Sosyal Medyada Yeni Düzen

İsmail Bayazıt
İsmail Bayazıt
  Ağu.01, 2020, 19:47


Son yıllarda gerek dünyanın birçok yerinde gerek ülkemizde süregelen tartışmaların ardından 28 Temmuz tarihinde ülkemizdeki sosyal medya düzenlemesi kabul edildi. Platformlarda yer alan paylaşımlarda hakaret, özel yaşamın gizliliğinin ihlali, küfür gibi sakıncalı içerikler nedeniyle yaşanan “muhatap bulamama” sorunu, yasanın dayandırıldığı ana gerekçe oldu. Bilindiği üzere kimi sosyal medya platformunun ülkemizde yasal bir temsilcisi bulunurken, kimilerinin bulunmuyor. Bu da olası ülkemiz yasalarına uygun olmayan içeriklere karşı şikayetlerin, platform yönetimine iletilmesi konusunda bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz ayın en çok gündem yaratan olaylarından biri olan bu düzenlemenin neleri içerdiğini ve hem platformlar hem de kullanıcılar için bundan sonrasında nasıl bir değişikliğin söz konusu olacağını inceledik. 

Pandemi sebebiyle spordan sanata çok sayıda organizasyon iptal edildi veya ileri bir tarihe ertelendi. Süper Lig de salgının ülkemizdeki ilk günlerinde tartışmaların ardından ertelenen organizasyonlar arasındaydı. Ancak normalleşmenin başlamasıyla ligin kaldığı yerden devam edilmesi gerektiğine dair karar alındı. Her yıl sezonun sonlanmasının ardından Adba Analytics ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Süper Lig sosyal medya raporunu bu yıl pandemi öncesi ve sonrası olarak iki ayrı dönemde inceledik. Ligin öne çıkan takımları Başakşehir, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor hakkında her iki dönemde de hangi gelişmelerin gündem olduğuna, sosyal medya kullanıcılarının neler konuştuğuna dair devasa bir data yığınını, sizler için anlamlı bir hâle getirdik.

Salgının ilk günlerinden, kontrollü sosyal hayata geçiş günlerine kadar bu sürece ayak uydurmak durumunda kalanlar yalnızca insanlar değildi. Markalar adeta bir bukalemun gibi bu krizin ve yeni yaşam koşullarının şartlarına uyum sağlayarak, bu koşullara insanları da sağlıklı bir şekilde adapte edebilmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele ettiler. Özel maske üreten markalardan sosyal mesafenin güvenli sınırlarını çizen AR gözlüklere kadar çok sayıda inovatif yeniliğe şahit olduk. Aklımızda en çok yer eden ve ilginç bulduğumuz uygulamaları sayfalarımıza taşıdık.

Sıradışı, yaratıcı ve kapsamlı kampanyaların ajans mutfağını incelediğimiz “Case” köşemizde bu ay geçtiğimiz aylarda Renault CLIO’nun “Benzersiz” başlıklı lansmanı yer alıyor. Sıradanlaşan otomobil reklamlarına adeta meydan okuyan kampanya için yapay zekâ teknolojilerinin yardımıyla yüzlerce otomobil reklamı inceleniyor ve bu reklamlardaki tüm klişelerden uzak duruluyor. Detayları işin mutfağında yer alan 4129Grey’in kreatif direktörlerinden Ahmet Terzioğlu’ndan dinledik.

Skala Media, her ay dergimiz için hazırladığı sektörel bazlı medya yatırım raporunu bu ay katılım bankalarının iletişim yatırımları özelinde gerçekleştirdi. Özel ve devlet bünyesindeki markaların hangi mecraları kullandığını detaylarıyla inceleyebilirsiniz.

Bu ay yine birbirinden keyifli röportajlar, ilham veren köşe yazıları, markalarından dünyasından haberler sayfalarımızda yer alıyor. 

Kurban Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom e-dergi’de olduğumuzu hatırlatarak keyifli okumalar diliyorum. 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER