Elektrikli Otomobilin Gidebileceği En Uzun Mesafe

Bir elektrikli otomobille gidilebilecek en uzun mesafeyi deneyimleyen Sinan Koç, Hyundai IONIQ 5 ile tam 5 bin km yol kat ederek İstanbul’dan Zürih’e yolculuk yaptı.

Bir elektrikli otomobille gidilebilecek en uzun mesafeyi deneyimleyen Sinan Koç, Hyundai IONIQ 5 ile tam 5 bin km yol kat ederek İstanbul’dan Zürih’e yolculuk yaptı.

Elektrikli bir otomobille uzun yolculuklara çıkmanın en iyi yolu, pil neredeyse bitmeden durup şarj etmek. Peki, çok uzak bir tatil bölgesine uçmak yerine otomobille gitmeyi düşündünüz mü? Hatta bu tatilde kullanacağınız aracın elektrikli bir araç olmasını aklınızından ucundan geçirdiniz mi? Az önce saydıklarımızı da göz önünde bulundurarak sadece bu uzun yolda yolculuk yapmak eğlenceli olmakla kalmıyor, aynı zamanda çok daha farklı tecrübeler elde ediyorsunuz. Mevcut EV şarj ağı halihazırda o kadar geniş ki, Avrupa'nın elektrikle dolaşılmasına olanak sağlıyor.

Otopark.com’un kurucusu Sinan Koç da Hyundai IONIQ 5 ile 5 bin kilometrelik yolu tamamen elektrikli bir araçla geçti. Bildiğiniz gibi yeni nesil EV'lerle her yere gitmek mümkün ama menzillerin sıklıkla konuşulduğu bugünlerde böylesine uzun bir maceraya atılmak heyecan verici olmalı. Avrupa'daki şarj hizmeti sağlayıcılarının sayısı çok fazla, ancak iş gerçekten uzun bir yola çıktığınızda değişebiliyor. IONIQ 5, hem 400 hem de 800 V şarj alt yapısıyla en kısa sürede şarj olabiliyor.

İstanbul-Zürih arasını IONIQ 5 ile tamamlayan Sinan Koç, bu macerayla ilgili şunları söylüyor. “Elektrikli araçlar sizi gerçekte ne kadar uzağa götürebilir? Son araştırmalar, insanların ıssız bir yerde şarjın bitmesinden veya pillerini yeniden doldurmak için düzenli olarak uzun süre durmak zorunda kalmaktan korktuklarını ortaya koyuyor. Kabul edelim, sadece Bulgaristan ve Romanya üzerinden geçen rotada yeteri kadar şarj istasyonu olmayacağından endişe duyduk. Fakat, endişelerinizin üzerine gitmezseniz gerçekte neler yaşayabileceğinizi de göremezsiniz. Başta Bulgaristan olmak üzere Romanya ve Sırbistan’daki şarj istasyonlarının sayısı bir hayli fazla. Hatta Romanya’nın kurduğu şarj alt yapısı muazzam seviyede diyebiliriz. İstanbul’a sadece 750 kilometre mesafede bulunan Bükreş, bence elektrikli bir otomobiller gidilebilecek en iyi rota. En yeni yüksek güçlü şarj istasyonları (UFC veya HPC) sayesinde, tam pil şarjına ulaşmak için 30 dakikalık duraklama süresiyle beraber Sırbistan Belgrad’a doğru ilerlemeye devam ettik. Bir elektrikli otomobille seyahatin en güzel tarafı, 30 dakikalık şarj süresi boyunca hem dinlenebilir hem de kendinize gün boyunca ayıramadığınız zamanı ayırabilirsiniz. Şarj istasyonlarında kitap okuyanlar, aracını temizleyenler, çocuklarıyla oynayanlar ve aklınıza gelebilecek her şeyi görebiliyorsunuz.

Hızlı şarj teknolojisi, şarj işlemini tamamen yeni bir boyuta taşıyor. Ortalama olarak 70 kilovattan 350 kilovata kadar güçlü enerji çıkışlarıyla normal şarj istasyonlarından 3 ila 7 kat daha hızlı şarj edebiliyorlar. Tabi sadece şarj istasyonunun güçlü olması yeterli değil. Aynı zamanda kullandığınız elektrikli otomobilin pil ve hücre alt yapısı da aracın ne kadar sürede şarj olabileceğini de göstermiş oluyor.

İçinde dört kişi bulunan IONIQ 5’le İstanbul’dan başlayan yolculuğumuzun ilk etabında Romanya’daki Transfagarasan’a tırmandık. Mayıs ayındaki ortalama sıcaklık şehir merkezinde 22 dereceyken zirveye ulaştığımızda bu rakam 3 dereceye kadar düştü. Elektrikli otomobiller, kışın çok daha düşük menzile ve doğal olarak daha sık şarj olmaya meyillidir. Fakat IONIQ 5, ısı pompası sayesinde hem 2000 metre rakımda hem de buz gibi havada bizlere fazlasıyla yardımcı oldu.

Maceramızın ikinci bölümündeyse Sırbistan Belgrad’daydık ve çok özel bir konuğumuz vardı. Türkiye Ralli Şampiyonası’nın şampiyonlarından biri olan Burcu Burkut Erenkul ile ormanda müthiş bir ralli etabı yaptık. Tam 650 Nm tork değerine sahip IONIQ 5’in direksiyonuna oturan Burcu, kaygan zemine ve çamurlara rağmen koca aracı tıpkı ralli oyunundaymış gibi rahatlıkla kontrol etti. Burcu’nun Fruska Gora ormanındaki ralli şovundan sonra sıra Navak pistindeki kıyasıya zaman mücadelesine geldi.

İstanbul’dan Avrupa’ya araçla seyahat edenler çok iyi bilir, yollar gayet keyifli ve tamamen otobanda ilerliyorsunuz. Elbette dilediğiniz şehir merkezlerine girerek farklı kültürleri tanımanız da mümkün. Viyana’ya kadar çok fazla şarj istasyonu ve biz genellikle IONITY şarj noktalarnını tercih ettik ama hemen hemen tüm akaryakıt istasyonları şarj portlarına da yer vermişler. Bu da doğal olarak elektrikli araçların yaygınlaşmasında önemli bir rol oynuyor.

Viyana, Münih, Salzburg ve Bregenz derken kendimizi Zürih’te bulduk. Eşsiz doğası, gotik tarihi yapısı ve dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmasıyla ünlü bir yer ve elektrikli otomobiller için adeta bir cennet. İsviçre’de IONIQ 5’i ünlü moda ve seyahat bloggerı Tuğçe Durak ile bir araya getirdik ve çok özel bir fotoğraf çekimi yaptık. Elbette flaşlar için gerekli olan elektriği ise IONIQ 5’in araçtan şarj özelliği (V2L) sayesinde temin ettik. Dört tekerlekli devasa bir powerbank olan IONIQ 5, hem araç içerisinde hem de dışarıda istediğiniz elektrikli aygıtı çalıştırabiliyor ve ayrıca başka bir elektrikli aracı da şarj edebiliyor.

Maceramızın son bölümü ise Alplerde gün doğumunu izlemek üzerineydi. Maceraperest dörtlü olarak hem çekimleri yaptık hem de eşsiz güzellikteki doğanın seyrine daldık. Zürih’e 85 kilometre mesafedeki Engelberg’de Alplerin eteklerine tırmandık ve soğuk havaya rağmen güneşin doğuşunu yine V2L özelliği yardımıyla izledik.

IONIQ 5’in konforunu, 480 km’ye varan menzilini, performansını ve 5.000 km boyunca neler yapabileceğini görmek ve en iyi şekilde deneyimlediğimiz bu maceramızda bizler çok büyük keyif aldık. Amacımız, elektrikli bir otomobille de tıpkı benzinli veya dizeller gibi uzun uzun seyahat edilebileceğini göstermedikti ve bunu da başardığımız için çok mutluyuz.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER