Kedilerin Yarısından Fazlası Düzenli Olarak Veterinere Götürülmüyor

Royal Canin’in Ipsos ile gerçekleştirdiği araştırma, her 5 kedi sahibinden yalnızca 1’inin kedisini düzenli sağlık kontrolleri amacıyla veteriner kliniğine götürmekte olduğunu ortaya koydu.

Royal Canin’in Ipsos ile gerçekleştirdiği araştırma, her 5 kedi sahibinden yalnızca 1’inin kedisini düzenli sağlık kontrolleri amacıyla veteriner kliniğine götürmekte olduğunu ortaya koydu.

Kampanya kapsamında hayata geçirilen ve Ipsos tarafından Ekim ayında 882 kedi sahibi ile gerçekleştirilen görüşmeler, kedi sahiplerinin kedilerinin düzenli sağlık kontrollerinden geçirilmesi ve bakımı gibi konularda yaşadığı zorluklara ışık tutuyor. Araştırma sonuçlarına göre, kedi sahiplerinin yalnızca yüzde 17’si kedilerini düzenli sağlık kontrolleri amacıyla veteriner kliniğine götürüyor. Veteriner klinik ziyaretleri gerçekleşmesi halinde ise, bunun en temel nedenleri arasında ‘kedilerin hastalık semptomu göstermesi’ belirtiliyor. 

Her 10 kedi sahibinden 7’si, kedilerinin ‘iyi hissetmediğini gözlemlediklerinde’ öncelikle bu konuda tecrübe yaşamış kişiler ile iletişime geçerek semptomlar konusunda internetten araştırma yapıyor veya kedilerinin gerçekten hasta olup olmadığını anlamak için 1 gün bekliyor. Hastalık semptomları belirdiğinde vakit kaybetmeden sağlık kontrolü için veteriner hekimine götürenlerin oranı ise, yalnızca yüzde 24.

Araştırmayla ilgili konuşan Royal Canin Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu, “Hayvan sahipleri kedilerinin sağlık ve yaşam kalitesi için kritik önemde olan düzenli sağlık kontrollerini aksatabiliyor. Royal Canin olarak kedilerin düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmelerini teşvik edebilmek ve bu konuda farkındalık uyandırmak amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında ‘Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün’ kampanyasını hayata geçirdik. Bu sene, kampanyamızın bir parçası olarak yaptığımız araştırma sonuçlarımızı da kamuoyu ile paylaşıyoruz. Royal Canin olarak bu gerçekliği gözler önüne sermek ve nedenlerini ortaya koymak adına yaptığımız araştırma sonuçlarına göre, kedi sahiplerinin sadece yüzde 17’si düzenli kontrol amacıyla veteriner hekim ziyareti planlıyor. Oysa, eşsiz doğaları gereği semptomlarını büyük bir ustalıkla gizleyebilen kedilerde hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve etkisinin azaltılması için düzenli sağlık kontrolleri oldukça önemli. Türkiye sonuçları, düzenli kontrollerin kedilerin hayatı için yaratabileceği farklara vurgu yaptığımız ve kedi sahiplerini veteriner hekim ziyaretlerini daha sık planlamaya teşvik ettiğimiz ‘Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün’ kampanyamız için isabetli içgörüler ile yola çıktığımızı gösteriyor”, dedi.

Her 10 kedi sahibinden 8’si için, veteriner klinik ziyareti zorlu bir süreç

Araştırma sonuçlarına göre; kedi sahiplerinin yüzde 45’i muayene öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanılan stresin, veteriner klinik ziyareti sürecinde onları en çok zorlayan konu olduğunu belirtiyor. Kedi sahiplerinin yüzde 20’si klinik yolculuğu sırasında yaşanılan bu stresi, klinik ziyareti sırasında en çok zorlanılan konu olarak ifade ederken; yüzde 14’ü en çok kedisini taşıma çantasına yerleştirirken zorlanıyor. Kedi sahiplerinin yüzde 80’e yakını; veteriner klinik ziyaretinin daha kolay bir süreç olması halinde kedilerini çok daha sık sağlık kontrollerinden geçireceğini belirtiyor. 

Araştırma sonuçlarındaki veteriner klinik ziyaretleri konusundaki bulguları değerlendiren Çavuşoğlu, “Birçok kedi sahibi için veteriner klinik ziyaretini planlamak evdeki hazırlık döneminden yolculuk aşamasına kadar oldukça zorlu ve stresli bir süreç. Ve kedi sahipleri bu stresten kaçınmak için maalesef veteriner ziyaretlerini erteleyebiliyor. Bu kapsamda, kedi sahiplerinin bu süreçte ihtiyaç duyabileceği her türlü bilgi ve öneriyi kampanyamıza özel olarak tasarladığımız ve sene boyunca aktif tutacağımız www.kedimklinikte.comwebsitesinde bir araya getirdik. Burada, klinik ziyaretlerinde dikkat edilmesi gerekenleri kedi sahiplerinin bilgisine sunuyoruz. Ayrıca kampanyamız kapsamında düzenlediğimiz canlı yayın programı ile kedi sahiplerini uzman bilgiler ile buluşturduk. Böylelikle hemen hemen her kedi sahibinin zorlandığı veteriner klinik ziyareti planlama sürecinde onlara destek olmaya ve hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Her 10 kedi sahibinden 4’ü hayvanını besleyeceği mama miktarını belirlerken beslenme tablosundaki değerlere uyarak ölçü kabı ve tartı ile birlikte veriyor; %33’ü ise kedisinin önünde sürekli mama bulunduruyor. Araştırma sonuçlarına göre, kedi sahipleri ortalama olarak 3 ayda bir kilo kontrolü yapıyor.

“Hayvanların kilo yönetiminde daha çok adım atılması gerekiyor”

Araştırma, kedi sahiplerinin kedilerinin beslenme davranışları ve kilo kontrolü konusundaki yaklaşımlarını da mercek altına alıyor. Bulgulara göre, kedi sahiplerinin yüzde 60’tan fazlası kedilerine mama verirken herhangi bir ölçüleme veya miktar ayarlamasında bulunmuyor. Anket katılımcılarının yarısından fazlası, hayvanlarda kilo kontrolü yoluyla sağlıklı yaşam geçirebilmeleri için kritik önemde olan mama miktarı ayarlamasında bulunmadığını, mama kabının sürekli olarak dolu bulundurduğunu veya kedilerin yalvarma davranışı gösterdiği anlarda mama verme yoluyla yalvarma davranışlarını yönettiklerini belirtiyor. 

Obezite veya obeziteye ilişkin sağlık sorunlarının, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da dünyada bir numaralı sorun olduğunun altını çizen Çavuşoğlu son olarak; “Kilo yönetimi ve ideal kilonun korunması özellikle ileri yaştaki ve kısırlaştırılmış kediler başta olmak üzere tüm kedilerin sağlığı için büyük bir önem arz ediyor. Kilo yönetiminin ise ana etmenini mamaların doğru porsiyonlaması, kedinin özelliklerine göre doğru mama seçimi ve yalvarma davranışına ekstra mama vererek karşılık vermemek oluşturuyor. Araştırma sonuçları kilo yönetiminde bilinçlendirme ve farkındalık anlamında daha çok adım atılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Royal Canin olarak, evcil hayvanlarda giderek artan aşırı kilo ve obezite kaynaklı sağlık risklerine her fırsatta dikkat çekerek, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin öneminin altını çiziyoruz”, dedi.

*Bu araştırma Royal Canin için bağımsız bir araştırma şirketi olan Ipsos tarafından, Türkiye genelinde, ABC1C2 sosyo ekonomik gruplarına mensup, 18 yaş üzeri, kedilerinin bakımından sorumlu kadın ve erkek kedi sahipleri ile, kotalı örnekleme yöntemi ve Bilgisayar Destekli Web Görüşmesi yolu ile online olarak, 8 Ekim 2020 – 19 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER