TÜBİSAD, Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü raporunu açıkladı

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) yıllık “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre, e-Ticaret sektörü 2018 yılında, yüzde 42 büyüme ile 59,9 milyar liralık hacme ulaştı.

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) yıllık “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre, e-Ticaret sektörü 2018 yılında, yüzde 42 büyüme ile 59,9 milyar liralık hacme ulaştı.

Türkiye’de e-ticaret pazarındaki gelişmeleri uluslararası standartlara göre ölçümleyen  “Türkiye e-Ticaret 2018 Pazar Büyüklüğü” raporu bir basın toplantısı ile  açıklandı. Rapora göre, Türkiye’de e-Ticaret sektörü 2018 yılında büyümesini hız kesmeden sürdürerek yüzde 42 oranında artışla  59,9 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştı.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, sunum TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş tarafından gerçekleştirildi. Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın ise toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı  Kübra Erman Karaca,  e-ticaret sektörünün Türkiye ekonomisi için zorlu geçen bir yılda hızlı büyümesini sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

“E-Ticaret sektörü, belki de artık dijital ticaret demek daha doğru olacak, Türkiye'nin hızla büyüyen, gelişen ve en dinamik sektörleri arasında yer alıyor.

Dijital dönüşümün kamu ve büyük işletmelerin yanı sıra KOBİ’lerde, toplumda ve bireylerde de olması büyük önem taşıyor. Bireylerin yeni teknolojileri kullanarak hayatlarını kolaylaştıracak gelişmelere adapte olması sektörün büyümesinde itici güç unsuru. KOBİ’lerin teknolojik devrimi yakalayıp, yeni iş modellerine uyum sağlayarak sundukları ürün ve hizmetlerle ekonomik büyümeye katkısı son derecede önemli. Her iki kesimin bu dinamikleri dijital ticaretin büyümesine katkı sağlıyor.   

Bu yıl altıncısını hazırladığımız " Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü" raporunu birazdan  sizlerle paylaşacağız. E-Ticaret, Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüyen bir parçası... Ülkemizin elektronik ticaret uygulamalarının ve hacminin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını düşündüğümüz TÜBİSAD raporunun  sektöre faydalı olmasını diliyoruz.”

Büyüklerin payı artıyor

Türkiye e-ticaret Pazar Büyüklüğü çalışmasının bu sene de bir parçası olmaktan çok mutlu olduklarını ifade eden Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın ise 2018’de büyük alışveriş sitelerinin yüksek performansına dikkat çekti. Günaydın, ilk 10 büyük alışveriş sitesinin pazar payının artış göstermeye devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

Geçmiş yıllara paralel olarak büyük ölçekli sitelerin trafik, alışverişe dönme oranı ve sepet büyüklüğü performansları küçük sitelere göre daha fazla artıyor. Geçtiğimiz 5 yılda ilk 10 sitenin  pazar payı yüzde 40 seviyesinden yüzde 53’e yükseldi. 

Mobil trafik  payı da,  artan akıllı telefon sahipliği, mobil internet maliyetlerinin düşmesi ve  sitelerin mobil uyumlululuğunun artması nedeniyle birçok kategoride masaüstü trafiği geçer  hale gelmiştir. 

Ekonomiyi olumlu etkiliyor

TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ise e-ticaret hacminin büyümeye devam etmesinin  sadece sektör açısından değil, ülke ekonomisi açısından da sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de son 5 yıla baktığımızda e-ticaret hacminde ortalama yüzde 33’lük bir büyüme görüyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 42 oranında bir büyüme oldu. E –ticareti sadece  online alışveriş olarak değil harekete geçirdiği sektörlerle birlikte ele almak gerekiyor.  Bu açıdan e-ticaret ülkemizde özellikle turizm, teknoloji  ve perakende sektörlerinin gelişmesine  çok önemli katkıda bulunuyor.

Sektörümüzden gelen olumlu verilere  karşılık e-ticaretin toplam perakende pazarına oranı ise yüzde 5.3 ile gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında kalıyor. Teknolojik yeniliklerle son derece dinamik olan e-ticaret sektörünün, ülkemizde mobil internetin ve mobil uygulamaların gelişimiyle, ilerleyen yıllarda daha yüksek paylar alacağını düşünüyoruz.”

RAPOR SONUÇLARI

TÜBİSAD Türkiye’de E-Ticaret Pazar Tanımlama ve 2018 Pazar Büyüklüğü Raporu Sonuçları:

Toplam Pazar: 59,9 milyar TL (yüzde 42 yıllık büyüme) 

Alt kırılımlar:

Tatil-Seyahat: 22,9  milyar TL  (yüzde 54 yıllık büyüme)

Sadece Online Perakende: 20,8 milyar TL  (yüzde 41 yıllık büyüme)

Çok Kanallı online Perakende: 10,7 milyar TL  (yüzde 30 yıllık büyüme)

Online Bahis : 5,5 milyar TL (yüzde 26 yıllık büyüme) 

Sadece online perakende: 

Online Pazaryeri : 10,4 milyar TL (yüzde 48  yıllık büyüme)

Online- Çok Kategorili: 4,8 milyar TL (yüzde 37 yıllık büyüme)

Online – Özel Alışveriş: 4,4 Milyar TL (yüzde 35  yıllık büyüme)

Online – Dikey: 1,2 Milyar TL (yüzde 26 yıllık büyüme) 

Çok kanallı online perakende: 

Çok KanallıElektronik: 3,4 Milyar TL (yüzde 13 yıllık büyüme)

Çok KanallıGiyim & Ayakkabı : 2,6 Milyar TL (yüzde 52 yıllık büyüme)

Çok Kanallı – Ev & Dekorasyon : 1,3 Milyar TL (yüzde 46 yıllık büyüme)

Çok Kanallı – Eğlence & Kültür : 0,5 Milyar TL (yüzde 30 yıllık büyüme)

Çok Kanallı – Diğer : 2,8 milyar TL  (yüzde 30 yıllık büyüme) 

e-Ticaretin toplam perakende içindeki payı (Toplam Perakende pazarında online işlemlerin oranı):

Türkiye: Yüzde 5,3

Gelişmiş Ülkeler Ortalaması: yüzde 11,1

Gelişmekte Olan Ülkeler Ortalaması: yüzde 5,9 

ÖNE ÇIKAN TRENDLER 

· Tüketici ürünlerinde görülen fiyat artışı ve kur etkisiyle bu yıl sepet büyüklükleri geçmiş yıllara göre daha fazla arttı.

· Türkiye’ye artan yabancı turist trafiği, havayolu ve konaklama şirketlerinin online trafik rakamlarını pozitif etkiledi. Trafiğe ek olarak, yükselen kur etkisiyle  tatil seyahat kategorisi hızlı büyüdü.

· Dayanıklı tüketim ürünlerinde yaşanan talep düşmesine  paralel olarak elektronik kategorisi geçmişe göre daha düşük performans gösterdi.

· Türkiye’de geçtiğimiz yıl toplam perakende sektörü düşük bir büyüme performansı sergilerken; sektör içerisinde e-ticaret kanalının hızlı büyümesi nedeniyle e-ticaretin payı hızlı bir şekilde artıp %5,3 seviyesine geldi. 

Tanımlar

e-Ticaret: Bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi mobil cihazlar aracılığıyla internet üzerinden yapılan işlemler "Online" olarak adlandırılmaktadır. Ürün ya da servis siparişi online kanaldan verilen, teslimatı online ya da çevrimdışı (elden, kargo aracılığı vb online olmayan teslimatlar) olan, ödemesi online kanaldan ya da çevrimdışı (kapıda ödeme, havale, eft vb)  yapılabilen alışveriş.

e-Ticaret Kategorileri Tanımları:

"Çok Kanallı":  Hem internet üzerinden hem de fiziksel mağazadan satış yapanlar

"Sadece online": Fiziksel mağazası olmayıp sadece internet üzerinden satış yapanlar

"Pazaryeri": Alıcı ve satıcıların web sitesi üzerinden iletişimde bulunmalarını ve işlem yapmalarını sağlayan siteler.

"Özel Alışveriş": Üyelik sisteminin geçerli olduğu ve üyelerine özel olarak kampanyalar düzenleyerek, indirimli satış yapan siteler.

"Çok Kategorili": Çeşitli ürün ve hizmet veren siteler

"Dikey": Belli ürün veya hizmeti veren siteler 

Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü -2018” raporu TÜBİSAD tarafından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) proje ortaklığı, Deloitte Türkiye Proje yönetimi ve SimilarWeb  ve İnveon proje veri ortaklığı tarafından hazırlandı.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER