Geleceğe Dönüş VIII: Eğlence Teorisyeni

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Şub.21, 2023, 11:29
Hızla ilerleyen şehirler arası bir trende, briyantinli saçlarıyla şık bir adam gazete okuyor. Haberden habere ilerlerken aslında her sayfada konfor alanından uzaklaşıyor.

Hızla ilerleyen şehirler arası bir trende, briyantinli saçlarıyla şık bir adam gazete okuyor. Haberden habere ilerlerken aslında her sayfada konfor alanından uzaklaşıyor.

Limon. Kötü arabalar için kullanılan argo bir tabir, bir araba reklamının başlığını süslüyor. Layout (ki aslında Ogilvy’nin sade tarzının bir varyasyonu), fotoğraf kullanımı (genel olarak araçların illüstrasyonları kullanılan bir dönemde), başlık (büyük lafların edildiği, metalin parlaklığının ve hızın övüldüğü beylik laflara karşı). Hiçbir şey o güne kadarki reklamcılık anlayışını şekillendiren kurallara uymuyor.


Adam trenden inip ofisine geldiğinde ilandan konuşmaya devam ediyor. Etrafındakiler de öyle. Konuşulan şeyler ortak bir karardan çok karışık zihinlerin ürünü. Bazıları çirkin, bazıları gereğinden fazla şakacı, bazıları ise çok siyah beyaz buluyor ilanı. Bazıları bir şey sattıracağını düşünmüyor, bazıları ise anlayamadığı bir şekilde kibirli olduğunu düşünüyor. 

Tüm tartışmaya trende onunla ilk karşılaşan Don Draper son noktayı koyuyor: “Adamlar bir şeyi doğru yapmış olmalı. 15 dakikadır sadece bu ilandan bahsediyoruz.”

Think Small (1959, ki kendisinden sonra Think Different’ın da sebebi) ilanı sonrasında gelen Lemon (1961), VW ile DDB iş birliğinin en önemli zirvelerini meydana getiriyor. İlanın yaratıcı takımı vs kısmında çok şey söylendi. O yüzden fikirden çok fikrin onay kısmına odaklanalım: VW'nin Amerika'ya girişi ve Beetle'ın ünlenişi. Tabii ki bu ilanın onayının arkasında Carl Horst Hahn yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde 96 yaşında hayata gözlerini yuman Hahn, Fiat'ın üretim anlayışını yerinde incelemiş, Audi'nin kuruluşuna yardım etmiş, OECD'de bir süre görev almış, Volkswagen’ı Amerika'ya taşımış bir ekonomist.


Bu devasa kampanyanın 1967 yılında minicik bir parçası, Hahn'nın olağanüstü vizyonunu ortaya koymaya yetiyor. 

Araç satış bayileri için bir grup illüstratör ve komedi yazarı bir araya getiriliyor. Beetle'ın kahraman olduğu karikatürler ve Beetle ile ilgili ilanlarda yapılan şakalar tarzında şakaların yer aldığı yazılar yazıyorlar. Bir katalog hazırlanıyor yani. Ancak özelliklerin, araç fotoğraflarının bulunduğu bir katalog olmaktan çok şakalarla dolu bir katalog bu. Araç almaya gelen ya da alan müşterilere bayilerde hediye ediliyor. Kampanyanın başlangıcından bu yana devam eden bir tarz ile büyük küçük her içeriği üretiliyor. Sanki gelecekten gelen ve bizi geçmişe götüren bir yaklaşımın ürünü olan katalog, Ebay gibi sitelerde hâlâ satılıyor.


Komik bir katalogdan Fun Theory kampanyasına giden yol sandığımız kadar uzun değil aslında. Aralarındaki 42 yıl uzun görünse de ilk onay verilen toplantıda ortaya çıkan bir ruhun, bir anlayışın ve cesaretin ürünü. 96 yaşında aramızdan ayrılan Hahn, ciddi görüntüsünün altında yatan yaratıcı ruhu VW'nin uzun yıllar Amerika'da devam eden ve dünyaya yayılan her işinde kendisini gösteriyor. O yüzden bir CMO, bir otomotiv efsanesi ya da ekonomisti değil, Fun Theory'nin gerçek teorisyenini kaybettik.

Neyse ki ondan çok şey öğrendik… Ya da öğrendik mi?

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER