Geleceğe Dönüş III: Elveda Hoopla

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Haz.20, 2022, 14:19
“Ve evet, toplantıları pek sevmeyiz.” -CP+B, Çalışan El Kitabı, s. 6

“Ve evet, toplantıları pek sevmeyiz.” -CP+B, Çalışan El Kitabı, s. 6

Yani size kalkıp 2005’ten 2010’a 3 kere Cannes Lions’ta yılın ajansı seçilen CP+B ile ilgili detaylı malumat vermeyeceğim. Zaten biliyorsunuz. Zaten yaptıklarını yıllardır izliyoruz. Zaten reklamcılık Gossage sonrası CP+B ile şekillendi. Bugün yapılan çoğu şeyin ataları CP+B tarafından yapıldı. CP+B’yi diğerlerinden ayıran en önemli fark, neyi neden yaptıklarını bilmeleri. Hoopla, bu “meta” farkındalığın iyi bir ürünü olarak yıllarca reklam nerd’lerinin kitaplarında okuna okuna eskidi.

Fikirler hakkında konuşmadan fikrin basın bültenini yazıp konuşmamız gerektiğini CP+B’den öğrendik. Earned media yokken, onlar bazı şeyleri çözmüşlerdi. Bu yazıda artık look’u güzel filmler dışında pek bir şey yapmayan bir ruh halindeki CP+B ile vedalaşacağız. Hem de onların tarzında. Vedanın basın bülteniyle.

Dünyanın En Yaramaz Ajansı CP+B’nin Uslu Bir Çocuğa Dönüşmesi Tüm Reklam Nerd'leri Tarafından Sessizce Kabul Edildi 

Belki de Paving for Pizza CP+B’nin bize yazdığı hüzünlü bir veda mektubuydu. Bu case study’yi o gözle izlerseniz ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Amacı olan marka muhabbetlerinin her toplantının konusu olmasından çok önce, Domino’s, kendisine gerçek bir marka amacı buldu: Pizzaların düzgün teslimi.


Asfaltı bozuk yolları düzelterek Domino’s teslimatını ve pizzaların düzgün şekilde sipariş verenlere ulaşmasını sağlayan kampanya, bugün hâlâ aktif şekilde devam ediyor. Mikrositesi ölmüş kampanyalar furyasına dahil olmamış olması, kampanyanın marka tarafından ne kadar ciddiye alınmış uzun soluklu bir iş olduğunu gösteriyor. Paving for Pizza bir kampanya değil; çünkü bir fikir, bir çözüm, bir marka duruşu, amacı ve en önemlisi, hepimize bir veda. 


Bugüne kadar 50 eyalette gerçekleşen kampanya, hâlâ yoluna devam ediyor. Detaylara siteden bakabilirsiniz ya da bir pizzanın kötü yollarda başına neler geliyor deneyimleyebilirsiniz.


Bogusky’nin Bisikleti
 

2010’da reklam dünyasını bırakan, startup ve sürdürülebilirlik konularına odaklanan Alex Bogusky, 2018 yılında CCE olarak CP+B’ye geri döndü. Ne çok harf oldu arka arkaya. Hemen açıklayayım: Chief Creative Engineer olarak CP+B’ye dönen Bogusky, ajansın yaratıcı ruhunu bir süre onarmaya çalıştı. Quit Awards ile ödül dünyasının açmazlarını masaya yatırdı, Woodshed ile ajans kültürünü baştan sona anlattı, ajansa son bir kalp masajı yapmaya çalıştı. Ajans kültürüne uymayan ofisleri kapatıp Boulder’ı tekrar merkez hâline getirdi. Ajans kurumsalını yeniledi. Buna bağlı olarak çalışma biçimlerine dair bir iki manifesto yayınladı ama olmadı…

https://www.youtube.com/c/TheWoodshed

https://www.youtube.com/c/JoyOfBike


Olmayınca Olmuyor

Bogusky, bir röportajında ajans içerisinde dolanırken bir gün Hoopla’yı okumamış, nedir bilmeyen çalışanlarla karşılaştığından söz etmişti. Sanırım 2. CP+B’yi kez bırakmasının temelinde, Chief Creative Engineer’in temel görevlerinden birinin (ki onları da title gibi kendi icat etmişti) kendi kendine konuşmak olmadığını anlaması yatıyor. Bir gün, gün ortasında, ofisin içerisinde, belki de Woodshed’de olmuyor dedi ve BMX’ine binip gitti. 

Bir zamanların reklam efsanesi CP+B’nin B’si, bugün artık bir YouTuber. 101 bin takipçisiyle Hoopla’dan uzaklara BMX’inin pedallarını çeviriyor. 

Son CP+B’yi hatırlatan kampanyanın sitesi hâlâ çalışıyor ama ajansın efsane çalışan el kitabının linki artık ölü. Sanırım her şey bu kadar internet ağzıyla, ölü bir linkle özetlenemezdi: http://www.cpbgroup.com/src/cpb/EmployeeHandbook.pdf

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER