Kral Şakir Dünyaya Açılıyor

Kral Şakir’in yaratıcısı karikatür sanatçısı Varol Yaşaroğlu, Kral Şakir’in merak edilen yolculuğunu ve yurt dışı planlarını paylaştı.

Kral Şakir’in yaratıcısı karikatür sanatçısı Varol Yaşaroğlu, Kral Şakir’in merak edilen yolculuğunu ve yurt dışı planlarını paylaştı.

Bize biraz Kral Şakir karakterini, uluslararası macerasını ve lisans sürecini anlatır mısınız?

Kral Şakir, teknolojiye, gizeme ve yeniliğe meraklı bir karakter. Haylaz da biri ama aynı zamanda oldukça yardımsever. Çizgi filmimizde Şakir’in tamamlayıcı karakterleri de oldukça önemli. Kitap okumayı çok seven olayları mantığıyla çözen Kardeşi Canan örneğin, Şakir ile iyi anlaştıkları çok söylenemez ve bu durum bize, iyi diyaloglar yaratabilme imkanı veriyor. Kral Şakir’in babası 'Remzi', arkadaşı 'Fil Necati' ile beraber takılmayı çok seviyor. Çocuksu baba Remzi’nin unutkanlığının yol açtıklarını, evin çözüm bulucusu Canan çözüyor ve aileyi hep olmadık hallerden kurtarıyor. 'Kadriye' ise Kral 'Şakir'in her olayı bir şekilde çözmesine sürekli şaşıran bir karakter. Geleneksel aile yapımızı yansıtan tüm bu karakterlerimiz, RTÜK kuralları gereği uluslararası çizgi film kanalı Cartoon Network’ün, Türkiye'de bir Türk çizgi filmi yayınlama kararı alarak konkur açmasının ardından ekrana taşındı ve Kral Şakir dizimiz, Cartoon Network’te yayınlanan ilk Türk çizgi dizisi olarak Mayıs 2016’da yayın hayatına başladı. Geçen bu süre zarfında, Cartoon Network’te Türkiye'nin en çok izlenen çocuk animasyon dizisi olduk. Bu yıl Netflix’de de çizgi dizimiz gösterime girdi. Kısa sürede Türkiye’de en çok izlenen ilk 3 yapım arasında yer aldı. Haftalarca ilk 10’daki yerini koruyarak bu kategoriye giren ilk animasyon olma gururunu taşıyoruz.

Kral Şakir, Ortadoğu, Kuzey Afrika bölgelerinde, Yunanistan, Kıbrıs gibi ülkelerin de içinde yer aldığı 18 ülkede, farklı lehçelerde yayınlanmaya başladı ve dünyaya açıldı. Lisans sürecimiz ise çizgi dizimizin, yayınlanmasıyla başladı. Ardından da oldukça başarılı gişe oranlarıyla sinema filmlerimiz geldi. 

Cartoon Network’te kaçıncı sezonunda Kral Şakir? 

Çizgi dizimizin her sezonu 39 bölümden oluşuyor. 2020 Eylül ayında 4. sezonumuza başladık. 

Peki filmlerinizde izlenme oranlarınız ne oldu? 

İlk filmimiz olan "Kral Şakir-Oyun Zamanı" filmimizi toplamda 346 bin 964 kişi izledi. "Kral Şakir-Korsanlar Diyarı "adıyla vizyona giren ikinci filmimiz ise, ilk filmimizin toplam izleyici rekorunu ilk üç günde kırdı ve üç günde izleyici sayısı 504 bin 303 oldu. Kral Şakir- Korsanlar Diyarı 2019 yılında Türkiye'de yerli/yabancı animasyon sinema filmi kategorisinde tüm zamanların en çok izlenen animasyon sinema filmi oldu. Toplamda 2 milyon 107 bin 865 kişi izledi. 2021’de üçüncü filmimizin de pandemi koşullarına bağlı olarak vizyona girmesini bekliyoruz. "Kral Şakir- Geri dönüşüm" adıyla yayınlanacak bu sinema filmimizin, vizyona giriş tarihinin salgın sürecine bağlı olarak gecikmesi riskine karşı, Kral Şakir'in TV filmlerini de üretme hazırlığı içindeyiz. 

Lisanslı ürünlerinizin de çocuklar tarafından oldukça beğenildiğini biliyoruz. Hedef kitleniz ve satış rakamlarınız nedir? 

Kral Şakir’in asıl hedef kitlesi ilkokul 1-2 ve 3. sınıf çocukları. Hedef kitlemize yönelik olarak lisanslı 200’e yakın ürünümüz bulunuyor. Toplamda 40 kategoride 35 firmayla iş birliğimiz var. Ürünlerimiz ise gıdadan, tekstile, oyuncaktan aksesuara oldukça çeşitli. Toplamda 2019 yılı lisans satışımız 45 milyon TL civarında gerçekleşti. Kategorilere göre baktığımızda ise oyuncak ürün skalamızda, tamir setinden oyun hamuruna, bowling setinden basket potasına, figürlerinlerden sürpriz yumurta ve scooter’a kadar 100 farklı ürünümüz bulunuyor ve bu sayı, halihazırda Türkiye’deki pek çok yabancı lisanstan fazla. Ciroda oyuncakta 2019 ve 2020’nin ilk 3 çeyreğinde 13 milyon 340 bin TL’ye ulaştık. Bunun 8 milyon 340 bin TL’lik kısmı 2020’nin ilk 3 çeyreğinden geliyor. Ancak oyuncağın asıl sezonu 4. Çeyrek. Dolayısıyla pandemiye rağmen son çeyrek beklentimiz oyuncakta 4.5 milyon TL’lik satış yapmak. Yılbaşı normalde çok etkili olur. Biz de konseptimizi mağazalarda toplu satış alanları ve vitrin çalışmaları şeklinde planlandık ancak çocukların sokağa çıkışının kısıtlı olduğu pandemi günlerinde, satışların daha çok online üzerinden gerçekleşmesini bekliyoruz. 

Pandemi ve sağlık kategorilerinde de lisanslı ürünleriniz var. Bu ürünler ve rakamları nedir? 

Pandemide maske ve sağlık kategorisinde satış yapıyoruz. Vitamin ve gıda takviyesi ürünlerimizde ciromuz 5,5 milyon TL. Buna adet bazında bakarsak, 4 ayda 200 bin şişe ürün satıldığı şeklinde söyleyebiliriz. Maskede ise 3. çeyrek itibariyle 13.5 milyon TL’lik satışımız oldu, yani 13,5 milyon adet kullan-at maske satışı gerçekleştirdik. Bu maskeler 10’lu paketler halinde satılıyor. Dezenfektan sprey satışlarımız ise 35 bin adet olarak gerçekleşti. Bu çok yeni çıkan bir ürünümüz ve asıl satış rakamlarını son çeyrekte bekliyoruz. Yine yılın son çeyreğinde jel el temizleme dezenfektanımız çıktı. Bunlar da 3D paketlemeler içinde satılan ve çocuklarımızın severek kullanacağı ürünler. Bu ürünlerimizi, çocuklara pandemi sürecinde hijyeni sevdirmek adına çok önemsiyoruz çünkü sevdikleri bir karakterle birleşmiş ürünleri kullanmaktan mutlular. 

Pandemi nedeniyle okullarda eğitim online sürüyor. Bu durum okul ürünlerinizde satış rakamlarınıza nasıl yansıdı? Olumsuz etkilendiniz mi? 

2020 yılında okul kategorisinde toplamda 8 milyon 820 bin TL’lik Kral Şakir ürünü satıldı. Bu rakamın büyük kısmı 12 ay boyunca satılan sert kırtasiye grubundan geldi çünkü bu ürünlerimiz, çocukların her durumda evde de kullandığı ürünler. Çanta cirosuna olarak baktığımızda ise 1 milyon 530 bin TL’lik çanta satışı yapıldığını görüyoruz. Yani okulların açılmadığı durumda bile yaklaşık 30 bin adet okul çantası satmış durumdayız. Ayrıca 3 milyon TL’lik de boyama, kalem, kalemtıraş gibi ürünlerimizden oluşan kırtasiye grubunda satışımız oldu. Yine bu yıl neredeyse 2 milyon TL’lik sticker, 1.5 milyon TL’lik de matara satışımız gerçekleşti. Bir de defter grubumuz var ki önümüzdeki yıl bu kategoride daha da büyümeyi planlıyoruz. Özetle, 2019 ile karşılaştırdığımızda, kırtasiye, matara ve hatta çanta grubu yeni çıktığı için, ciro karşılaştırmasında 3 katı bir büyüme elde ettik diyebilirim. 2021’de okulların açılacağını düşünerek tahminlerimizi, minimum 2 katı büyüme şeklinde yapıyoruz. 

Dergi ve kitap kategorisinde ne durumdasınız?  

Dergi ve kitaplar, çizgi dizi haricinde Kral Şakir’in çocuklarla buluşan ilk ürünleriydi. Hala da kitaplar en çok satan ürünlerimiz. Ancak oyuncaklarımız ve tekstil grubumuzun bu rakamlara neredeyse yetiştiğini Şu anda “Muh-ti-şim Dedektifler” adıyla 9. kitabımız çıktı, satışlar çok iyi gidiyor. 2019 yılında da toplam 2 milyon 249 bin 38 adet kitap sattık. Bu kitaplarımız daha çok 220 sayfalık hard cover kitaplar, dolayısıyla çok ciddi bir sayı. Çocuklar kitaplarımızı seri halinde almayı seviyor ve sonraki sayıyı sabırsızlıkla bekliyor.

Yurt dışında ürün satışınız var mı? 

Avrupa pazarı için Planeta Junior ile anlaştık. Hedefimiz burada ilk aşamada TV satışı. Bunun dışında Ortadoğu ve Kuzey Afrika 18 ülkede 8 ayrı lehçede Cartoon Network ile yayındayız. Türkiye’deki lisanslı ürünlerimiz bu ülkelerde de satışta. Dubai, Kuveyt, Mısır ve Irak en çok satış yaptığımız ülkeler arasında. Azerbeycan ve Karadağ’da ise ulusal kanallarda yayında olmamıza rağmen, ürün anlamında yoğun talep alıyoruz.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER