< Fikir: Birtakım Acayiplikler >

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Ağu.18, 2023, 12:33
Cannes Lions bitti ama muhasebesi bitmedi. Anselmo Ramos’un sıfır noktasındayız ilanıyla kimileri çalışmaya, kimileri çalışmak için güç bulmaya, kimileri de şaşkınlık içinde acayiplikler üstüne düşünmeye başladı.

Cannes Lions bitti ama muhasebesi bitmedi. Anselmo Ramos’un sıfır noktasındayız ilanıyla kimileri çalışmaya, kimileri çalışmak için güç bulmaya, kimileri de şaşkınlık içinde acayiplikler üstüne düşünmeye başladı.

Hepsini yapanlar ve hiçbirini yapmayanlar da muhakkak vardır.

Cannes’daki acayipliklere bakmak neden iyi derseniz, alışkanlık şaşkınlık ve dolayısıyla şaşırma olasılığınızı ortadan kaldırır. Şaşırmamak iyidir. Zihnin en üstün bağışıklıklarından biri olabilir. Böylece sürprizlere hazır ve sürprizlere gebe bir hale gelirsiniz. Gelin beraber şaşırmayalım. 

1. Ödül Bolluğu

Ödüller bittiği gibi “çok ödül verildi” tatavası başlar. Eskiden böyle miydi falan filan. Değildi şüphesiz; daha az başvuru, daha az ofis, daha az marka, daha az bütçe, daha az reklamcı vardı. Dolayısıyla daha az da fikir ve rekabet. Bu sene Cannes’a 26 bin 994 başvuru yapıldı. Bu başvuruların yüzde 10’u kısa listeye kaldı, yani 2 bin 792 tane kısa listeye kalan iş vardı. Bu işlerin 876 tanesi altın, gümüş ve bronz aslan aldı. 34 tane de Grand Prix verildi. Yüzde 10 kısa listeye kalan işin yüzde 30’u ödül kazandı. 34 GP verilme sebebi artan kategori sayısıydı. Özellikle de gaming, spor ve veri alanında yapılan işler, yıllar içerisinde büyük bir tehdit hâline gelmesiyle kendi “kum parklarına oynamaya” itildi. Böylece diğer kategoriler rahatlatıldı. Gaming işlerinin bu sene bile ortalığı nasıl birbirine kattığını ufak bir aramayla bile anlayabilirsiniz. 

TL;DR: Grand Prix’ler bonkörce verilmedi. Veriler hâlâ Cannes’ın (ve çoğu benzer standartta olan global ödüllerin) çok cimri olduğunu gösteriyor. Cannes Lions’ta Grand Prix alma olasılığınız yüzde 0.07. 

2. Gut Etkisi

Gut bu sene farklı farklı ofislerle, farklı farklı kıtalarda 3 GP, 8 altın, 12 gümüş, 12 bronz aslanı kaptı. Bu olağanüstü başarı, 4 yıl önce Noblex’e yapılan The All-in Promo işinin sinema filmi olarak geri dönüp altın almasıyla taçlandı. Projenin kendisi de 1 altın, 3 bronz almış, 3 kategoride de kısa listeye kalmıştı. 

Veri kategorisinde Grand Prix alan Posibility of Stella Artois işinin başvuru sayısına gelin yakından bakalım. Hem sistematiği hem ısrarı hem de karşınıza çıkabilecek rakibi iyi tanıyalım. Bu iş 16 ayrı kategoriye başvurmuş. 6 kısa listeye kalmış. Kısa listelerinin 5’ini ödüle çevirmiş. 1 Grand Prix, 2 altın, 2 gümüş almış. 1 tane de kısa listeyi başarıları arasına eklemiş. Sırf bu işteki başvuru bütçesini göz önüne getirin. 

TL;DR: Kariyeri boyunca Cannes Lions’ta 386 kez başarıyla dönen Anselmo Ramos; 7 Grand Prix, 48 altın, 56 gümüş, 85 bronz ve 190 kısa listelik destanında tesadüfe yer olmadığını tekrar tekrar bize gösterdi. Bir şeye özenecekseniz Gut’taki ısrara, Anselmo Ramos’taki sistematikliğe özenin. Bütçeye uzun uzun bakıp moral bozmayın. Gut ile eşit olabileceğimiz tek an bugün, sıfır anı.


3. 
Bir Kedinin İkili Yaşamı

Geçen yıl temmuz ayında Stray isimli bir oyun piyasaya çıktı. Oyunda bir kediyi yönetiyor, apokaliptik senaryoda dolanıp duruyordunuz. Reklamcılar buradaki kedi karakterlere farklı modlar ekleyerek kedileri sahiplenme projesi yapmaya hızlıca giriştiler. Dünyanın 2 farklı köşesinde, Amerika ve Fransa’da 2 ayrı ajans çok kısa aralıklarla aynı işi yaptı. Birinin adı “Adopt a Stray”, diğerinin adı “Adopt a Mod” idi. 

Sonuç şöyle oldu: Adopt a Stray 7 kısa liste 1 bronz aldı. Adopt a Mod 1 kısa listede kaldı. İki iş arasında ufak detaylar dışında fark yokken bu sonuç nasıl ortaya çıktı?

TD;DR: Cannes Lions’ta bazı sonuçların mantıklı açıklamaları yoktur. Boş verin.


4. 
Yapsaydınız Üzülürdünüz

Cannes’da birkaç iş vardı ki yapsaydınız siz yapsaydınız üzülürdünüz. Hayır hayır, başarısız oldukları için değil, aldığı garip sonuçlar için. Daha iyi sonuçlar alabilirdi diye düşündüren 3 fikirle yapmadığımıza ve yapsak başımıza geleceklere üzülerek bitirelim.


Heaven Fish: 1 altın, 1 gümüş, 1 bronz, 6 kısa liste.

Smart Plants: 1 gümüş, 1 bronz, 1 kısa liste.

Mission Whopper: 1 gümüş, 1 bronz, 1 kısa liste.

Bu işler tabii ödül aldılar. Ama netlikleri ve güzellikleriyle daha iyisini kesinlikle hak ediyorlar.

Seneye görüşürüz.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER