Maden suyu tüketimindeki bilinç her geçen gün artıyor

Sinem Mercan

Maden suyu sektörü tanıtımla markalaşacak

Türkiye, maden suyu kaynakları bakımından çok kaliteli ve zengin olmasına rağmen, tüketimde gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kalıyor.  Maden suyu tüketiminde sınıfta kalan Türkiye’de, tüketimi artıracak en önemli unsur ise tanıtım faaliyetleri…

Maden suyu, çözünmüş haldeki mineral ve gaz içeren kaynak sularının ortak adı. Halk arasında genellikle soda ile karıştırılan maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen yapay olan bir içecektir. Maden suyu kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, ne yazık ki maden suyu tüketimi oldukça az. Tüketimin az olmasının en önemli nedeni ise tanıtım yetersizliği. Ülkemizde daha çok ilaç niyetine tüketimin revaçta olduğu maden suyunda, son yıllarda yapılan tüketiciyi bilinçlendirme ve tanıtım çalışmaları sebebiyle, 1999’da kişi başı 1 litre olan tüketim, 2015 yılında 10 litreye ulaşmış.

1

TÜRKİYE, 2015’TE 675 MİLYON LİTRE MADEN SUYU TÜKETTİ

2008 yılında 340 milyon litre düzeyinde gerçekleşen maden suyu tüketimi, 2009 yılında krize rağmen %5 oranında büyüyerek 360 milyon litre düzeyine ulaşmış. 2015 yılında ise 675 milyon litre civarına çıkmış…

2

Kaynak: Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER)

Sektörde Sağlık Bakanlığından ruhsatlı 32 maden suyu üreticisi bulunuyor. Bu firmaların sadece 12 tanesi ulusal boyutta faaliyet göstermekte olup diğerleri bölgesel bazda çalışmalarını yürütmüyor. Maden suyu ithalatımıza bakacak olursak da yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. İhracatta da durum pek iç açıcı değil, %3 civarında bir ihracat söz konusu. Bu düşüklüğün nedeni ise navlun maliyeti olup bununla ilgili bir destek alınamaması…

MADEN SUYU TÜKETİMİ EN ÇOK AVRUPA’DA

Maden suyu dünyada ambalajlı su pazarı içinde değerlendirilen bir segment. Dünya ambalajlı su pazarı yaklaşık 256 milyar litre büyüklüğünde olup tüketimin %24 ‘ü Batı Avrupa’da, %18’i Kuzey Amerika’da ve %7’si ise Doğu Avrupa’da gerçekleşiyor. Ancak Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarları doygunluğa ulaşmış durumda… Ambalajlı su tüketimi, dünya ortalamasında 35 litre iken Batı Avrupa’ya gelindiğinde 120 litreye çıkıyor.

Dünya ambalajlı su pazarından gazsız sular ve kaynak suları kısmı, maden sularına göre daha hızlı büyüyor. Maden sularının ambalajlı su pazarındaki payı %16.

Dünya maden suyu tüketiminde %75 pay ile Avrupa ilk sırada yer alıyor. İtalya, bu bölgede en büyük ambalajlı su pazarı olarak göze çarpıyor. Kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 205 litre. Bu pazarın %17’si maden suyu olup; kişi başına maden suyu tüketimi de 35 litre. İkinci büyük ambalajlı su pazarı ise Almanya... Kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 150 litre civarında olup bu pazarın %57 si maden suyu. Almanya’da kişi başına maden suyu tüketimi de 85 litre.

3

  Kaynak: Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER)

Bayram-Altuntoprak2

Bayram Altuntoprak

Kristal Maden Suyu Pazarlama ve Satış Müdürü 

Markanızdan ve sektörde bulunduğu konumdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Doğal maden suyu fabrikamız Edremit / Balıkesir ilçesinin Altınoluk bölgesinde Kaz Dağları’ndadır. Burası dünyanın oksijen bakımından ikinci zengin bir bölgesidir. Ürün markamız “Kristal Doğal Mineralli Maden Suyu”dur. Sade maden suyunun yanında, meyve aromalı maden suyu çeşitlerimiz de mevcuttur. Elmalı, limonlu, vişneli çeşitlerin yanı sıra C vitamin takviyeli maden suyu çeşitlerimiz de vardır. Firmamız sadece maden suyu üretimi yapmamaktadır. Meşrubatın bütün çeşitleri (kola, portakal, gazoz, enerji içeceği, soğuk çay, soğuk kahve vb.) ve Kristal doğal kaynak suyu üretimimiz vardır. Bunlardan dolayı maden suyu üretimi, satışı ve pazar payı sürekli dalgalanma göstermektedir.

Firma stratejisi olarak bir dönem yoğunluğunuzu enerji içeceğine verdiyseniz, o dönem maden suyu gerilemektedir. 2016 yılı Kristal Maden Suyu için yatırım yılı oluyor. Üretim hatları hem yenilenmekte hem de kapasite artırımına gidilmektedir. En büyük yeniliği de maden suyu kategorisinde yeni bir ürün çıkararak yaptık. Rival markası ile doğal maden suyundan, nane, limon, papatya ve zencefil karışımlı bir ürün yaptık. Diğer aromalı maden sularından farklı olarak mesela aroması yerine zencefil ekstraktı koyduk. Ayrıca üründe sofra şekeri kullandık. “Rival Yemekten Sonra”  ismi ve “Her Yemekten Sonra Bir Yemekten Sonra” sloganı ile pazara çıktık. Kısa bir süre olmasına rağmen çok beğenildi.

cam-sise

Maden suyu tüketiminde diğer ülkelerin gerisinde olmamızın sebebi nedir? Maden suyu halka yeterince tanıtılmıyor mu?  Bu kapsamda maden suyunun tanıtımı ve tüketimini artırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bu bir kültür ve tüketim alışkanlığı meselesi... Aynı oranlar sütte, yumurtada ve ette de var. 15 -20 yıl öncesine göre daha bilinçli ve doğru tüketim var. Ve bu bilinç her geçen gün artmaktadır. Halk, maden suyunu yemeklerden sonra içilen ve asidinden dolayı yediğimizi eriten bir içecek olarak biliyordu. Bu tamamen yanlış bir bilgidir.

Maden suyunda asit yoktur. Halkımızın asit diye kastettiği karbondioksittir. Bu yanlış tabir yıllarca meşrubatlar için de kullanılır. Halk arasında “asitli” denilen içeceklerde aslında kastedilen, içeceğin içindeki “karbondioksit” gazıdır. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için içimi kolaylaştırmaktadır. Gazlı içecek üretiminde çok özel proseslerle üretilen ve % 99,99 saflıkta gıda üretimi için özel karbondioksit gazı kullanılır.

Yemekten sonra içelim de yediğimizi eritsin diye bir tabir vardır. Buradaki haklılık sadece bir rahatlama sağlamaktadır ama yediklerimizi erittiği için değildir. Bu da şöyle olmaktadır. Yemeklerden sonra yediklerimizi eritmek için mide çeşitli asit ve enzimler salgılamaktadır. Bu işlemler sırasında midemizde gaz oluşur. Bazen bu beli bir seviyeye yükseldiğinde geğirerek atarız. Çoğu zaman da bu seviyede olmaz veya doğal yolla atmak için yeterli değildir. Maden suyunu içtiğimizde, maden suyunun içindeki karbondioksit vücut ısısı ile gaz haline geçer midede gaz yoğunlaşması ile gazı dışarı atarak rahatlarız.

Asıl maden suyu içmemizin sebepleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tüketiciyi bu konuda bilinçlendirmek için, afiş, broşür gibi bilgilendirici materyaller kullanıyoruz. Haber ve röportajlarla bilgilendiriyoruz. En önemlisi de büyük marketlerde tadım faaliyeti yaparak müşterilere konuyu birebir anlatmak.

Sade maden suyu meyveliye göre daha çok satılıyor

Son yıllarda meyve aromalı maden suları piyasaya girmeye başladı. Siz de meyveli maden suyunu ürettikten sonra satışlarınızda bir artış söz konusu oldu mu? Bu ürünleriniz sade maden sularına göre daha mı çok satılıyor?

Bizim de meyveli maden sularımız var. Tabi ki bu ürünler satışı artırdı. Normalde sadesini içemeyenler, sert olduğunu söyleyenler meyveli maden suyu içmeye başladılar. Meyveli ile içme alışkanlığı edinenler sonra sadesini de içmeye başlıyorlar. Sade maden suyunun satışı meyveliye oranla daha fazla.

Gelecek projeleriniz ve planlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Hedefinizde global marka olmak var mı? Bu hedefe yönelik nasıl bir iletişim stratejisi yürütüyorsunuz?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, 2016 yılı yatırım yılımız. Global marka olarak özellikle “Rival Yemekten Sonra” ürününü düşünüyoruz.

Türkiye’de kişi başı 10-15 litre maden suyu tüketiliyor

Maden suyu sektöründeki sorunlar nelerdir? Bu sorunları çözmek amacıyla hangi adımların atılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bizce en büyük sorun maden suyu gibi sağlıklı bir ürünün ülkemizde halen daha yeteri kadar tüketilmemesidir. Avrupa’da kişi başı tüketim 200 litrelerdeyken, Türkiye’de ise sadece 10-15 litre arasında kalmaktadır. Bize ve sektördeki tüm firmalara düşen görev bu rakamı Avrupa seviyesine çekebilmektir.

Maden suyu ve soda arasındaki farklar nelerdir? Ayrıca maden suyunun kalitesi nasıl anlaşılır? Bahsedebilir misiniz?

Maden Suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen “doğaldır”. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen “yapay” olan bir içecektir. Maden suyunun kalitesi, içerisinde bulundurduğu minerallerin ve elementlerin çeşitliliği ve dengesi ile alakalıdır.

   
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER