İş Dünyasının Deprem Seferberliği

Türkiye'deki 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hem uluslararası hem yerel şirketler, depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber oldu.

Türkiye'deki 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hem uluslararası hem yerel şirketler, depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber oldu.

Deprem bölgelerine yardımda bulunan şirketlerin sayısı her geçen gün artarken, küresel iş dünyası, büyük can kayıplarına, yaralanmalara ve çok önemli hasara yol açan depremler sonrası acil ihtiyaçların temini için maddi ve ayni destek sağlamak amacıyla kaynaklarını harekete geçirdi.

65 milyon doları aştı

ABD Ticaret Odası Vakfı'nın halka açık ve şirketler tarafından gönderilen verileri derleyerek hazırladığı Kurumsal Yardım Takibi verilerine göre, 15 Şubat itibarıyla takibe alınan küresel iş dünyasının yardımlarının tutarı 65 milyon doları aştı. İş dünyası, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin ardından bölgenin toparlanma çabalarına destek olmak için uzmanlığını, kabiliyetlerini ve kaynaklarını seferber ederken yardım tutarının hızla artmaya devam ettiği bildirildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardım kararı alan yerel ve uluslararası şirketler şu şekilde:

Abdi İbrahim
Sağlık Bakanlığı’nın ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yönlendirmesiyle 13 bin kutu ilacı deprem bölgelerine ulaştırdı. AFAD koordinasyonu ile çadır, battaniye, yetişkin ve çocuk uyku tulumu, acil durum battaniyesi, termal içlik, çorap, bere, eldiven, kuru yiyecek, pet şişe su, kazma ve kürek taşıyan yardım tırını bölgeye ulaştırdı. Enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılmak üzere 5 ekskavatör ve 3 jeneratörü de sağladı.

Accenture
İrlanda merkezli danışmanlık şirketi Accenture, insani yardım kuruluşlarına 1 milyon dolar bağışta bulundu. Ayrıca, Accenture çalışanlarının, yüzde 100'lük şirket katkısıyla küresel bir bağış kampanyası düzenleyerek bölgeye yardımcı olacağını bildirdi.

Airbnb
Airbnb, depremzedeler için ücretsiz konaklama sağlama çalışmaları başlattı. Şirket, 5 milyon dolara kadar yapılan bağışlara aynı miktarda ekleme yapacağını duyurdu.

Akbank
Barınma, ısınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılamak adına yaşam konteynırı, jeneratör, ısıtıcı, yatak, battaniye, erzak gibi yardımları ulaştırdı. Depremden etkilenenlerin yaşamını tekrar kurabilmesi için 650 milyon TL destekte bulundu.

Allianz
Allianz Group depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak amacıyla 6 milyon euro bağışladığını açıkladı. Şirket, ayrıca çalışanları ve bağlı acentelerinin bağışlarına 1 milyon euro katkı yapacağını belirtti.

Amazon
Amerikalı e-ticaret devi, internet sitesinden yaptığı duyuruda, Kızılay ile diğer yardım kuruluşlarının acil ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak için harekete geçtiğini belirtti. Bölge için ürün bağışı ve lojistik destek de sağlayan marka, Dünya Gıda Programı (WFP), Save the Children, UNICEF, Kızılay, AKUT ve Ahbap gibi gruplara 500 bin dolar bağışta bulundu.

Anadolubank
Afetin ilk gününde olağanüstü durum komitesi liderliğinde kriz masası kurularak bölgelerde yer alan tüm Anadolubank çalışanlarına hızlıca ulaşılarak kendilerinin ve ailelerinin güvenli şekilde konaklamaları sağlandı, nakdi destek verildi. Bunlara ek olarak AFAD’a 30 milyon TL bağış yapıldı.

Arzum
AFAD ve STK’lar ile ihtiyaç listelerindeki küçük ev aletlerinin afet bölgesine gönderimini sağladı.

Apple
Markanın CEO’su Tim Cook, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunarken marka olarak yardım ve kurtarma çabalarına bağışta bulunacaklarını açıkladı.

Ata Holding
ATA Grubu, depremzedeler için 20 milyon TL değerinde bir destek fonu oluşturdu. Ayrıca temel gıda ürünlerini içeren 6 adet tırı bölgeye ulaştırdı.

Bauhaus Türkiye
Bauhaus Türkiye ve Bauhaus Almanya, içerisinde kışlık giyim, kuru gıda, mama, su, battaniye, yorgan, tüp, mum, hijyen malzemeleri, ısıtıcılar ve aydınlatma malzemelerini içeren 6 tırı AFAD’a teslim etti.

Bayer
Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, depremden etkilenenleri desteklemek için 1,5 milyon euro tutarında acil durum fonu oluşturdu. Ahbap ve Kızılay'a 500 biner euro bağışta bulunan Bayer, Suriye için de Alman Kızıl Haçı'na 200 bin euro bağışladı.

Beyaz Kâğıt
Adana'daki fabrikasında üretilen çocuk bezi, hasta bezi, hijyenik ped, ıslak mendil, sabun ve benzeri temizlik ve hijyen ürünleri başta olmak üzere giyim ve gıda malzemelerinin de bulunduğu 5 tırlık yardım konvoyunu deprem bölgesine gönderdi. Marka, 3.5 milyon adet temizlik malzemesinin yanı sıra bölgeye 2.5 milyon adet bebek bezi hijyenik ped ve maske de ulaştırdı.

Beymen
Beymen Group, depremde etkilenen illerdeki vatandaşların ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla Türk Kızılay’ı aracılığıyla kışlık mont, giyim, bot ve battaniye içeren tırları bölgeye sevk etti.

Binance
Kripto para borsası Binance, depremlerden en çok etkilenen bölgelerde bulunan kullanıcılarına 100'er dolar değerinde BNB bağışlayacağını açıkladı.


Braun

2 milyon üzerinde hijyenik ped ve 1 milyon bebek bezi başta olmak üzere temel hijyen ürünleri gönderimi sağladı. Mobil bebek bakım odalarını deprem bölgesine gönderdi. 200 bin kullanım kapasiteli tuvalet kabinlerini ve deterjanları AFAD koordinasyonuyla deprem bölgesine iletti.

Boeing
ABD'li uçak üreticisi, deprem felaketi sonrası yardım ve kurtarma çabalarına destek olmak amacıyla Türk Kızılay'a 500 bin dolar bağışta bulundu.

Borusan Oto
Borusan yardım tırları, lojistik operasyonlar, iş makinesi ve enerji çözümleri tedariki, barınma imkânları ile bölgeye destek oldu.

Boyner Grubu
Bölgeye kadın, çocuk, erkek giyim, ilk yardım, temel gıda, sağlık ve hijyen ürünleri için yardım gönderdi. Boyner Grup Gönüllüleri AFAD ile birlikte bölge çalışmalarında yer aldı. Marka, AFAD’a 10 milyon TL değerinde destek sağladı ve gönüllüleri ile birlikte 40 Milyon TL’nin üzerinde yardım yaptı. Tüm bunlara ek olarak 50 milyon TL daha bağışta bulundu.

Chevron
ABD'nin büyük petrol üreticilerinden Chevron, afet yardımı için 1 milyon dolarlık kaynak ayırdı.

Chobani
ABD'li yoğurt markası Chobani'nin CEO'su Hamdi Ulukaya, merkezi ABD'de bulunan sivil toplum kuruluşu Turkish Phlilantrophy Funds aracılığıyla başlatılan Türkiye Deprem Fonu'na 1 milyon dolar bağışladı. Ulukaya, buna ek olarak fonda toplanacak 1 milyon dolara karşılık 1 milyon dolar daha bağış yapacağını bildirdi.

Decathlon
Kadın, erkek ve çocukların soğuktan korunmasına yardımcı olacak kar pantolonu, çadır, termal çorap, kar botu gibi acil ihtiyaçları bölgeye ulaştırdı.

Demirören Holding
50 milyon TL bağış yapan şirket, AFAD ile koordineli olarak acil ihtiyaç listesindeki ürünleri ve 150 adet tam donanımlı yaşam konteynerini bölgeye temin etti.

Deutsche Telekom
Alman telekom şirketi Deutsche Telekom, Almanya'dan Türkiye ve Suriye'ye yapılan aramaları 15 Şubat'a kadar ücretlendirmeyeceğini duyurdu.

Divan Otelleri
Gaziantep, Adana, Diyarbakır’da bulunan otellerini depremden zarar gören kişilerin kullanımına açtı. Ayrıca Divan Grubu Mersin, Bursa, Çorlu, Ankara ve İstanbul City otellerinde depremden etkilenen vatandaşlara hizmet verdiğini duyurdu. Bin kişilik yemek çıkarma kapasitesine sahip seyyar mutfağı AFAD koordinasyonu ile Gaziantep Nurdağı Bölgesi’ne ulaştırdı ve yemek servisi yaptı.

Doğan Holding
Deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanabilmesi ve kentlerdeki yaşamın yeniden inşasını destek olabilmek için 150 milyon TL kaynak ayırdığını açıkladı. Aydın Doğan Vakfı Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar projesi ile ilk aşamada bin öğrenciye eğitim hayatları boyunca burs imkânı sağlayacağını duyurdu.

Doğuş Grubu
TÜVTÜRK Muayene İstasyonları kapsamında bölgedeki 13 istasyonunu barınma amacıyla tahsis etti. Depremin olduğu ilk akşam sıcak yemek, su servisi sağladı. Doğuş İnşaat, Anadolu’nun farklı yerlerindeki şantiyelerinden vinçli kamyon, ekskavator, kamyon, binek araçlar, jeneratörler, konteynerler ve büyük miktarda destek malzemesini bölgeye götürdü. Doğuş Otomotiv, bölgedeki yetkili satıcı binalarının barınma amaçlı kullanılmasını sağladı.

D&R
Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı deprem yardımlaşma seferberliğine katılım sağlandı. Gıda dışında gerekli tüm temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardım tırları AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine iletildi.

Eczacıbaşı
Deprem ihtiyaçlarının temini ve arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için yardım tırları yolladı. Topluluğu bünyesindeki arama-kurtarma ekibi deprem bölgesine destek sağladı. Bölgedeki ihtiyaca yönelik 150 bin kutu ilaç içeren tırı bölgeye ulaştırdı. Afet bölgesindeki sağlık ve hijyen ihtiyaçlarına destek vermek üzere, 175 mobil tuvaleti Vitra, Selpak ve Maratem’in desteğiyle kullanıma sundu. 300 milyon TL’lik kaynak bağışının barınma, hijyen, sağlık desteği vermek amacıyla 100 milyon TL’sini AFAD’a bağışladı.

Emirates
Havayolu şirketi, International Humanitarian City (IHC) ile birlikte gerçekleştirilen saha yardım çalışmalarını ve arama-kurtarma faaliyetlerini desteklemek adına acil yardım malzemelerinin sevkiyatı için bir hava koridoru oluşturdu.

Estée Lauder
Çocukların ve ailelerin acil temel ihtiyaçlarını karşılamak için destek olmak amacıyla UNICEF’e 400 bin dolar bağışta bulundu.

Eti
Başta kendi üretimi afet bisküvisi olmak üzere Kızılay aracılığıyla ürünlerini deprem bölgesine ulaştırdı.

Fedex

Amerikan kargo devi, Kızılay'ın yardım faaliyetlerine yardımcı olmak için 100 bin dolar bağışta bulundu. Bölgeye lojistik destek de sunan marka, gelişmeleri yakından izlediğini ve uluslararası yardım ortaklarıyla birlikte yardım faaliyetlerini koordine etmeye ve ekip üyelerini desteklemeye devam edeceğini bildirdi.

Ferrero
Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak adına yapılan desteklere katkı sağlamak amaçlı 1,2 milyon euro tutarında bir bağış fonu açtı.

Filli Boya
2 bin 500 çadır, yalıtım malzemesi ve 10 milyon TL değerinde ihtiyaç yardımı yaptı. AFAD’a 10 milyon 250 bin TL nakit yardımda bulundu. Bölge çalışanları ilaç, gıda, uyku tulumu, battaniye, çadır, jeneratör gibi ihtiyaçları giderdi. Betek ile birlikte hijyen ve temizlik ürünleri, çocuk ürünleri, gıda paketleri oluşturdu.

Garanti Bankası
Temel ihtiyaçların yanında geçici barınma ihtiyacını karşılamak üzere, gerekli bölgelere konteyner ve çadır gönderimi yaptı.

GSK
Tüm dünyadaki GSK çalışanlarının destek olabileceği bir bağış toplama kampanyası başlatmanın yanı sıra ilk aşamadaki ihtiyaçlar için 1 milyon sterlin tutarında bağışta bulundu.

Google
Google, depremden etkilenenler için acil durum bilgileri sağlamak amacıyla SOS uyarılarını etkinleştirdi. Ayrıca çalışanlarının yardım ve toparlanma çabalarını desteklediğini bildirdi.

Hayat Holding
Deprem bölgesindeki halkın ihtiyaçların karşılanması için 100 milyon TL nakit ve 30 milyon TL tutarında malzeme bağışı yaptı.

Henkel
Henkel, Fritz Henkel Stiftung Vakfı ile iş birliği içinde 1 milyon euro bağış yapacağını açıkladı.

Hepsiburada
Bölgedeki acil ihtiyaçları karşılamak üzere hazırladığı tırları AFAD ve Kızılay koordinasyonu ile bölgeye ulaştırdı. AKUT’a maddi destek yapabilmek amacıyla dijital yardım kartları hazırladı ve paydaşlarına sundu.

H&M
H&M Group olarak AFAD’a 100 bin dolar, H&M Vakfı olarak ise Kızılay ve Save the Children kuruluşlarına toplam 500 bin dolar bağışta bulundu.

HSBC
HSBC Grubu, felaketten etkilenen bölgelere yardım için yetkili kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına aktarmak üzere 1 milyon USD‘lik yardım fonu oluşturdu. Sahadaki yardım ve destek çalışmaları için 2 milyon TL’lik yardımda bulundu.

Huawei
Afet bölgesinde kesintisiz iletişim için mobil baz istasyonları, dizel jeneratörler, şebeke yedek parçalarının bölgeye gönderimini sağladı.

Hyundai
Hyundai Motor'un Türkiye'deki iştiraki, 450 bin dolar değerinde ekipman ve günlük ihtiyaç desteğinde bulundu. Firma, enkaz altında mahsur kalan insanları kurtarmak için de 50 bin dolar değerinde acil durum kurtarma ekipmanı sağladı.

IKEA Foundation
IKEA Vakfı, deprem bölgesine iletilmek üzere Sınır Tanımayan Doktorlar'a 10 milyon avro bağışladı. Bölgede faaliyet gösteren ortaklarla görüşmelerini sürdüren vakıf, Türk makamlarıyla koordinasyon hâlinde olduğunu ve Better Shelter aracılığıyla Türkiye ve Suriye'de modüler geçici barınma birimleri sağlamanın yollarını araştırdığını belirtti.

Inditex
Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho ve Zara Home markalarının ana şirketi, Türkiye ve Suriye'ye destek olmak amacıyla Kızılay'a 3 milyon avro bağışladığını açıkladı. Ekonomik yardımın yanı sıra marka, Kızılay ve AFAD'a 500 bin dış giyim ürünü sağladığını ve bunların ilk kısmının depremden etkilenen insanlara dağıtılması için bölgeye gönderdi.

ING
ING Türkiye, depremden etkilenen bölgelere destek amacıyla sivil toplum kuruluşlarına aktarmak üzere ING Grubu’nun da 2 milyon euro’luk desteği ile toplamda 3 milyon euro büyüklüğünde yardım fonu oluştu.

iLab
Deprem bölgelerindeki ihtiyaçların karşılanması için AFAD’a nakdi bağışta bulundu. Yardım taleplerine tek bir yerden ulaşılmasını sağlamak amacıyla markalarından Endeksa aracılığıyla ‘Yardım Talepleri ve Deprem Analizler’ sayfasını hazırladı. Emlakjet, depremzede vatandaşların barınma ihtiyacına destek olmak için ‘Evin Umut Olsun’ platformunu yayına açtı. Kariyer.net ‘Deprem İstihdan Seferberliği’ açtı.

İş Bankası
Depremde hayatını kaybeden vatandaşların kredi borçlarını sildi ve AFAD’a 1 milyar TL bağış yaptı.

Kahve Dünyası
Afetten etkilenen illerde 100 bin kişiye yetecek kadar içme suyu, stick hazır kahve, çocuklar için vitaminli toz içecek, salep, sıcak çikolata, bölge koşullarına dayanıklı ve protein değeri yüksek olması bakımından granobarlar, çikolata ile bardak, peçete gibi sarf malzemeler ile bölgelerin genel ihtiyacı için eldiven, şapka, bere, çorap gibi tekstil ürünlerinin bölgeye ulaştırılmasını sağladı. Mobil Mağazasını tır, kamyon ve minibüs şeklinde bölgedeki vatandaşlara ulaştırdı. 200 gönüllü çalışanını bölgede destek vermesi için seferber etti.

Johnson&Johnson
1 milyon dolar bağış yaptı ve bu bağışı afet yardımı çabalarını desteklemek için Uluslararası Tıp Derneği (IMC) ve Uluslararası Kurtarma Komitesine (IRC) aktardı.

Karaca
Deprem bölgesi için ihtiyaç listesinde yer alan ürünlerini gönderimini gerçekleştirdi. Bağış kampanyası başlatarak her ürüne karşılık, bir ürün de kendileri bağışladı.

Kering
Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen, Brioni, Boucheron, Pomellato, DoDo Jewels, Qeelin, Kering Eyewear ve diğer markalarıyla birlikte bağışta bulunacağını açıkladı.

Koç Grubu
Arçelik ve Beko gıda, kıyafet, ısınma gibi birçok ihtiyaç için toplamda 408 binden fazla yardımda bulundu. Ford Kahramanmaraş’a giden sağlık ekibi sahra hastanesi kurarak bölge halkına hizmet sağladı. Opet, enerji tedarikinin aksamaması için yakıt tankerlerini AFAD ve valiliklerle konuşarak bölgeye ulaştırdı. Tüpraş, deprem bölgesine iş makineleri, ambulanslar, itfaiye araçları, arama kurtarma ekiplerinin aydınlatma ihtiyaçları ve depremzedelerin ısınma gereksinimleri için yakıt desteği sağladı. Aygaz ısıtıcı, ocak, tüp gibi ürünlerin tüm stoklarını bölgeye sevketti. Turk Traktor ilk etapta kazıcı-yükleyici iş makinesi, operatörlerden oluşan kurtarma ekibi desteğini de bölgeye ulaştırdı. Koçtaş çadır, uyku tulumu ve mat gibi malzeme yardımı sağladı.

Komili
Depremden etkilenen vatandaşlar için sıvı sabun ve ıslak havlu desteği sağlandı. Bölgeye destek için kamu kuruluşları ve STK’larla birlikte çalıştı.

Kotex
1 milyon adet hijyenik ped desteği sağladı.

Koton
Çevre illerdeki mağazalardan giysi ve diğer acil ihtiyaçları karşılamak için harekete geçti. Çocuk, kadın, erkek gruplarında kaban, iç giyim, atkı-bere-eldiven, çorap gibi kış günlerinde kullanılabilecek on binlerce adet üründen oluşan paketler hazırladı. AFAD’a destek amaçlı 20 tonluk ekskavatörler kiraladı. Ayrıca depremzedelere destek olmak için 5 milyon TL bağışta bulundu.

LC Waikiki
AFAD ve Kızılay koordinasyonunda toplamda 1 milyon 600 bin adet ürün bağışlandı. Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı Deprem Yardımlaşma Seferberliği kapsamında 11 milyon TL değerinde ürün satın alınarak katkı sağladı.

Lego
Global marka, Türkiye ve Suriye’ye 800 bin dolar bağış yaptığını açıkladı.

Lenovo
Uluslararası bir yardım kampanyası başlattı ve yetkili yardım otoritelerine 1 milyon TL bağışladı.

L’Oreal
AHBAP ve AKUT başta olmak üzere yerel STK’lar ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne aktarmak üzere 10 milyon TL’lik fon oluşturuldu.

Louis Vuitton
Deprem bölgesindeki çocuklara ve ailelere destek için UNICEF aracılığıyla harekete geçti.

Lufthansa
Lufthansa, Türkiye'ye yardım uçuşu başlattı. Şirketin Boeing 777F uçağıyla bölgeye battaniye, giysi gibi malzemelerin yanı sıra yiyecek ve hijyen malzemeleri taşındı.


Mango

Depremden etkilenenlere yardım amaçlı Kızılay’a 3 milyon TL bağışta bulundu.

Maersk
Danimarkalı konteyner taşımacılığı devi, Suriye ve Türkiye'yi vuran büyük depremden etkilenen ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için Türkiye'ye yaklaşık bin adet nakliye konteyneri bağışladı.

Marks Spencer
Ağırlıklı olarak çocuk ürünü olmak üzere binlerce mont, kazak, atkı, bere ve termal içlik ulaştırdı. Profesyonel arama kurtarma ekibi sahada çalıştı. M&S İngiltere ekibi ihtiyaçları karşılamak adına nakdi bağış yaptı.

Mastercard
Çalışmalara destek olmak amacıyla Dünya Gıda Programı ve İhtiyaç Haritası’na 10 milyon TL fon sağladı.

McDonald’s
McDonalds, Save the Children International, World Central Kitchen ve yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan bağışlarla 1 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. Afet bölgelerine menü dağıtımı yaptı ve 7 günde toplam 50 bin adet menünün AFAD ile koordine olarak ihtiyaç noktalarına ulaştırdığını bildirdi.

Meal Box
Hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi ‘Askıda Yemek’ ile depremden etkilenen vatandaşlar için deprem bölgesine 33 bin kap hazır yemek ulaştırdı.

MediaMarkt
MediaMarkt, 2 milyon euro değerinde bağış fonu oluşturdu. Şirket ayrıca, ısıtıcı, powerbank ve şarj aleti gibi 14 bin adet ürünün bölgeye gönderdi.

Mercedes-Benz
Alman otomotiv markası, Alman Red Cross'a (GRC) Türkiye ve Suriye için 1 milyon avro bağışlayacağını açıkladı. Bağışın acil insani yardım için kullanılacağı kaydedildi. Ayrıca çalışanları arasında bir bağış kampanyası düzenledi.

Meta
Teknoloji devi hem Türkiye hem de Suriye'deki yerel yardım, kurtarma ve toparlanma çalışmalarına doğrudan 550 bin dolar bağışladı. İnsanların kendilerini güvende olduklarını işaretleyebilmeleri, arkadaş ve ailelerine iyi olduklarını bildirebilmeleri için Facebook uygulamasında Güvenlik Kontrolü özelliğini etkinleştirdi. Yardım iletimi amacıyla Topluluk Yardımı özelliği oluşturdu. Kan bağışı için Türk Kızılayı ile koordineli çalıştı. Güvenli bilgi yayılımı için AKUT ile beraber WhatsApp yardım hattı oluşturdu.

Metro Türkiye
Bölgelerde kurulan Sahra mutfaklarında depremzedelerin yemek ihtiyacını karşılamak üzere 120 bin öğün için gıda tedariki sağlandı. Aynı zamanda AFAD ve Kızılay ile depremzedelerin gıda ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak tırlar yollandı.

Nespresso
Depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak adına Kızılay, AKUT, AHBAP, Bakanlıklar ve Belediyeler aracılığıyla 25 tır su, 70 ton gıda ve maddi destek yardımları ulaştırdı. Ayrıca ilk yardım, kurtarma ve medikal uzmanlığa sahip çalışanları ile gönüllü olarak bölgede yardım sağladı.

Nissan
Kızılay’a 1 milyon euro’luk nakdi yardımda bulundu ve 4×4 araçlarını operasyonel destek için bölgeye gönderdi.

Nivea
Acil ihtiyaçların karşılanabilmesi için Kızılay’a 500 bin euro miktarındaki global bağış yaptı.

Novartis
İsviçreli ilaç firması Novartis, insani yardım için 1 milyon dolarlık bağış yaptı.

Novo Nordisk
Danimarkalı ilaç şirketi Novo Nordisk, Kızılay'a 1 milyon dolar bağışta bulundu. Ayrıca, Novo Nordisk Vakfı, Suriye için Danimarka Kızılhaçı ve Danimarka Mülteci Konseyi'ne 700 bin dolar bağışladı.

Odeabank
Depremden etkilenen vatandaşların temel ihtiyaçlarını temin etmek için deprem bölgesine ulaştırdı.

Optylon Krea
Optylon Krea grubu depremden etkilenen vatandaşlara destek olmak üzere AHBAP’a Portekiz iş ortaklarıyla birlikte bağış yaptı.

Orkid ve Head&Shoulders
Deprem bölgesindeki öncelikli hijyen ihtiyacını karşılamak adına Orkid ve Head&Shoulders 200 bin kez kullanım kapasitesiyle hizmet verecek tuvalet kabinleri ulaştırdı.

Paribu
Paribu afetle ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda İhtiyaç Haritası’na 500 bin dolar ve TOG’a 100 bin dolar bağışladı. Paribu ayrıca kripto para cüzdanı tanımlayarak bireysel kripto bağışlarına da olanak sağladı.


Papara

25 milyon TL bağışta bulundu. Mobil uygulaması ile kurumlara kolayca bağış yapma imkânı sağladı.

Paşabahçe
Fabrika ve işletmelerinin acil vaka müdahale ekipleriyle birlikte; içlerinde yaşam konteyneri, jeneratör, çadır, soba, kışlık kıyafet-ayakkabı bulunan 35 tırı alana ulaştırdı. Aynı zamanda arama-kurtarma çalışmaları için iş makineleri yolladı ve 26 tır su, 4 tır süt ve 3 tır ekmek yardımında bulundu. Bölgeye 122 adet mobil tuvalet yardımı da yaptı.

Pegasus
Deprem bölgelerinden toplam 325 ücretsiz sefer gerçekleştirdiklerini ve 61 bin 431 vatandaşın tahliyesini sağladıklarını duyurdu.

PepsiCo
PepsiCo, ihtiyacı olanlara temel malzemeleri ulaştırmak için yerel kâr amacı gütmeyen ortaklara 1,2 milyon dolar bağışladı.

P&G
Kızılay aracılığıyla ve AFAD koordinasyonuyla 2 milyon üzerinde hijyenik ped ve 1 milyon bebek bezi başta olmak üzere temel hijyen ürünlerini yolladı. Bunların yanında, çadır, mobil bebek bakım odası, 200 bin kez kullanım kapasitesi olan tuvalet kabinleri sağladı. Ayrıca bölgeye deterjan sağladı.

Philips
İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile iletişime geçen Philips, AFAD koordinasyonu ile bölgeye biberon ve emzik gönderimi gerçekleştirdi. Aynı zamanda sağlık teknolojileri şirketi olarak, yoğun bakım monitörleri ve mobil ultrason cihazları dahil olmak üzere afet bölgelerinde gerekli tıbbi ekipmanları sağlamak için Philips Vakfı ile çalıştı.

Pınar
Pınar Su ve İçecek, Yaşar Topluluğu çatısındaki tüm yapılarla birlikte ortak hareket ederek afetin hemen ardından Kızılay, AFAD ve ilgili kurumlarla koordinasyon hâlinde su ve içecek ürünlerini bölgeye iletti. İlk etapta gönderilen yardım tırlarında 200 tonu aşkın gıda ve su ile 1.300 koli temizlik kâğıdı bulunuyordu. Ayrıca SUDER (Ambalajlı Su Üreticileri Derneği) ile birlikte hareket ederek yine AFAD ve Kızılay koordinasyonunda toplam 100’ü aşkın tırla gönderilen bölgenin su ihtiyacına destek oldu.   

Polonez
Kızılay ile iş birliği yapılarak bölgeye ısıtıcı yönlendirildi. Ayrıca iş ortaklarıyla birlikte hareket edilerek gıda yardımı yapıldı.

Porsche
Almanya merkezli otomobil firması Porsche AG, depremden etkilenenler için Alman insani yardım kuruluşlarının çatı grubu olan "Aktion Deutschland hilft e.V."ye 1 milyon avro bağışladı.

Prada Group
BM Mülteci Örgütü’ne bağışta bulunacağını açıkladı ve BM tarafından başlatılan yardım kampanyasına bağışta bulunmaya davet etti.

Procat
AKUT ve AFAD iş birliği ile talep edilen ayni ve nakdi bağışların doğrudan saha ile bağlantısı bulunan yetkililer üzerinden bölgelere ulaştırılması sağlanıyor, ihtiyaç sahibine ulaşımına kadar tüm süreç takibi yapılıyor. AKUT yetkililerinden alınan istihbarata göre gerekli ürünlerin iletilmesi için nakdi bağışların Antalya AKUT'un Antakya bölgesine günde 2 defa yaptığı sevkiyatlarla, doğrudan ulaşması sağlanıyor. Tekstil, gıda, akaryakıt, ulaşım, konaklama, sağlık vb. alanlarda faaliyet gösteren iş ortaklarından temin edilebilecek ürünlerin ve birlikte yapılabilecek tüm ayni/nakdi yardımların iş birliği içerisinde bölgeye ulaşması sağlanıyor. Kan bağışı için bağışçı sayısını artırma çalışmaları yapılıyor. Kardeş şirket WeHealth'in 3 araç ve 18 kişilik sağlık ekipleriyle bölgede sağlık hizmeti veriliyor. Saha ekiplerine yemek, ulaşım ve sağlık konusunda destek olunuyor.

QNB Finansbank
Deprem alanında gıda, barınma ve ısınma gibi öncelikli ihtiyaçların karşılanması adına yardım yolladılar. 300 milyon TL AFAD’a ve 50 milyon TL çocuklar özelinde geliştirilecek projelerine bağışladılar.

Saat&Saat
İlgili kurumlarla deprem bölgesindeki vatandaşların ihtiyaçlarını giderebilmesi için çalışan Saat&Saat ayrıca hem maddi hem de manevi olarak tüm desteğini AFAD ve Kızılay ile paylaştı.

Sabancı Holding
2 milyar TL kaynak tahsis eden şirket; 200 kişilik arama kurtarma ekibi, 600’den fazla jeneratör ve elektrik altyapısı, acil ihtiyaç malzemesi tırları ve 44 konaklama alanı sağladı.

Sahibinden
Deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için 50 milyon TL destek sağladı.

Samsung
Güney Koreli teknoloji devi, 3 milyon dolar ayni ve nakdi yardımda bulundu. Afet bölgelerine portatif ultrason tanı cihazları, afetzedelerin geçici barınma ev aletleri, depremzede ailelerin çocukları için dijital eğitim tabletleri ile beyaz eşya tamir servis araçları ayırdı. Şirket, toplam yardım tutarının 1,5 milyon dolarını AFAD'a, geri kalanını afet bölgelerinde ihtiyaç duyulan portatif ultrason tanı cihazları, afetzedelerin geçici barınma ev aletleri, depremzede ailelerin çocukları için dijital eğitim tabletleri ile beyaz eşya tamir servis araçlarına ayırdı.

Sanko Holding
Afet sürecinin hafifletilmesine katkı sağlayabilmek adına 100 milyon liralık kaynak ayırdığını açıkladı. Geçici yaşam alanları kurmak için bin 200 konteynerden oluşacak konteyner kent hazırlıklarına başlamış olduklarını duyurdu. Arama kurtarma çalışmalarında ihtiyaç duyulan forklift, iş makinaları, ekskavatör, termal kameralar ve diğer tüm ekipmanları sağladı.

Sanovel
Toplam 215 bin kutu ilaç Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi. Toplamda 1 milyon dolar karşılığındaki yardımı afet bölgesine ulaştırdı.

Schwarz Group
Avrupa'nın en büyük perakendecisi Schwarz Group, depremzedelere yardım için 1 milyon euro ayırdı. Söz konusu bağış tutarını, Alman Kızılhaçı aracılığıyla afet yardım hizmetlerine gönderdi.

Sephora
Acil ihtiyaçların karşılanmasına destek olmak için 6 milyon TL’lik bağışı ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarına sağladı.

Shake Shack
Depremzedeler ve yardım ekipleri için yiyecek içecek dağıtımı yapacak ekipleri taşıyan 3 tır yola çıkardı.

Shell
Bölgedeki akaryakıt tedariği ve enerji ihtiyacını karşılamak üzere tankerlerini ulaştırdı ve özellikle ulaşılması zor bölgelere benzin gitmesini sağladı. AFAD koordinasyonunda resmî kurumların arama kurtarma çalışmaları, bölgedeki hastaneler ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri için akaryakıt desteği 5 gün içerisinde 25 milyon TL’ye ulaştı. Shell’in faaliyet gösterdiği ülkelerdeki çalışanlarının oluşturduğu destek fonu ilk 5 gün içinde bireysel bağışlarla 80 bin euro’ya ulaştı. Shell Kimya ürünleri ile 30 bin yatak ve 175 bin litre dezenfektan ürettiğini belirtti.

Siemens
Profesyonel Siemens Arama Kurtarma Ekibi (SAKE) deprem bölgelerinde destek olmak amacıyla AFAD ile çalışmalar yaptı. Siemens AG ve Siemens Healthineers olarak 1 milyon euro’luk bağış yapacağını duyurdu. Aynı zamanda çalışanlarının katkılarıyla temel ve acil ihtiyaçlardan oluşan yardım paketlerini bölgeye ulaştırdı.

Skechers
Depremden etkilenen bölgeler için ayni ve nakdi olmak üzere toplamda 10 milyon TL değerinde bağış yaptı.

SOCAR
Depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için 55 milyon lira değerinde bağış fonu oluşturdu. AFAD’a 6,4 milyon lira tutarında temel ihtiyaç malzemesi iletti ve 3,5 milyon lira nakdi bağış gerçekleştirdi. AHBAP Derneği’ne de 2 milyon lira tutarında nakdi bağış yaptı.

Sodexo
Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, İzmir, Sakarya ve İstanbul’dan gönüllü ekipler ve 2 tır deprem bölgesine hareket etti. Afet bölgesinde sıcak yemek yapıp dağıttı.

Sofra Grup
Deprem bölgesinde bulunan 50’den fazla lokasyonda görev yapan 2 vbin 442 Sofra Compass Group Türkiye çalışanı ve müşterileriyle birlikte depremzedelere 24 saat yiyecek ve içecek desteği veriliyor. Eş zamanlı olarak, çeşitli illerdeki yemek sanayicileri dernekleriyle ortak hareket edilerek, depremden etkilenen bölgeye gıda yardımı gönderiliyor.

Starbucks
The Starbucks Foundation, Starbucks Corporation ve Alshaya Group birlikteliğiyle, sahadaki çalışmalarına ek olarak afetzedeleri desteklemek için yardım kuruluşlarına 19 milyon TL bağışta bulundu.

Tchibo
Tchibo Global ve Tchibo Türkiye olarak; AFAD, AHBAP, AKUT ve KIZILAY koordinasyonunda hem nakdi hem de kahve ve gıda dışı ürünler ile yardım sağlanıyor.

TikTok
Kızılay ve AHBAP’a toplam 200 bin dolar bağışta bulundu.

Torku Grup
Acil ihtiyaç duyulan ve hızlı tüketilen gıda desteğini AFAD ve devleti yetkili birimleriyle koordineli bir şekilde ulaştırdı. 15 milyon TL bağışta bulundu.

Toyzz Shop & Sunman Grup

Çalışanların da katkılarıyla birlikte yardım seferberliği dahilinde bölgeye oyuncak dışında yüzlerce destek paketi ulaştırıldı.

Trendyol
Kendi kaynakları da olmak üzere, paydaşları ile beraber afet bölgesine 400 milyon TL’nin üzerinde yardım ulaştırdı.

Türk Hava Yolları
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD koordinasyonuyla deprem bölgesinde, 75 milyon dolarlık bin adet konut çalışmasına başladı. Depremden etkilenen bin aileden birer kişiye iş imkânı sunacağını açıkladı.

Türkiye FinansBank
Türk Kızılay’ı iş birliğiyle Kahramanmaraş ve Hatay’da üç öğün sıcak yemek dağıtımı yaptı. Bölgedeki soğuk hava şartlarına karşı ise kışlık giyim desteğinde bulundu.

T-Mobile
ABD'nin büyük cep telefonu operatörlerinden T-Mobile, Türkiye, ABD ve Suriye'ye ve bu ülkelerden yapılan aramalar ile SMS'lerin 12 Şubat'a kadar ücretlendirilmeyeceğini bildirdi.

Unilever
AFAD ve Türk Kızılayı koordinasyonuyla gıda, temel hijyen ve kişisel bakım ürünlerinden oluşan 5 tır ve 4 tır içme suyu sağladı. Türkiye ve Suriye’ye BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla 1 milyon euro’luk bağışta bulundu. Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da toplam 6 çadır ve gıda ürünü ulaştırdı Ayrıca AKUT Derneği’ne gönüllü olan kişiler için koruma ve güvenlik malzemeleri de ulaştırdı.

UPS
Amerikan kargo şirketi, Türkiye ve Suriye'de ihtiyaç duyulan malzemelerin teslimatı için 1 milyon dolarlık küresel lojistik desteği sağlayacağını duyurdu.

Volkswagen
Alman otomotiv üreticisi, Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgelerine acil yardım için 1 milyon euro bağışladı.

Yapı Kredi
Yapı Kredi Arama Kurtarma Ekibi (YAKUT) ve Koç Topluluğu şirketlerinde görev yapan arama kurtarma konusunda eğitimli ve donanımlı toplam 420 Koç çalışanı, AFAD ekipleriyle kurtarma çalışmalarında görev aldı. 600 Yapı Kredi Gönüllüsü de sadece bölge ihtiyaçlarını sağlamak üzere aktif görev yaptı. Yapı Kredi Bankası, Koç Holding Kriz Koordinasyon Merkezi ile afet bölgesi ilan edilen illerde ikamet eden ve bu illerde bulunan şubelerin müşterilerine özel olarak finansal destek paketini hayata geçirdi. Ayrıca bölgedeki müşterilerin borçlarını öteledi ve nakit ihtiyaçları için faizsiz kredi tanımladı.

Yatsan
Deprem bölgelerinde duyulan ihtiyaçları karşılamak üzere yatak, yastık, yorgan ve battaniye malzemelerimizin yer aldığı yardım tırlarını AFAD Koordinasyon Merkezi ile bölgeye ulaştırdı.

Yemeksepeti
AFAD’a 1.5 milyon TL, Kızılay’a ise gıda bağışı amacıyla 1.5 milyon TL nakdi yardım olmak üzere toplam 3 milyon TL’lik bağışta bulundu. Gıda, giyim, bakım vb yardımların bulunduğu 8 kamyonu afet bölgesine ulaştırdı. Tüm restoranları ile birlikte Restoran Destek Fonu oluşturdu.

Yıldız Holding
Türk Kızılay ve AFAD ile koordineli çalışan şirket, afet bölgelerindeki mağaza ve depoların yanı sıra diğer illerdeki tesislerinden de sevk ettiği ürünlerin tutarının 175 milyon TL’yi aştığını duyurdu.

Yves Rocher
Yves Rocher 100 bin TL değerinde acil ihtiyaç malzemesinin dağıtılması için AFAD ile koordinasyonlu çalıştı. Fransa merkez ofisin desteği ile de depremzedeler için AHBAP’a 1 milyon TL bağışta bulundu.

Ziraat Katılım
1 milyar TL bağışladı. Gıda, ısınma, ilaç vb. temel ihtiyaçlar için AFAD ve Türk Kızılay’ı ile birlikte koordine çalıştı. Bankacılık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma sağladı.

Zorlu Holding
Deprem sonrası yardım amaçlı grup şirketleri ve Mehmet Zorlu Vakfı aracılığıyla 250 milyon TL yardımda bulundu. Aynı zamanda bölgede kurulacak 5 bin kişilik konteyner yaşam alanı ve inşa edecekleri okullar ile yardımları yaklaşık olarak 1 milyar TL’ye ulaştı.


Sessiz kalanlara boykot çağrısı

Global ve yerel çapta hem şirketler hem ünlü isimler yardım için seferber olurken öte yandan Türkiye’de milyonlarca abonesi bulunan dijital platformlar Netflix Türkiye, Disney Plus, Mubi, Spotify ile ülkemizde Avrupa’nın en fazla sayıda şubesine sahip olan kahve zinciri Starbucks ve giyim zinciri H&M’in depreme ilişkin ‘suskunluğu’ eleştiri topladı. Markaların kullanıcıları, Twitter’da kısa sürede ‘#StarbucksBoykot’ ve ‘#NetflixBoykot’ etiketlerini gündemde ilk sıralara soktu. Depreme duyarlılık isteyen tüketicilerin boykot çağrısı, markaları açıklamaya yapmaya zorladı. Tepkilerin ardından aralarında Netflix ve Starbucks’ın da yer aldığı çok sayıda marka sosyal medya hesaplarından açıklama yayınladı. 

İletişimsizlik sorumlusu operatörlere tepki

GSM operatörleri, afet bölgesinde iletişim altyapısının çökmesi ve depremzedelere giden faturalar sebebiyle sosyal medyada yoğun tepkilere maruz kaldı. İletişim altyapısı çöktüğü için enkaz altındaki yakınlarına yardım ulaştıramayan vatandaşlar isyan etti. Depremzedeler, alamadıkları hizmete ait fatura kesilmesine ve yakınlarını kaybetmelerine neden olan bu duruma karşı dava açmaya hazırlandıklarını belirtti. 

GSM operatörlerinin kullandığı “Vodafone yanında”, “Türk Telekom değerli hissettirir”, “Turkcell'le bağlan hayata” sloganları bugünlerde özellikle deprem bölgesindeki vatandaşların kulağını tırmalıyor. Depremin vurduğu 10 ilde 11 milyonu aşkın abonesi olan 3 operatör en kritik zamanda hizmet veremeyince vatandaşlar iletişim kuramadığı için yakınlarını kaybetmelerine neden olan yetkililere isyan etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan “GSM operatörlerinin ihmali ve sorunu çözmek yerine vatandaşlarımıza ‘telefonlarını daha az kullanmaları' yönünde tavsiyede bulunmaları kabul edilemez. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve GSM operatörlerinin ciddi kusur ve sorumlulukları var” dedi.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz: “Bölgedeki baz istasyonları çöktü. Sonradan giden mobil baz istasyonları yeterli olmadı. Ordaki kopukluğun olmasının ana sebebi, bu baz istasyonlarının operatörler arasında kullanılamaması sorunu… BTK operatörlerin birbirlerinin baz istasyonlarını kullanmasına izin vermiyor. Bunu çözmeden oradaki iletişimin sağlıklı bir hale getirilebilmesi mümkün olmayacak. Yani bölgeyle iletişimin derhal sağlanması lazım. Ondan sonra operatörlere karşı vatandaşın hak kaybı mücadelesi mutlaka olacaktır” açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilişim Derneği Hukuk Çalışma Grubu Üyesi Avukat Mehmet Ali Köksal: “Türkiye bu konuda sınıfta kaldı. Türkiye'de altyapı doğru ve yeterli değildir. Bunun sorumlusu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve bağlı olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'dır. Türkiye'de haberleşme faturalarının üzerindeki yük devletin aldığı fahiş vergidir. O fahiş verginin sebebi depremden dolayı getirilen ÖTV'dir. Ama ÖTV ne depremle ilgili altyapıya ne depremde hayat kurtaracak çalışmalara harcanmıştır. Yol ve köprü yapımına, havalimanı yatırımına harcanmıştır” dedi.

Markalar afetlerde ve sonrasında nasıl bir iletişim sürdürmeli?

Fatoş Karahasan’ın Ekonomim’deki köşe yazısında belirttiği gibi; deprem sonrası orta ve uzun vadedeki marka iletişimi ile yardımların sürekliliği de tıpkı depremin hemen sonrası kadar önemli. İnsanların bir süre sonra kendi günlük yaşamlarına odaklanmaya ve depremin acılarını daha az hissetmeye başlamasıyla yardımlar ve destekler azalacak. Oysa, en az iki sene yüzbinlerce insan yaşama tutunmak için desteğe ihtiyaç duyacak. Dayanışma ruhunu yaşatmak ve aynı enerji ve adanmışlıkla çalışmaya devam etmek gerekiyor. 

Yöneticiler “Yas en fazla 40 gün sürer, artık işimize bakalım” demeden, lansman, ürün tanıtım, influencer etkinlikleri gibi projelerini gözden geçirmek zorundalar.  Derin bir yoksulluk, büyük bir çevre ve gıda krizinin yanı sıra, ruhsal çöküntü olduğunu unutmamalılar.  

Özel sektör şirketlerinin yöneticileri bundan sonra ne yapmalı?
1. 2023 yılı için bir deprem yardım stratejisi ve planı oluşturmalı.
2. Yaratılmak istenen etkiyi rakamsal hedeflerle ortaya koymalı.
3. Saptanan yıllık bütçeyi açıklamalı ve taahhütte bulunmalı.
4. Hangi gruba, hangi desteği, hangi sürede vereceğini belirlemeli.
5. Mutlaka bir STK ve kamu kuruluşuyla birlikte yola çıkmalı.
6. Benzer işleri yapan başka kuruluşlarla da dayanışma içinde olarak “Benim olsun, küçük olsun” anlayışından uzak bir biçimde etki-odaklı çalışmalı.
7. Tüm paydaşlarını deprem yardım çalışmalarına dahil etmeli.
8. Kuruluşun gönüllülük altyapısını harekete geçirmeli.
9. Ekosistemini “afet yönetimi” konusunda eğitmeli. 

Pazarlama yöneticileri ne yapmalı?
1. Öncelikle attığı her adımda saygı, sevgi ve sağduyu kanallarını açık tutmalı.
2. Şirketin yaptığı tüm çalışmaların planlanması ve yürütülmesinde yer almalı.
3. İletişim kanallarının doğru akmasını sağlamalı.
4. Dezenformasyonun engellenmesi için kurumsal iletişim birimleriyle iş birliği yapmalı.
5. Paydaşların bu zorlu dönemde beden ve ruh sağlıklarını korumalarına yardımcı olacak projeler geliştirerek insan kaynakları bölümleriyle birlikte çalışmalı.
6. Pazarlama-reklam bütçesinin çok büyük bir bölümünü sosyal projelere ayırmalı.
7. Bütün bir senenin çok büyük bir yıkımı ve acıyı geride bırakmaya çalışan bir ülkede yaşandığını unutmadan iletişim çalışmalarına büyük bir hassasiyetle yaklaşmalı.
8. Yaratıcı çalışmalarda acı sömürüsü yapmadan, klişelerden, hamasi cümlelerden uzak durmalı ve topluma umut verecek, çözüm getirecek projelere odaklanmalı.
9. Çalışmaların duyurulması sürecini duyarlı bir biçimde yönetmeli ve “haberimiz çıksın” diye PR şirketlerine baskı yapmamalı.
10. Sosyal medya hesaplarındaki her görseli, her sözcüğü seçerken samimi ve merhametli olmalı.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER