Liderlerin Perspektifinden 2024 Pazarlama Öngörüleri

İş dünyasının liderlerine hem 2023’ün öne çıkan gelişmelerini hem de 2024’ün pazarlama ve teknoloji trendlerinin kendilerini nasıl etkileyeceğini sorduk.

İş dünyasının liderlerine hem 2023’ün öne çıkan gelişmelerini hem de 2024’ün pazarlama ve teknoloji trendlerinin kendilerini nasıl etkileyeceğini sorduk.

Elif Tütüncü

Bu yıl pazarlama dünyasında, üretken yapay zekâ, sürdürülebilirlik ve CGI gibi teknoloji trendleri oldukça ön plandaydı. Bu gelişmelerle birlikte içerikler daha çok kişiselleşti, algoritmalar sosyal medya alanımızın sınırlarını daha belirgin çizgilerle yönetti. Önceki yılların popüler kavramları arasında bulunarak her sunumun süslü ifadeleri arasında yer alan tüketiciye yönelik “şeffaflık” kavramı ise ne yazık ki enflasyon karşısındaki Türk lirası gibi günden güne eridi. Ürün ve hizmetlerin içeriği günden güne kalitesizleşmeye, gramajı azalmaya ve fiyatları da artmaya devam etti.

Yılın ilk yarısında Türkiye'de yaşanan deprem felaketi, markaları toplum için harekete geçirerek özellikle kurumsal sosyal sorumluluk projelerini bölgeye yönlendirmelerinde etkili oldu. Aynı zamanda 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve hiperenflasyon gibi faktörler de tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilemeye devam etti. Harcamalar kısıldı, lüks olmayan keyiflerle bile birer birer vedalaşıldı.

Yılın ilk yarısı ülke gündeminde böylesine yoğun olunca, kampanyalar ve doğal olarak harcamaların da ikinci döneme kaydığı gözlemlendi. Kurulduğu günden bu yana mücadelesini sürdüren Cumhuriyetimizin 100. yaşına girmesini coşkuyla kutladık, kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına dört elle bir kez daha sarıldık.


Aslı Önder - PepsiCo Türkiye İçecek Kategorisi, Kıdemli Pazarlama Direktörü
 

Hızla gelişen yapay zekâ, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti gibi teknolojiler iş dünyasında yeni bir dönemi başlatıyorlar. Bu gelişmeler tüm sektörlerde pazarlama alanında yepyeni ufuklar açıyor. Ben bunların arasından özellikle yapay zekâ ve büyük veri teknolojilerine dikkat çekmek istiyorum. Dijitalleşme sürecinin yoğunlaştığı günümüzde şirketler büyük miktarlarda veri topluyor. Bu verilerin değer yaratacak bilgiye dönüştürülmesinde büyük veri ve yapay zekâ teknolojileri çok önemli rol oynuyor. Veri tabanlı karar alma süreçleri gelişiyor. Müşteri deneyimini zenginleştirmek ve operasyonel verimlilikten tahmin ve öngörülere, ürün ve hizmetleri geliştirmekten pazarlama ve reklama kadar pek çok alanda bu teknolojiler büyük değer yaratıyor.

Pazarlama sektörü açısından baktığımızda bu teknolojilerin bize tüketiciye yakın durmak ve onun sesine, ihtiyaç ve beklentilerine kulak vererek bunları karşılayan ürün ve hizmetler geliştirmek, tüketim deneyimlerini zenginleştirmek açısından güçlü araçlar sunduğunu söyleyebiliriz.

2024 yılında da içecek sektöründe tüketicilerin beklentilerine, değişen ihtiyaçlarına ve duygu durumuna göre maksimum fayda ve değeri sağlayacak kampanyaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Biz de 2024 yılında tüketicinin sesine kulak vermeye devam edeceğiz, onların istek ve beklentilerini pazarlama stratejimizin temeline yerleştireceğiz. Markalarımızı her zaman güncel, tüketicilerinin beklentilerine hitap eden, onlar için değer yaratan bir şekilde sunacağız. Ürünlerimizin iletişimini çoklu kanallara dayalı stratejilerle yürüterek pazarlama iletişimimizde mümkün olan en geniş toplum kesimlerine ulaşacağız. Dijital yatırımlarımızı sürdürecek ve tüketici iç görüleri doğrultusunda onların ihtiyaçlarını karşılayan ürünler, dijital çözümler sunacağız. Pepsi, Lipton Ice Tea, Fruko ve Yedigün gibi markalarımızla tüketicilerimize değer yaratacak ve umut verecek kampanyalar yapacağız.


Aslı E. Koç Tiryaki - RAMS Başakşehir FK, Ticari İşler ve Sürdürülebilirlik Sorumlusu
 

Bizim için 2023 yılı pandemi sonrası tam randımanlı faal olan ilk seneydi aslında. Spor organizasyonlarının pandeminin verdiği öncelikli finansal zararı sür plase etmek için ticari gelirlerini arttırmaya yönelik pazarlama çabalarını daha yoğun izledik. Özellikle futbol pazarındaki yabancı yatırımlar, spor organizasyonlarının farklı pazarlara genişlemesini çok hızlı bir şekilde arttırdı. Yani biz küreselleşme dediğimiz şeyi sporda daha çok gördük. İçerik, buradaki en kuvvetli iletişim ve pazarlama aracı oldu. Chatbotlar gibi yapay zekâ tabanlı teknolojiler içeriğin daha çok kişiselleştirildiği ve 7/24 iletişime imkân veren etkileşim platformları oluşturdu.

Bunun yanı sıra yine küreselleşme tabanında “one time events” adını verdiğimiz senede bir kez olan spor etkinlikleri -NFL maçlarının İngiltere ve Almanya’da da oynanması, futbol takımlarının farklı coğrafyalarda kamp yapması vs- de ilgili bölgede kısa zamanda yoğun pazarlama faaliyetlerine imkân sağlamaya devam etti.

Sosyal aktivizm geçtiğimiz yılın gündemlerindendi. Toplumlarda sosyal duyarlılığın artması spordaki markaların da bu konuda aksiyon almalarını zorunlu kıldı. Kadın futbolu, sporda kadının güçlendirilmesi, iklim eylemi, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi konular birer pazarlama aracı hâline geldi. Sosyal sorumluluk sürdürülebilirliğe evrildi ve sadece bir halkla ilişkiler olmaktan çıkıp stratejik olarak konumlandı. Spor, sosyal markalarını yaratmaya ve spor organizasyonları bunun etrafında kimlik kazanmaya başladı. Amaç odaklı sponsorlukların trendi yükseldi.

Mevcut küresel ekonomi tüm spor organizasyonları için farklı pazar arayışlarını zorunlu kıldı diyebiliriz. Yabancı yatırımcı, bir transfer, bir sponsor ya da kültürel örtüşmeler ve değer örtüşmeleri küreselleşmeyi teşvik etmeye devam edecek. 2024 senesinde de özellikle MCO başta olmak üzere yabancı yatırımlar sürecek gibi görünüyor.

VR ve AR’ın da içinde yer aldığı “genişletilmiş gerçeklik (extended reality-exR)” adını verdiğimiz gerçek ve sanal dünya arasındaki çizgilerin giderek bulanıklaştığı pazarlama platformlarını daha çok konuşacağız. Zaman ve mekândan bağımsız, kişiselleştirilmiş deneyimi merkezine alan metaverse bunun örneklerinden. Bununla bağlantılı olarak espor ve gaming özellikle yeni nesli oyuna dahil etmek için trend olmaya devam edecek. Real Madrid’in yeni stadyumunda inşa ettiği espor arena da bunu destekler nitelikte. 2024’te de içeriği en çok kişiselleştiren spor organizasyonlarının ve markaların kazanacağı kesin.


Banu Soyak – Lenovo Türkiye, Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

2023 yılında ‘herkes için daha akıllı teknoloji’ sloganımızla, ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturmaya devam ettik. Geçtiğimiz yıl tüm sektörlerde olduğu gibi pazarlama sektöründe de teknolojinin dokunduğu çok büyük gelişmeler oldu. Öncelikle yapay zekâ, kişiselleştirme modelleri ile tüketicilerin marka deneyimleri daha da özelleştirildi. Genç hedef kitlelere ulaşabilmek için çok dinamik, kısa, dikkat çeken, hareketli, daha yaratıcı içerikler çoklu kanallar üzerinden kullanılmaya başlandı. Kişi hedefli pazarlama mesajları ve karşılıklı iletişim ile kullanıcı tercihlerini daha fazla öğrenebilen ve kendi kendine geliştirebilen chatbot’ların kullanımı arttı. Pazarlama sektörü yapay zekâ teknolojileri ile daha sofistike analizler yapmaya başladı. Markalar son kullanıcılar hakkında derin iç görülere sahip olup, daha sonuç odaklı kampanyalar geliştirebilmeye başladılar. 

Özellikle bulut bilişim, yapay zekâ, 5G, Blockchain, IoT ve dijitalleşmenin getirdiği ivme ile birlikte, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü güçlenmeye devam ediyor. Bu teknolojiler sayesinde gelişen çevik ve hızlı adaptasyon yeteneği, kurumların büyümesinde baş rol oyuncusu konumunda bulunuyor.

2024 yılında Lenovo ‘herkes için yapay zekâ’ sloganıyla yola çıkarak bu alanda 1 milyar USD’lik bir araştırma geliştirme yatırımı yapmayı hedefliyor. Sektörde ise; eş zamanlı ve birey odaklı, hiper-kişiselleştirilmiş pazarlama öne çıkarken, tüketicinin yer aldığı her noktada pozitif tüketici deneyimi markaların ana odağı hâline gelecek. Dikkat süresi 10 saniye altına düşen Z kuşağı hedef kitlesine yönelik çoklu kanallar (YouTube, TikTok, Discord vb) üzerinden yayınlanacak olan daha kısa ama daha zengin içerikli, dikkat çekici videolar karşımıza çıkacak. Markalardan çevreye, topluma karşı daha duyarlı, tüketici beklentilerine yönelik çok daha fazla sosyal sorumluluk projeleri beklentileri artacak ve ayrıca kullanım alanları çoğalacak ‘sesle bilgi aratma asistan’ uygulamalarını göreceğiz. Son olarak, pek çok markanın IG, TikTok gibi sosyal medya platformları üzerinden daha çok satış yapmaya başladığı gelişmeleri pazarlama sektöründe görebileceğiz. 


Burak Sarıaslan – De Marke, Genel Müdür
 

Ülke olarak 2023 yılını pek keyifli geçirmediğimiz herkesin malumu. Bizler de bu olumsuz gelişmeler altında faaliyetlerimizi sürdürmeye gayret ettik. Gerek bizim gibi ajansların gerekse markaların rutin planları dışında hassasiyet göstermesi gereken durumlar, stratejilerin yeniden oluşturulmasını mecbur kıldı. Özellikle yaşanan deprem felaketi, marka hedeflerinden ziyade mümkün olduğunca geniş bir yardımlaşma çemberi oluşmasına sebebiyet verdi. Sosyal sorumlulukların ön plana çıktığı, mümkün olduğunca fazla insanımıza fayda sağlayacak projeler, yılın ilk yarısında takvimlerimizi doldurdu ve bizler için başarı kıstası, sarılabilen yaralarla ölçülür duruma geldi. 

Yılın ikinci yarısından itibaren de özellikle gelişim hızını artıran dijital dünyadaki yenilikleri yakalamak, yarışın içinde kalmak isteyen şirketlerin önceliği hâline gelmeye başladı. Geçtiğimiz senelerde metaverse gibi oluşumların, tabiri caizse gereken patlamayı yapamaması, yeni alanlara odaklanılmasına sebebiyet verdi. Bu alanların başında ise Artificial Intelligence (AI) yani yapay zekâ gelmektedir. Makinelerin artık kendi kendilerine öğrenmeye başladığı yeni bir çağa hep birlikte şahitlik ettik. Bir insanın belki de 3 ayda öğrenebileceği bilgileri 3 saniye içinde hafızasına kaydedebilen bu zekâ hem günümüzde hem de yakın gelecekte birçok iş kolunu yeniden şekillendirebilecek duruma geldi.

Burada kritik olan konu, bu makinelerin sınırlarını belirleyebilmek olacak. Sınırsız öğrenme yeteneği ve bu öğrendiklerini hatırlayabilme kabiliyete sahip olan yapay zekâyı doğru ve faydalı kullanabilecek insan, yeni çağda değerli hâle gelecek.

2023 yılının ilk çeyreği markaların biraz daha temkinli olduğu zamanlardı. Türkiye’deki enflasyon, bütçelerin önceki senelerdeki gibi planlı bir şekilde kullanılmasına izin vermiyordu. Aksine daha temkinli davranan ve uzun süredir devam edilen projeleri bile belirsiz bir süre askıya alan markalar, yeni normalin bu durum olmasını kabullenmesiyle birlikte yeniden çalışmalarına düşük frekans bile olsa başladılar. Mart ayında gerçekleşecek olan seçimler ve çevre coğrafyamızdaki gelişmeler yeni yılda da bir ayağımız frende ve temkinli bir şekilde ilerlememize sebep olacak. Bu gelişmeler ışında başta AI olmak üzere sektörü değiştirecek gelişmelerin takibi ve projelere entegrasyonu konusunda çalışmalarımıza mümkün olduğunca devam edeceğiz.


Burak Yeşilcan - Talent360PRO Sporcu Kariyer Yönetimi Ajansı Kurucusu

2023 zor bir yıl olarak başladı ama iş alanımız olan sporda yakaladığımız başarılar ve bu başarının mimarı olarak sporculara verilen değerin her sene pazarlama alanında artması ile birlikte sektörümüzün ağı da genişlemeye devam etti. Biz sporun en önemli unsurları olan spor insanları ile çalışan bir ajans olduğumuz için, beni özellikle bu sene en çok heyecanlandıran durum, sene içerisinde çok genç yaşlarda, farklı branşlarda yer alan sporculardan gelen farklı taleplerdi. Artık kendilerinin dünya çapında bir sporcu pazarlama ve iletişim modellemesi içerisinde yer almaları gerektiği bilincine erken yaşta varmaları, bununla beraber de bireysel olarak yarışma alanındaki performans gelişimleri kadar marka bilinirliklerini arttırıcı kişisel gelişimlerini de ön planda tutup, artı değerler yaratma isteği benim için hem dikkat çekici hem de hedeflediğimiz, arzuladığımız spor insanı modellemesine doğru ilerlemek konusunda heyecan vericiydi. Tabii bunun en en önemli sebebi, daha çok gören -daha çok okuyan- dünyayı yakından çok daha fazla takip edebilme şansına sahip sporcular olması, bunun da sektörümüzde etkisini çok daha hızlı hissettiğimiz bir yıl oldu diyebilirim. Dijital mecralarda habere çok hızlı erişim, sosyal mecraların doğru kullanılması ile birlikte uluslararası trendleri hızlı yakalayan spor insanları sene içerisinde daha dikkat çekici hâle geldi, bu da sektörümüzde marka-sporcu ilişki payının artmasını sağladı.

2024 bir spor yılı olacak. Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyat oyunları bu yazın beklenen en önemli sportif olayı. Bunun yanı sıra futbol ve voleybol organizasyonları ve bireysel branşlarda sporcularımızın katılacağı uluslararası yarışmalar hareketli ve umarım yakalanacak başarılar ile de pazarlama alanında yatırıma dönüşecek bir yıl olması beklentimi yükseltiyor. Tabii ki ülkemizin devam eden bir ekonomi sorunu var ilave olarak yerel seçim dönemi ile beraber markaların özellikle belli süreçlerde durağanlık ya da iletişim olarak farklı alanlara yöneleceği durumlar olmakta ama sporcular artık markalar için daha değerli ve daha kullanılabilir aktör hâline geldiler. Özellikle kendilerine ait doğal kitleleri, gerçeklik paylarının yüksek oluşu sayesinde başarıya giden hikâye alanlarında markaların gerçek elçileri olarak konumlanabiliyorlar. Bunu özellikle son dönemde hem olimpik sporcularımız hem de voleybol branşındaki sürekli ve kalıcı başarıya bağlı olarak voleybolcularda görmekteyiz. Bu istikrar, başarı devam ettikçe, sahada kazanılan her başarı pazarlama alanında da bir veriye dönüşecek, markalar da 2024’te bunu kullanmaya devam edecek.


Erkan Ünlü - TikTok Türkiye, Operasyon Yöneticisi

TikTok olarak 2023'ü değerlendirdiğimizde, pazarlama alanında etkileyici ve heyecan verici birçok gelişmeye tanıklık ettik. Bu yıla yapay zekâ kavramı ve onunla bağlantılı teknolojiler damga vurdu diyebiliriz. Yapay zekâ teknolojilerin kullanımındaki artış, içerik üretme süreçlerinin daha yaratıcı ve çeşitli hale getirilmesine olanak tanıdı. TikTok açısından değerlendirdiğimizde topluluğumuzdan daima pozitif geri bildirim olarak aldığımız Sizin İçin akışının başarısını vurgulamamız gerekiyor. Beğendiğiniz veya paylaştığınız videolar, takip ettiğiniz hesaplar, gönderdiğiniz yorumlar, oluşturduğunuz içeriklerin türü gibi kullanıcı etkileşimlerinin yanı sıra altyazılar, sesler ve etiketler gibi detaylar yapay zekâ destekli sistemimizce analiz edilerek kullanıcılarımızın sevebileceği videoları onların akışına düşürür. Yapay zekanın etkin bir şekilde kullanılması, Sizin İçin akışını daha kişiselleştirilmiş hale getirerek kullanıcılarımızla daha sağlam bağlar kurmamıza olanak sağladı. Bu gelişmelerin ışığında, TikTok olarak kullanıcılarımıza daha çekici ve benzersiz deneyimler sunmak adına sürekli olarak çalışmaya devam ediyoruz.

2024'e yönelik öngörülerimizi değerlendirdiğimizde, içerik kişiselleştirmesinin daha da önem kazanacağını düşünüyoruz. Kullanıcıların beklentilerini karşılamak ve ilgi çekici içerikler sunmak için bu alanda daha fazla inovasyon görmeyi bekliyoruz. Ayrıca, Gen AI gibi gelişmiş yapay zekâ modellerinin daha da yükselişini öngörüyoruz. Bu modeller, daha karmaşık görevleri yerine getirme yetenekleriyle içerik üretimini daha da zenginleştirecektir.

Özellikle, TikTok kullanıcılarının yapay zekâ (AI) ile fotoğraflarını genişletmeye yönelik yeni bir eğilimini gözlemliyoruz. TikTok, yakın zamanda kullanıcıların fotoğraflarını genişletmelerine yardımcı olan yeni bir "AI Expand" filtresini piyasaya sürdü. TikTok'un AI Expand filtresi, kullanıcılara orijinal fotoğraflarını genişletmelerine ve orijinal görüntü ile uyumlu bir arka plan oluşturmalarına olanak tanıyor. Bu trend, yapay zekâ teknolojisinin içerik üretme süreçlerindeki rolünü ve kullanıcıların daha çeşitli ve etkileyici içerikler oluşturmasına olanak tanıyan bu tür yenilikçi özelliklerin önemini vurguluyor.

 


Feray Karaman -  Casper, Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
 

Özellikle yapay zekâ teknolojisi son 10 yılda inanılmaz bir gelişme gösterdi. Verilere göre yapay zekâ ekosisteminin 10 yıl içinde 1.5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.  Biz de Casper olarak aralık ayı başında Microsoft ile iş birliğimiz kapsamında tüm Windows 11 ön-yüklü ürettiğimiz bilgisayarlarda, Microsoft’un yeni yapay zekâ platformu Windows Copilot uygulamasını kullanıcılarımızla buluşturduk. Böylelikle kullanıcılarımızın ilk yapay zekâ uygulamalarını ücretsiz olarak deneyimlemelerini sağlamaya başladık. Yapay zekânın hem bireysel hayatlarımızda hem de kurumsal olarak birçok iş yapış şeklini, üretkenliği, zaman ve maliyet yönetimini kökten etkileyeceğine eminiz. İşletmelerin yapay zekâ uygulama programlarını sistemlerinin bir parçası hâline getirmeleri kaçınılmaz olacak. Yapay zekâ teknolojisi hem şirketlerin mevcut üretim şekillerini hem de tüketiciyle iletişim kurma biçimlerini etkileyecek. Gerek tüketici içgörülerini belirleme, etkileşimleri analiz etme, yöneticilerin kaynak kullanımı hakkında daha iyi karar vermesini sağlıyor. 

2023 yılında dünya bilgisayar pazarı küçüldü. Türkiye bilgisayar pazarı ise yaklaşık yüzde 15’lik bir büyüme ile yılı kapattı. Biz de Casper olarak 2023 yılında üç alt markamızla çıkardığımız 15 yeni ürün ve yüzde 50 oranında artırdığımız satış rakamlarımızla tüketiciye birçok noktada, daha geniş ürün gamı ile dokunduk. 2024 yılında bilgisayarlarda yapay zekalı uygulamaların kullanımı, ekran, ekran kartı ve NPU (neural processing unit) dediğimiz işlem ünitelerinin gelişme göstermesini heyecanla bekliyoruz. NPU’yu, CPU ve GPU haricinde yapay zekâ uygulamalarını etkin çalıştırmaya yarayan işlem ünitesi olarak düşünebiliriz. Bilgisayarlarımızda NPU’nun entegre olması ile yapay zekânın daha optimize ve akıcı bir deneyim sağlamasını bekleriz. Bu projemizi, 2024 sonu 2025 başı gibi hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Casper olarak mottomuz; senin hayatın, senin teknolojin. Bu mottoyu belirlerken amacımız kişisel bilgisayarların kişiye özel tasarlanması içgörüsüne cevap verebilmekti. 1 milyon kapasiteli üretim tesisimizde, tüketicilerin bilgisayar bileşenlerini kendi seçebilecekleri, tasarım seçenekleri ile binlerce konfigürasyon üretiyoruz. Günümüzde araştırmalar gösteriyor ki, tüketicilerin yaklaşık yüzde 91’i, kendilerine kişiselleştirilmiş ürün veya hizmet sunan markaları benimsiyor.

Son birkaç yıldır pazarlama yaklaşımlarının müşteri içgörüsüne göre yoğun bir şekilde tasarlandığı ve veri analizlerinin çok değerli olduğu bir dönem geçirdik. 2024 yılında bunun bir miktar olgunluğa erişmesini bekliyoruz. Son birkaç yıldır edindiğimiz verileri analiz edip müşteri odaklı iletişim çalışmalarının bu yönde şekillenmesini bekliyoruz.

Dünya ve ülkemizdeki mevcut ekonomik ve sosyal koşulların tüketicileri daha seçici ve akıllı satınalma alışkanlıklarına doğru itmesini doğal bir trend olarak görüyoruz. Bu mantıkla kullanıcılarımızın ürünlerini uzun süreli kullanacakları, kalitesine ve servisine daha çok güvendikleri markalara yöneldiklerini görüyoruz. Biz de bu bakış açısı ile Ar-Ge, kalite ve üretim süreçlerimizi sürekli güncelliyor, üretim süreçlerimizi sürdürülebilir bir anlayışla şekillendiriyoruz. Özellikle kurumlara göre tasarladığımız ürünlerde, daha az enerji tüketimi, daha düşük maliyet ve uzun ömürlü mobil işlemcili çözümlerimiz ile ülkemizin kaynaklarının korunması için katma değer oluşturuyoruz.


İlke Toptaş - Meta Türkiye, Ülke Direktörü
 

2023 yılı, yapay zekâ ve metaverse teknolojilerinin yükselişinin fiziksel ve dijital dünyalarımızı deneyimleme şeklimizi nasıl yeniden şekillendirebileceğine odaklandığımız bir yıl oldu. Bu yeni deneyimi gerçeğe dönüştürmek için gereken temel teknolojilerin çoğu ya zaten mevcut olan ya da üzerinde çalışmalarımızı sürdürdüğümüz teknolojiler. Örneğin karma gerçeklik, dijital nesneleri fiziksel dünyaya taşımamıza veya tamamen kapsayıcı deneyimler yaratmamıza olanak tanıyor. Meta olarak üretken yapay zekâ yatırımlarının, pazarlamacıların reklam içeriklerini daha hızlı yayına alıp test etmelerine ve hedef kitlelerine kolayca ulaşmalarına yardımcı olmaya yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Bununla birlikte, günümüzün üretken yapay zekâ destekli reklam özelliklerinin sadece bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz aylarda 10’uncu kez düzenlediğimiz Connect 2023 etkinliğinde işletmelerin yakın zamanda Messenger ve WhatsApp'taki iş sohbetlerinde müşterilerle etkileşime geçmek için yapay zekâ kullanabileceğini duyurduk.

Yapay zekâ için önemli gelişmelerin olduğu bir yılı geride bırakmamıza rağmen, bugün çoğu insanın hâlâ bu yeni teknolojiyi ilk elden deneyimlemediğini görüyoruz. Ancak yapay zekâdaki ilerlemeler, farklı şekillerde etkileşim kurabileceğimiz benzersiz karakterler yaratmamıza olanak tanıyor. Meta olarak milyarlarca insanın hâlihazırda kullanmakta olduğu uygulamalara en son teknolojiye sahip yapay zekâyı da entegre etmek amacıyla birçok özellik sunuyoruz. Örneğin WhatsApp grup sohbetlerinizde soru sormak veya tavsiye almak için Meta AI’ı kullanabiliyorsunuz. Sohbetteki diğer kişiler de Meta AI’a gönderdiğiniz mesajların yanı sıra Meta AI’ın yanıtını da görebiliyor. 2024 yılında da yapay zekâ teknolojilerini daha da geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.


Mete Türkmenoğlu Çakmak - LALIGA, Delegate in Turkey

LALIGA ve futbol sektörünü düşününce kesinlikle oyumu Machine Learning alanında kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Şu anda futbolun birçok alanında yer alan Machine Learning’in, aslında tüm yapay zekâ teknolojilerinin temel taşını oluşturduğunu görebiliyorum. Bu teknoloji yayınlar, sportif perfomans, futbolun ekonomik ve pazarlama alanları gibi birçok farklı şekilde uygulanıyor. Generative AI tabii ki 2023’e damga vuran genel trend oldu ama hâlâ “bullshit in, bullshit out” aşamasında olduğuna inanıyorum. Futbola ve sektöre gerçekten etki gösterebilecek teknolojiler bu noktada doğru şekilde yönetilen ve kodlanan Machine Learning ve bazı durumlarda stadyum ve spor komplekslerine uyarlanmış IoT uygulamaları. 

Hiperenflasyon ve seçim gündemi LALIGA’yı etkilemeyecektir. Daha direkt bir şekilde yerli yayıncılar tabii ki etkilenir ama LALIGA’daki globalleşme stratejisi tam olarak böyle durumlardan etkilenmemek üzere tasarlandı. Türk taraftarın belki daha da fazla korsan yayına yönelmesi tüm futbol ekosistemini etkileyebilir. Futbolu, ne kadar teknolojiyle geliştirmeye çabalasak da 2024’te hâlâ yayın gelirleri birçok kulüp için gelirlerin yüzde 90’ını ifade ediyor. Bunun dışında 2020-2021’de olduğu gibi, Nisan 2024’ten itibaren kripto sektöründe bir düzelmeyle birlikte hem liglerin hem de kulüplerin sponsorluk için tekrar bu alandaki şirketlerle yakınlaşacağını öngörüyorum.


Elmas Nida Baykal Alkan – omg! İletişim, Genel Müdür
 

2023 yılı ekonomik belirsizlikler, seçim süreci, dünyada meydana gelen savaşlar ve bir de tüm bunların üzerine hepimizi derinden etkileyen deprem felaketi ile aklımıza kazınan bir yıl oldu. omg! iletişim ekibinde 10 yılı aşkın süredir yeni çıkan her teknolojiden ve araçtan “erken benimseyenler” olarak faydalanmaya çalıştık. Dolayısıyla aslında Türkiye’de son dönemde trend olan birçok gelişmeyi ilk aşamalarında deneyimleme fırsatı yakaladık. Üretken yapay zekâ ile de 2022 yılının son çeyreğinden beri haşır neşiriz. Sadece ChatGPT ve metin düzenleme alanında değil, görsel ve ses düzenleme/oluşturma, raporlama, ölçümleme alanında da çok sık faydalandığımız bir teknoloji hâline geldi. Öğrenmek, taslaklar çıkarmak, veri analiz etmek, işleri hızlandırmak ve otomatikleştirmek için bize zaman kazandıran değerli bir araç. 2023 yılında, henüz kendi yolculuğunun başlarındayken bizi dönüştürdü. Bundan sonraki değişimi ve gelişimi de beni oldukça heyecanlandırıyor.

2024 yılının da 2023 gibi sektörümüz için dönüştürücü bir yıl olacağını düşünüyorum. Ekonomik belirsizlikler markaların iletişim bütçelerinde daha seçici davranmalarına neden olacak. Daha sınırlı bütçeler ve enflasyon göz önünde bulundurulduğunda PR profesyonellerinin daha az kaynakla daha fazlasını başarması gerekecek. İş akışımızın ayrılmaz bir parçası hâline gelen yapay zekâ destekli araçlar, 2024’te de ses getirmeye devam edecek. 2024’ün üretken yapay zekâyı insani dokunuş ile dengelemeyi öğreneceğimiz, yapay zekânın etik doğasına ilişkin zorlukları ve yapay zekânın getirdiği deepfake teknolojisiyle nasıl baş edeceğimizi daha fazla konuşacağımız bir yıl olacağını düşünüyorum.


Onur Yaprak - P&G Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı
 

Hızla gelişen teknoloji pazarlama alanında büyük değişimlere sahne olurken, sektörü en çok etkileyen konu başlığı, yine yapay zekâ teknolojileri oldu. Gelişmiş yapay zekâ algoritmalarının; işletmelerin stratejilerini optimize etme, verileri analiz etme, kişiselleştirilmiş içerik ve öneriler oluşturma, maliyet optimizasyonu rolü çok daha fazla artmaya başladı. Yapılan araştırmalar da sektördeki yöneticilerin yüzde 70’inin üretken yapay zekânın en büyük dönüşümsel etkiyi pazarlama ve satış alanında göstereceğine inandığını ortaya koyuyor.

Bu nedenle 2023’te yapay zekâ teknolojisiyle verilere dayalı olarak müşteri memnuniyetini artıran inovasyonları ön planda tuttuk. Oluşturduğumuz yapay zekâ sistemi chatPG ile çalışanlarımızın bu sistemi hem yeni fikirler geliştirmek hem de açık kaynaklardaki bilgiye daha hızlı ve anlaşılabilir düzeyde ulaşmak için kullanmasını sağladık. Yeni platformumuz Studio AI ile tamamen yapay zekâ kullanarak reklamlarımızın etkinliğini ölçen ve buna göre optimize etmemizi sağlayan bir çalışma şekli benimsedik. “Accelerated Upskilling” ekibimiz ile Digital Transformation'un altında çalışmaya ve TCCAR için digital upskilling programları üzerine odaklanmaya devam ettik.

Yapay zekâ ve makine öğreniminin 2024’te hem pazarlamacılar hem de tüketiciler için önemli olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Bu, müşteri verilerinin daha da titizlikle incelenmesi anlamına geliyor ki P&G olarak bunu, 2015’te birleştirdiğimiz Data analitiği ve İçgörü uzmanlıkları departmanımızın liderliğinde gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk, 2024’te bir diğer önemli alan olarak öne çıkacak görüşündeyiz. “Değer” algısı da bu doğrultuda daha fazla kendini hissettirecek. Hayata değer katma anlayışımızla bu yıl P&G olarak 2040 Karbon sıfır hedefimiz doğrultusunda çalışmayı ve başta deprem eforları olmak üzere eğitimden spora, sağlıktan çevreye ve erişilebilirliğe her alanda projelerimizi yürütmeyi sürdüreceğiz. 


Seren Çankırı - PepsiCo Türkiye, Yiyecek Kategorisi Pazarlama Kıdemli Direktörü
 

Yeni teknolojiler pazarlama sektörüne yeni enstrümanlar sağlıyor. Teknoloji, inovasyon ve dijitalleşmenin tüketicilere ulaşma noktasında kritik bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Büyük veri ve üretken yapay zekâ gibi teknolojiler tüketicinin sesini dinlemenizi ve stratejilerinizi tüketici iç görülerine ve veriye dayalı olarak belirlemenizi sağlıyor. Bu alanda yatırım yapan şirketler rekabette güçleniyor.

Ben şirketimizden örnek vermek isterim. Müşterilerimizin, tüketicilerin nabzını tutmak için PepsiCo olarak biz satışta dijital kanalları en etkin şekilde kullanmayı hedefliyor ve bu yönde yatırımlar yapıyoruz. Yeni dijital teknolojiler bizim müşterilerimize ve tüketicilere yakın durmamızı, onlara kulak vermemizi ve zengin bir tüketici deneyimi yaşatmamızı mümkün kılıyor. 2019 yılında tüketicilerin kullanımına açılan KazandıRio ilk yıllarında tüketici promosyonlarını dijitalleştiren bir mobil uygulama iken, değişen tüketici ihtiyaçları ve yenilikçi trendler doğrultusunda 2022 yılı itibarıyla 360 derece tüketici sadakat platformuna evrildi. KazandıRio şu ana kadar 35 milyondan fazla kez indirildi. Kullanıcılar kampanyalara katılım sağlayarak internet paketleri, alışveriş indirimleri, oyun puanları, hediye ürünler gibi farklı birçok hediyeye anında ulaşabiliyor. Sadece 2023 yılında farklı birçok kampanya ile 700 milyon TL’yi aşan değerde 74 milyon adet hediye dağıtıldı.

Atıştırmalık gıda markalarımızın da içinde yer aldığı yeme içme sektörü hızlı bir değişim içinde ve bu değişimi tüketici beklentileri yönlendiriyor. Tüketici bir yandan yeni ve sağlıklı lezzetler arıyor ama diğer yandan da gıda ve içeceklerin üretim, dağıtım ve tüketim dâhil tüm süreçlerinin sürdürülebilir olmasına, çevre üzerinde olumsuz etkileri bulunmamasına önem veriyor. PepsiCo olarak yeni yılda öne çıkacak trendlere bizim bakışımızı aktarmak isterim.

Sürdürülebilir üretim ve tüketimin öneminin 2024’te de artmaya devam edeceğini düşünüyorum. Bu kapsamda, PepsiCo Pozitif yaklaşımını benimseyen ve sürdürülebilirliğe odaklanan şirketimizin ürettiği ürünler tüketiciler tarafından benimseniyor. Örneğin Lay’s ve Ruffles ürünlerimizi yüzde 100 yerel ve sürdürülebilir patateslerden üretiyoruz. Aynı zamanda, enflasyon oranlarının iki haneli olmaya devam edeceği bir yıla başlıyoruz. Bu bakımdan, tüketiciye en etkin şekilde ulaşabileceğimiz, onun deneyimini zenginleştirerek değer katabileceğimiz dijital kanalların ve teknolojilerin etkin kullanılması artık daha da önemli hâle geldi. Ürünlerimizde fiyat ve değer ilişkisini güçlü tutacağız. Atıştırmalık gıda markalarımızda farklı stratejileri hayata geçirmeye, değer yaratan ve toplumsal gelişmeyi destekleyen çalışmalarla farklı toplum kesimlerine ulaşmaya devam edeceğiz.


Umur Ayaz - Beşiktaş JK, Dijital İletişim Müdürü
 

Futbol, sadece bir spor değil, aynı zamanda kültürel bir fenomen olarak toplumun dokusuna entegre olmuş bir deneyim. 2023'ün eşi benzeri görülmemiş bir dönemine girdiğimiz şu günlerde, oyunun kendisi gibi dinamik ve sürekli değişen bir alan olan futbol pazarlaması da önemli bir dönüşüme tabi olacak. 2024'te futbol, sadece saha içindeki hamlelerle değil; aynı zamanda pazarlama arenasındaki yaratıcı ve inovatif adımlarla da büyük bir etki yaratacak.

Sporun yeni yüzü

Spor, dinamik ve evrilen bir alan olarak müzik, televizyon ve film gibi sektörlerle paralel olarak ilerliyor. Bu süreçte, kulüpler giderek medya ve eğlence şirketlerine dönüşüyor. Sporcular ve takımlar sadece sahadaki performanslarıyla değil, aynı zamanda güçlü hikâyeleriyle de öne çıkarak eğlence dünyasına farklı bir alternatif sunmaya devam ediyor. 

Gerçekle hayali birleştirme

Yeni teknolojilerle sunulan deneyim odaklı pazarlama, futbol yayıncılığını sıradanlıktan çıkarıyor. Oturma odanızdayken sahada vücut kamerası takan favori oyuncunuzun yanında olduğunuzu bir düşünün. Kulüpler, VR&AR entegrasyonuyla, daha etkileşimli içerikler üreterek deneyim pazarlamasında yeni bir çağ açıyorlar.

Özelleştirilmiş içerik ve kontrol

Büyük futbol ligleri ve kulüpler, taraftarlara özel içerik sunmaya devam ediyor. Yayıncılık alanında ise özel içerikler, röportajlar ve kamera arkası görüntülere erişim sağlayan Over-The-Top (OTT) servislerine yönelme eğilimindeler. Bu sadece içerik dağıtımındaki kontrolü güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda üçüncü parti müdahaleleri azaltarak yeni gelir akışlarını da mümkün kılıyor. 

Kadın futbolunda yükseliş

Kadın futbolundaki yükseliş trendi devam ediyor. 75 bin 784 seyircinin canlı olarak izlediği 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası final karşılaşması, bu ilgiyi gözler önüne seriyor. Dolayısıyla kadın futbolu, markalar için yepyeni görünürlük fırsatları sunuyor. Özellikle mevcut sponsorluk ücretleri, markalara uygun fiyatlı bir pazarlama fırsatı sunuyor.

Geleceği şekillendiren ihaleler

Yayıncı kuruluş anlaşması bu sezon sonunda sona eriyor ve önümüzde yeni bir ihale var. Yeni yayın ihalesi, futbol deneyimimizi daha önce hiç olmadığı kadar zenginleştirebilir. Ancak, Serie A ve Ligue 1 ihalelerinde görüldüğü gibi, teklif kulüpleri tam anlamıyla memnun etmeyebilir. Geçtiğimiz yıl Amazon, Apple, Disney ve YouTube gibi büyük platformlar, çeşitli liglerdeki naklen yayınlar için rekabet etmişti, NFL Sunday Ticket için Amazon ve YouTube'un karşı karşıya gelmesi dikkat çekiciydi. Yeni yayıncı kuruluşun da bir dijital platform olması pek şaşırtmayacaktır.

Ülkemizdeki ekonomik zorluklar futbolun gelirlerini de azaltıyor. Futbolun tüm paydaşlarının ortak bir vizyon etrafında bir araya gelmesi ve sadece ekonomik zorluklara karşı değil; aynı zamanda futbolun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak adına iş birliği yapması önemli. Bu süreçte taraftarlardan oyunculara kadar hepimizin üzerine büyük sorumluluklar düşüyor.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER