Geleceğe Dönüş X: Hayat Vasat Fikirler için Çok Kısa

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Nis.24, 2023, 07:14
Genelde “biten” ajans hikâyelerine yer verdiğim Geleceğe Dönüş serisinin son yazısında konumuz Hunt Lascaris ve tabii ki John Hunt. Ancak bu kez bitmekten ziyade dönüşen ve gelişen bir hikâye ile karşınızdayız.

Genelde “biten” ajans hikâyelerine yer verdiğim Geleceğe Dönüş serisinin son yazısında konumuz Hunt Lascaris ve tabii ki John Hunt. Ancak bu kez bitmekten ziyade dönüşen ve gelişen bir hikâye ile karşınızdayız.

Çünkü Hunt Lascaris kapanmadı, eskisinden daha kötü bir hâle de gelmedi. Bugün nasıl bir şey olması gerekiyorsa öyle yoluna devam ediyor.

Her şey şöyle başladı

1983 yılında kurulan ajans, reklamcılık tarihinin en önemli okullarından biri. Adıyla müsemma ajansı John Hunt ve Reg Lascaris kurdu. “Hayat vasat olmak için çok kısa” felsefesiyle, sadece Afrika'dan çıkabilecek cesur ve çığır açan işler yarattılar. 

“Sadece Afrika’dan çıkabilecek” kısmının altını çizmemiz gerek; çünkü neşesiyle/derdiyle her anlamda kendine has bir yerden söz ediyoruz. Hunt Lascaris’in en büyük başarısı toplumsal içgörüleri global hikâyelere dönüştürmesiydi. 40 yıllık tarihleri boyunca ilk günden itibaren lokal sorunları dünyanın meselesi hâline getirdiler. Böylece herkesin gözünü Afrika’ya çevirdiler. Dünya çapında efsaneye dönüşmeleri, başarıyı bir rutin yapmalarının kaçınılmaz sonucuydu. BMW, Nando's, South African Airways ve The Zimbabwean gibi markalarla efsane işlere imza attılar. Global markalarla yerel hikâyeler anlattılar, yerel markalarla tüm dünyanın sorunlarına dikkat çektiler.

Reklamcılık tarihini değiştiren “Trilyon Dolar” kampanyası, aklınıza gelebilecek her festivalden büyük ödülle döndü. Ancak en önemlisi, bir açık hava kampanyasının ne olup olmayacağına dair herkesin aklını allak bullak eden bir bakış açısının ürünü olmasıydı. Hayatı vasat olmak için çok kısa bulan John Hunt ve Reg Lascaris’in yarattığı efsane bugün TBWA network’ünün bir parçası. Kuruluşundan bu yana, 2000 yılında Yüzyılın Ajansı, 2010 yılında On Yılın Ajansı ve iki kez Ad Age'in Uluslararası Ajansı dahil olmak üzere sayısız ödül kazanan ajans bu yıl 40. yaşını kutluyor.


Gerçek bir yazar

Hunt Lascaris, kuruluşundan 11 yıl sonra, her lokal iyi ajansın başına gelen kaderi yaşadı. 1994 yılında TBWA'nın bir parçası oldu. Global bir network’ün göz alıcı yıldızı hâline geldi. Ajansın kurucusu John Hunt, yaratıcı bir efsaneye dönüşürken 2003 yılında TBWA'nın New York'taki merkezine taşınarak dünya çapında kreatif direktörlük görevini üstlendi. 2006 yılında dünya çapındaki görevine devam etmek üzere memleketi Güney Afrika'ya döndü. 2017 yılında küresel kreatif başkanlığa geçti.

John Hunt reklam yaratıcılığıyla sınırlı kalan bir yetenek asla olmadı. Zaten reklamcılığın iyisini de kendi tanımlamasıyla “En uyduruk hâliyle reklamcılık, en iyi hâliyle sanat” olarak gördüğünü sıkça dile getirdi. Bir dizi tiyatro oyunu ve kitap da yazan Hunt, Apartheid yıllarındaki sansürü kınayan "Vid Alex" adlı oyunuyla Güney Afrika'da Yılın Oyun Yazarı seçildi.

2009 yılında, o zamandan beri birçok dile çevrilen Fikir Sanatı'nda reklamcılıkta yaratıcılığı masaya yatırdı. Yazmak ve yaratmak onun için bir yaşam biçimi olduğu için bunlarla yetinmedi. Yayımlanmış üç romanı daha olan John The Boy Who Could Keep a Swan in his Head isimli kitabıyla Sunday Times’ın yılın kitabı ödülü için kısa listeye kaldı.


Her şey fikirdir

Reklamcılıktaki yaratıcılıkla yetinmesi beklenemeyecek kadar multidisipliner ve gerçek bir entelektüel olan Hunt, reklamcılığın tanımlandıkça daralıp belli medyalara, belli sıradan formlara sıkışıp yok olduğunu düşünüyor. Bir sorunun çözümü daima kendine has olmalı diyor ve ekliyor: film, ilan, radyo spotu, şarkı ya da broşür… Neye ihtiyacınız olduğunu sorunun kendisi belirleyeceği için önce sorunu doğru anlamalıyız. Bir fikrin bir çözüm olduğunu unuttuğumuzda kendi vasat medya varyasyonlarımızı türeten zihinsel atletlere dönüşürüz. Reklamcılık da bir fikir sporu hâlini alır. Oysaki yaratıcılık giderek açılmalı, tanımlanmayı kabul etmemeli, özgürleşmeli ve her şeye dönüşmeli. 

İşte bu noktada sanata, tasarıma, entelektüel olanın eksenine gireriz ve çözümlerimizi de belli formlara sığmayı reddeden gerçek fikirler hâlini alır. Sorunlar çözülür. Dünya daha iyi bir yer hâline gelir.

Böylesi çözümler barındıran fikirleri satmak zordur. Almak ise çok daha zordur. Ajans marka ikilemi ortadan kalkmadan; yani aynı tarafta olduğumuzu anlamadan bunu başarmamız çok zor diyor, John Hunt.

40 yıldır reklamcılığı çözüm üreten bir şey, dünyayı da daha iyi bir yer hâline getirdiğiniz için teşekkürler.

 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER