British American Tobacco'dan COVID-19 aşısı

British American Tobacco’nun (BAT) ABD’li iştiraki, yeni ve hızlı büyüyen tütün bitkisi kullandığı COVID-19 aşı çalışmalarında klinik öncesi testleri başarıyla tamamladı.

British American Tobacco’nun (BAT) ABD’li iştiraki, yeni ve hızlı büyüyen tütün bitkisi kullandığı COVID-19 aşı çalışmalarında klinik öncesi testleri başarıyla tamamladı.


British American Tobacco’nun (BAT) ABD merkezli biyo-teknoloji iştiraki Kentucky BioProcessing (KBP)’in Nisan ayında başladığı COVID-19 virüsü aşı geliştirme çalışmaları pozitif sonuçlar verdi. Klinik öncesi testleri başarıyla tamamlanan aşı çalışmalarında potansiyel COVID-19 aşısı pozitif bağışıklık geliştirdi.

 

İnsanlarda deneme onay aşamasında

Hızlı büyüyen tütün bitkisinde biyo-teknoloji kullanarak geliştirilen potansiyel aşı ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) onayının alınmasıyla insanlar üzerinde gerçekleştirilecek klinik deney aşamasına geçmeye hazır durumda.

 

Klinik deneyler onayın ardından Haziran sonunda başlayacak

İlgili sağlık kuruluşlarından onay alınması halinde Haziran ayının sonlarında klinik deneylere başlanması planlandı. BAT bu klinik deneyler için gereken fonu ayırdı ve ihtiyaç halinde üretim kapasitesini artırmak için gerekli yatırımları yaptı.

 

BAT’nin iştiraki KBP’nin araştırma öncesi yeni ilaç başvurusu ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından kabul edildi.  KBP aşı konusunda, farklı ülkelerden ilgili devlet otoriteleriyle görüşmelerini de sürdürüyor.

 

Potansiyel aşı oda sıcaklığında bozulmuyor

BAT iştiraki KBP'nin geliştirmekte olduğu aşı formülasyonu genellikle soğuk ortam gerektiren geleneksel aşıların aksine oda sıcaklığında stabil kalıyor ve tek bir dozda etkili bir bağışıklık potansiyeli ile de avantaj sağlıyor. 

Aşı geliştirme çalışmaları konusunda deneyimli olan KBP, 2014 yılında Kaliforniya merkezli Mapp BioPharmaceuticals ortaklığı ile ZMapp™ ürününü üreterek Ebola için etkili bir tedaviye sahip birkaç şirketten biri olmuştu. 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER