Geleceğe Dönüş IV: Gerry’yi Beklerken

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Ağu.23, 2022, 11:36
Tam 2 yıl önce Gerry Graf ile röportaj yapmak için mesajlaştık. Kendisine Portfolio Stalker soru setini gönderdim. Bakıp döneceğini söyledi. Ancak hâlâ bir yanıt alamadım.

Tam 2 yıl önce Gerry Graf ile röportaj yapmak için mesajlaştık. Kendisine Portfolio Stalker soru setini gönderdim. Bakıp döneceğini söyledi. Ancak hâlâ bir yanıt alamadım.

Genel olarak beklemeyi çok sevmeyen biri olmama rağmen sanırım beklemekten keyif aldığım tek süreç bu olabilir. Bizim söyleşiyi yapamadığımız sürede Gerry Graf’ın kurucusu ve CCO’su olduğu Barton F. Graf kapandı. Bekleyişler birken aniden iki oldu. Artık Gerry’nin reklam dünyasına dönüşünü de beklememiz gerekiyordu. Neyse ki Slapglobal ile yeniden aramızda. Sadece, olan biraz Barton F. Graf’a oldu.

Bugünkü konumuz Barton F. Graf.

Sahnedeki Yatak

Gerry Graf, kariyeri boyunca Lee Clow, John Hunt, Jeff Goodby ve Rich Silverstein ile çalışmış, TBWA ve Saatchi&Saatchi’de CCO’luk yapmış, en sonunda da kendi ajansını kurmuş, sözde değil, gerçek dehalardan. 

2016 yılında Cannes Lions’ta konuşmacı olduğunda onu izlemek için koşarak Palaise’ye gitmiş biri olarak, sabah sabah harcadığım eforun karşılığını kesinlikle aldığımı söylemeliyim. 

Bence bu konuşma, Gerry ve ajansının yaratıcılığını, yaratıcılığa bakış açısını ve tarzını yansıtan her şeye sahipti. Sahnede bir yatak vardı. Gerry ve konuşmasında ona eşlik eden Linus Karlsson ile Nicolas Pimentel pijama giyiyordu… En iyisi en baştan başlayalım. Önce yatak sahneye taşındı. İzleyiciler bir süre Justin Timberlake dinledi. Sonra üçlümüz sahneye geldi. Yatağa girdiler. Bir süre uyuyor rolü yaptılar. Işıklar loşlaştı ve bu atmosfere La Bamba eşlik etti. Konuşmanın başlığı “Mükemmel bir fikriniz mi var? Üstüne yatın” idi. Konuşma, bulunan tüm fikirlerin gece saat ikide harika gelse de bazen sabahları o kadar da harika olmadığının fark edilmesi üstüne kuruluydu ve konuşmanın kendisini ele alıyordu. Anlatılanlara Cannes ile Gerry’nin yazışmaları eşlik ediyor, konuşmanın başlığının belirlenişi, sahnede bir yatak istenmesi, yatağın Nice’ten Cannes’a IKEA’dan satın alınıp getiriliş süreci, yatağın boyutu, faturaları, montaj problemleri gibi şeyler izliyorduk. 

Gerry ve konuşmacı arkadaşlarının planı şuydu: Konuşmayı yatarak karanlıkta yapmak. Kameranın ise onları tavandan çekmesi ve konuşmalarının tamamının Cannes Lions’un Facebook sayfasından izlenebilmesi… Fikir iyi gibiydi ama eko olasılığı, izleyicilerin mobile bakıp durmalarının onları sahneden koparması gibi acayiplikler konuşmanın planlandığı gibi yapılmasının önüne geçmişti. 

Biz de tüm bu sürece tanık olduk. Gece 2’de bulunan bir fikir, sahnede üstüne yatıp düşününce hiç de iyi gelmemişti. Komik, ironik, meta ve en önemlisi unutulmaz… Barton F. Graf’ı, bu konuşmadan daha iyi özetleyen bir şey olamazdı.


Bir Silah Olarak Yaratıcılık
 

Barton F. Graf ismini Gerry Graf’ın babasından almıştı. Saatchi&Saatchi’den ayrıldıktan sonra annesine ajans açacağını söyleyince, annesi kesinlikle açmaması gerektiğini söyleyip, babasının kendi işine sahip olma hayalini asla gerçekleştirememesini anlattı. Gerry Graf ajansının adını o anda belirledi. Babasının yağlı boya tablosunu yaptırdı. Bu tablo ajansın girişinde yer alacaktı. Sadece tabloda ufak bir gariplik vardı. Ha tabii unutmadan ajansın adında da… 

Kurulduğu zaman ajansın adı Barton F. Graf 9000 idi. Bir insan ismi taşımak ajanslar için olağan bir durum olsa da, 9000 ajansa gelecekten gelen bir hava katıyordu. Barton F. Graf yıllar içerisinde gelecekten geldiğini herkese kanıtladı; hatta o kadar gelecekten geliyordu ki 2 kişi ile başlayan ve 70 kişilik bir ekibe sahip olan ajans sonunda kapanmak zorunda kaldı. Gelecekten gelmenin bir bedeli var tabii ki.

Neyse, ajansın adındaki 9000 ve babasının yağlı boyasındaki “silah” da neyin nesiydi, biz ona dönelim. 

Barton F. Graf’ın baş harfleri BFG aynı zamanda 90’lara ve sonrasında tüm popüler kültür ve oyun dünyasına damgasını vuran, oyun dünyası teknoloji ve alışkanlıklarını baştan sonra değiştiren, hatta bana sorarsanız, bugün herkesin diline pelesenk olan metaverse kavramının temelini “açık dünya modeli”, “modlu yapı” ve “multiplayer” özellikleri ile atan Doom’daki en güçlü silahtı. 

Doom’un hikâyesinden objelerine her şeyini barındıran dokümanı baştan sona yazan, ID Software’in en önemli isimlerinden Tim Hall’un kaleminden BFG 9000’i okuyalım: “Korkunç bir koridor temizleme silahı. Kullanıcıya biraz zarar verir. Berbat şekilde geri teper. BFG’nin açılımı "Big F***** Gun"dır. En güvenli kullanım için sırtınızı duvara verin ve uzak hedeflerde üstünde kullanın.” 

Barton F. Graf ile arasında bir fark göremiyorum. Sektörün tüm koridorlarındaki örümcek ağlarını “eğlenerek” hayata geçirilen ve eğlendiren fikirlerle temizleyen, yaratıcılığı odağına aldığı için tek zararı kendisine olan, en güvenli iş birliği için güven ve uzun vadeli planlar gerektiren bir yaratıcı partner…


Neler Yaptılar? (Neler Yapmadılar ki?)
 

Gerry Graf’ın Cannes Lions’taki konuşması ne kadar reklamcılıkla ilgiliyse bu yazı da o kadar Barton F. Graf’ın kampanyalarıyla ilgili olacak, onları size anlatacak… Zaten güzel işlerini tek tek saymak gerçekten çok zaman alır... Ama sadece sektöre veda ettikleri etkinlikten söz edebiliriz. Bir ajans düşünün ki; bugün hâlâ eski çalışanları sektöre freelance ve farklı ajanslar bünyesinde yön versin, yaptıkları dönüp dönüp masaya yatırılsın, anılsın, kapanışı bir cenaze töreniyle yapılsın… Evet, cenaze töreniyle.  Gerry Graf’ın konuşma yaptığı bir cenaze töreniyle sektör Barton F. Graf’a veda etti. Tabut boştu. Tören çok kalabalıktı. BFG 9000’nin plazma saçan namlusundan Climate Name Change (ironik), Yes Good (meta), Ragu A Long Day of Childhood (komik), Tomcat Facebook Not Live (unutulmaz) gibi saymakla bitmeyecek kampanyalar sektöre saçıldı. 

Sahnede yatakla beni şok eden BFG, sahnede bir tabutla hepimize veda etti. Komedinin reklam dünyasına geri dönmesini gerektiğini bize hatırlatan en önemli figürün Ryan Reynolds olduğu şu dönemde, BFG, aslında sadece ajansa adını veren Gerry Graf’ın babası kadar komikti: “Babam hayatımda tanıdığım en komik insandı ve bir defa bile şaka yapmadı.” Komedinin altında derin bir karanlığın yattığını her zaman bize hatırlatan işler yapan BFG, reklam dünyasının genetik kodunda meydana gelen en iyi mutasyondu.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER