Dijital çağda perakendeye yön veren IoT, mobil ödeme, omnichannel commerce, social commerce, özelleştirme gibi trendler de yükselişe geçecek gibi görünüyor.

E-ticaretin geleceği hakkında açıklamalarda bulunan Emre Ekmekçi, “Dijital dönüşüm, perakende pazaryeri (retail marketplace) adına çok ciddi fırsatlar sunuyor. Dijital dönüşüm dediğimiz şey, şirketlerin geleceği demek. Şirketlerin dijitalleşmemesi de e-ticaretin büyümesini engelliyor. Önümüzdeki yıllarda pazaryeri mantığında çalışan e-ticaret şirketlerinin yerini, doğrudan kendi ürünlerini online alışverişe açan şirketlerin alacağını düşünüyoruz. E-ticaretin önüne geçen şirketler ise bu yarışı hep geriden takip edecek. Biz dönüşüm gerçekleştirmek isteyen tüm markaların, kurumların yanındayız ve onları desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER