#18: 2021’in En İyileri

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Oca.14, 2022, 12:49
2021 yılı bitti. Gelin hep birlikte dünyada ve Türkiye’de yapılan esin verici kampanyalara, fikirlere, “reklam” olmanın ötesine geçerek reklam nedir? Sorusuna verilen cesur yanıtlara bakalım.

2021 yılı bitti. Gelin hep birlikte dünyada ve Türkiye’de yapılan esin verici kampanyalara, fikirlere, “reklam” olmanın ötesine geçerek reklam nedir? Sorusuna verilen cesur yanıtlara bakalım.

Top 5 Türkiye

1. #DedimOlabilir

Elidor Türkiye’nin kalıplaşmış algıları ve ön yargıları ortadan kaldırmak için başlattığı kampanya; stratejisinden ünlü kullanımına, zamanlamasından filmine kadar birçok doğruyu bir araya getirerek bu yılın en öne çıkan kampanyaları arasında yer alıyor. Medina Turgul DDB imzalı kampanya bu yılın en çok ödül alan işlerinden biri oldu. #DedimOlabilir kampanyası bize hız ve cesaretin ne kadar müthiş bir kombinasyon olduğunu gösterdi.


2. Invisible Petitions

TBWA\İstanbul, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile birlikte göz ardı edilen bir dilekçeyi dev bir afişe dönüştürerek ulusal ve global medyada görünür hâle getirdi. Cannes Lions 2021’de Media kategorisinde 1 Altın ve 2 Gümüş Aslan ve son olarak Eurobest Glass: The Award for Change kategorisinde altın ile ödüllendirildi. Invisible Petitions ve ekibi alışılmış ve eskimiş bir medyanın nasıl taze bir perspektifle kullanılır olduğunu bize gösterdi.


3. Arı Alfabesi

Arıların kendi aralarındaki hareket temelli dilini bir fonta dönüştüren kampanya Lokal İstanbul imzası taşıyor. Filmlerinden fontun oluşturulma sürecine kadar işçiliğin öne çıktığı kampanyada markanın gerçek kahramanları ile tüketici arasında yeni bir iletişim kanalı açılıyor, söz arılara bırakılıyor. Bu kampanya ile Lokal, iletişimde yeni arayışların harika keşiflere yol açtığını bize gösteriyor.


4. B
öyle Böyle Zengin Oluyorlar

Felis Ödülleri 2021’de Basın ve Yayın Bölümü’nde büyük ödül sahibi “Böyle Böyle Zengin Oluyorlar” işi Concept imzalı. Bütçe dostu alışveriş vaadi ile öne çıkan A101 marketler zincirinin iletişimini espirili bir şekilde yansıtan, yeşilçamvari zengin karakterlerinin A101 ürünleri ile poz verdiği basın ilanları mizah kalitesiyle keyif veriyor. Böyle böyle zengin oluyorlar kampanyasıyla Concept, her yıl giderek yarışma başvuru sayısı bile azalan Basın/İlan kategorisinin gücünü nereden aldığını, temiz ve zekice bir mesajın kategoriyi yeniden tazeleyebileceğini gösterdi.


5. Heimlich Sandalyesi


Solunum yolunun tıkanması sonucu boğulmayı engellemek için kullanılan Heimlich Manevrası’nın önemini vurgulayan kampanya, "design thinking"in hayatın çok önemli ve organik bir parçası olduğunu ortaya koyuyor. Leo Burnett imzalı çalışma, kişi yalnız başına iken bir sandalyeden destek olarak kendi kendine de Heimlich Manevrası’nı uygulanabileceğini hatırlatıyor. Leo Burnett, bazen eski bir buluşu hatırlatmanın bile çok büyük bir inovasyon olabileceğini bize gösteriyor.


Top 5 Dünya
 

1. Save Salla 2032
İklim değişikliği nedeni ile giderek öngörülemeyen hava koşullarının ve daha kısa kışların sonuçlarından muzdarip olan Kuzey Kutbu'ndaki küçük kasaba "Salla", 2032 Yaz Oyunlarına ev sahipliği yapmak için adaylığını ilan etti. İlk başta şaka gibi görülen proje, belediye başkanının adaylık için açık mektubu ile ciddiyet kazandı. Ancak mizahın yerini, bir süre sonra gezegenin karşılaşabileceği korkunç görüntüler aldı. Kriz, sel, yangın, yükselen deniz seviyesinin oluşturacağı riskler ile 2032'nin sadece Salla için değil tüm gezegen için bir dönüm noktası olacağı mesajı verildi kampanya tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti. Africa Save Salla 2032 ile, yepyeni çözümlerin sınırsız kombinasyonlardan oluşabileceğini gösterdi.


2. The Break Away

Pandemi ile geçen son 2 yılda, karantina ve kapanmalar yüzünden hepimizin biraz "mahkum" gibi hissetmemizden yola çıkan Decathlon, "sporun özgürleştirici gücü" temasını merkezine alan kampanyasında, özgürlüğe en çok ihtiyaç duyan kişiler ile yani gerçek mahkumlar ile çalıştı. Bisiklete binmenin ve online olmanın akıllara bile gelmeyeceği Belçika'nın güvenliği en yüksek hapishanesinde, mahkumlara gerekli ekipmanları sağlayarak, dünyanın farklı noktalarından insanların birlikte bisiklet sürmesine izin veren indoor-cycling uygulaması Zwift'te anonim olarak bisiklet sürmeleri sağladı. Eski banka soyguncularının pro-atlete dönüştüğü kampanya o kadar ses getirdi ki, Belçika Adalet Bakanlığı, Decathlon iş birliği ile bu projenin önümüzdeki yıllarda diğer hapishanelere de yayılmasına karar verdi. The Break Away, metaverse konusunda yapılmış en ilginç işlerden biri olarak, metaverse’ün gerçek imkânlarını bize gösterdi.


3.
 The Bread Exam

Yılın en çok dikkat işlerinden biri de Bread Exam oldu. Hepimizin bildiği gibi orta doğu ülkeleri genelinde olmak üzere, toplumsal geleneklerde kadınların vücutları hakkında açıkça konuşması bir tabu olarak görülüyor. Bir un markası olan Spinnys ve Lübnan Meme Kanseri Vakfı, bu noktada müthiş bir cultural-hack yaparak, kadınlara memelerinden bahsetmeden ve herhangi bir görsel ortaya koymadan kendi kendine muayeneyi nasıl yapacaklarını, bir hamur ustası ve bir jinekoloğun uzmanlığını birleştirerek, gerçek tıbbi tavsiyeler içeren gerçekçi bir yemek pişirme videosu oluşturarak anlatıyorlar. Lübnan'dan başlayan kampanya diğer ülkelerdeki influencerlar aracılığı ile milyonlarca kadına ulaşıyor ve müthiş bir PR etkisi yaratıyor. Yılın en ödüllü işlerinden olan Bread Exam, McCann Paris imzası taşıyor. The Bread Exam, 3.5 yılda hazırlanırken bizlere de sabrın çığır açan bir iş yaparken ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.


4. NBA Top Shot

2021 NFT patlamasının yaşandığı bir yıl olurken NBA Top Shot'a yer ayırmadan geçmek neredeyse imkânsız. National Basketball League (NBA) ve Dapper Labs ortak girişimi “Top Shot Moments” olarak şimdiye kadarki en yüksek profilli NFT başarılarından biri haline geldi ve NFT hype dalgasının en erken ve belki de ilk parçası oldu. Dünyaya yayılan bir takipçi kitlesi olan, merchandise olarak kutuplara bile yayılacak kadar geniş bir endüstri haline gelen NBA, Top Shot projesi ile hayranların en sevdikleri anları satın alıp satmasına ve koleksiyon oluşturmasına olanak tanıyan bir NFT pazarı oluşturdu. Müthiş bir marketing projesi olan Top Shot'ın en başarılı noktası ise kaynağının neredeyse sınırsız olması. NBA Top Shot, NFT’lerin anlamlı da olabileceğini bize gösteriyor.


5. Simpsons x Balenciaga

Sıra dışı bir moda markası, Paris Moda Haftası için hazırladığı İlkbahar/Yaz 2022 koleksiyonu tanıtımını animasyon/sitcom evreninin en uzun soluklu dizisinde yapmaya karar veriyor. 32 yıldır modanın değişmediği Springfield evreninde, baş rol karakterlerini, Balenciaga ürünleri ile Paris'teki ilk podyumlarına çıkarmak, bunu da Anna Wintour, Kim & Kanye West ve Justin Bieber’a izletmek ve 10 dakikalık özel bölüm ile dünyanın her noktasında konuşur hâle getirmek The Simpsons x Balenciaga iş birliğini 2021 listemize sokuyor. Balenciaga ise bizlere reklam dünyasının modadan ne kadar çok öğrenmesi gerektiğini gösteriyor.

2022 umarım herkes için yeni ve taptaze fikirlerle dolu geçer. Herkese iyi seneler! Seçkiyi birlikte hazırladığımız Gürkan Aksel Akkurt’a çok ama çok teşekkürler!

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER