Siyasi Seçimlerin Sosyal Medya Maratonu

İsmail Bayazıt
İsmail Bayazıt
  Haz.01, 2018, 14:08
Geçtiğimiz aylarda erken seçim kararı alınmasıyla birlikte Türkiye seçim dönemine girdi. Dolayısıyla siyasi liderlerin ve partilerin seçmenlerin gönlüne giden yolları arayışları başladı.

Geçtiğimiz aylarda erken seçim kararı alınmasıyla birlikte Türkiye seçim dönemine girdi. Dolayısıyla siyasi liderlerin ve partilerin seçmenlerin gönlüne giden yolları arayışları başladı.

Sevgili Brand Age okuru,

Seçim kararının ilanıyla birlikte başlayan siyasi reklamlarla televizyon, açıkhava, gazete ve radyo gibi mecralarda sık sık karşılaşmaya başladık. Ancak bir mecra var ki bu yapısı itibariyle diğerlerinden sıyrılıp, yeni güç olarak hayatımızdaki yerini aldı. Sosyal medya platformları, yakın dönemde Obama’yı ve Trump’ı başkanlığa götürmede kilit rol üstlendi. Siyasiler hem özellikle genç seçmenlerine hem de geniş kitlelere daha hızlı ulaşabilmek ve onlara mesajlarını anlatabilmek için bu mecraları yoğun biçimde kullanmaya başladı. Bu ay kapak konumuzda sosyal medyanın seçim dönemlerinde siyasiler ve partiler tarafından nasıl kullanıldığını ele aldık. Adba International bizim için Türkiye gündeminde öne çıkan ve aktif rol oynayan siyasi isimlerin seçim olmayan dönemde paylaştıkları sosyal medya içerikleri ile, seçim kararının ardından günümüze değin yapılan paylaşımların içeriklerini analiz ettiği çok özel bir rapor hazırladı. Raporda siyasilerin iletişimleri ve söylemlerinin içeriğinin değişimiyle ilgili dikkat çekici veriler yer alıyor.

Marka yüzlerinin, markaların hedef kitlesine ulaşıp onları etkilemede ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü yapılan araştırmalara göre tüketiciler reklamlarda tanıdık bir yüz gördüklerinde dikkat kesiliyorlar. Marka yüzünün doğru ve etkili olarak kullanıldığı reklamlarda ise izleyicilerde güven, beğeni ve etkilenme duyguları harekete geçiyor. Bu duygular da satın alma davranışını tetikliyor. Ancak neden pazarlama faaliyetlerinde ünlü iş birliğine giden her marka tüketicide sadakati yaratamıyor ya da satın alma davranışını olumlu yönde etkilemiyor? Çünkü ünlü kullanımı markanın itibarını ve reklamın etkisini oldukça artırabileceği gibi izleyicilerin üründen ve markadan uzaklaşmasına da yol açabiliyor. Oldukça hassas olan bu strateji, marka yüzü dikkatli seçilmediği takdirde markayı hem maddi hem manevi büyük ölçüde zarara uğratabiliyor. PRAGMA Araştırma ve Danışmanlık haziran sayımız için ‘’Marka-Ünlü İş Birlikleri Bilinirlik Araştırması’’ ile bu iş birlikleri hakkında tüketicinin ne düşündüğünü ve hangi iş birliklerinin onların hafızalarında yer aldığını araştırdı. Çarpıcı verileri olan bu araştırmayı özellikle markaların pazarlama müdürleri ve temsilcilerinin muhakkak incelemesi gerekiyor.

Markalar ve marka yüzleri ile birlikte kampanyanın arka planına dair yaptığımız söyleşi serimizde bu ay yıllardır kendisini gençlik, aşk ve cesaret kavramlarıyla konumlandıran Cornetto ve markanın çiçeği burnunda yeni yüzü Murat Boz yer alıyor. Reklam lminin yanı sıra bir de şarkı içeren bu iş birliğinin detaylarını siz okurlarımız için Murat Boz’dan dinliyoruz.

İş dünyasının birbirinden önemli simalarıyla yaptığımız söyleşilerde bu ay pazarlama dünyasının dikkat çeken isimlerinden konuşmacı ve yazar Tom Goodwin bulunuyor. Goodwin bizimle Orta Dijital Çağ olarak adlandırdığı dönemi ve bu dönemden çıkmak için neler yapılması gerektiğini paylaştı.

Adba International’n her ay bize özel hazırladığı Marka Derbileri analizinde bu ay rekabetiyle kültleşen içecek markaları Coca-Cola ve Pepsi’nin sosyal medya performansını inceliyor.

Yine ilham veren köşe yazıları ve markaların dünyasından gelişmeler sayfalarımızda yer alıyor.

Dijital dünyayı seven okurlarımız için Turkcell Dergilik ve Türk Telekom e-dergi’de de olduğumuzu hatırlatarak keyifli okumalar diliyorum. 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER