Markalar izleyici sayısındaki niceliğe değil ilgideki niteliğe odaklanmalı

MARKALARIN SPONSORLUĞUNDA; GELİŞEN SANAT

ÜLKEMİZİN GELİŞİMİ İÇİN SANATIN VE SANATÇININ DESTEKLENMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR.  BUNUN BİLİNCİNDE OLAN MARKALAR BU YÖNDE ADIMLAR ATIYOR. MÜZİKTEN SİNEMAYA, TİYATRODAN BALEYE KADAR BİRÇOK SANAT DALINA DESTEK VERİYOR. BÖYLELİKLE HEM MARKA İMAJINI GÜÇLENDİRİYOR HEM DE TÜKETİCİLER ÜZERİNDE FARKINDALIK YARATIYOR.

sanat

Sponsorluk; kurum ve kuruluşların marka değerin artırmak ve sosyal sorumluluk çerçevesinde seçilen bir faaliyetin desteklenmesi olarak tanımlanıyor. Sponsorluk faaliyetleri, geçmişte sanat koruculuğu ile başlamış. Krallar, hükümdarlar, soylu ve varlıklı aileler yaşadıkları toplumda ünlerini artırmak için yetenekli sanatçıları korumuş.  Günümüzde ise bu önemli görevi markalar üstleniyor. Tüketicilerin gönlünü kazanmak ve olumlu bir imaj oluşturmak için sponsorluk faaliyetlerine yöneliyor. Spordan sonra, sponsorluk harcamaları içerisinde en fazla payı sanat sponsorluğunu ayırıyor. Sanat alanında yapılan sponsorluklar ise ağırlıklı olarak müzik, tiyatro, resim, opera, konser, bale, kişisel sergiler, sinema gibi alanlarda gerçekleşiyor.

Bu sayımızda “Markaların Sponsorluğunda Gelişen Sanat” başlıklı dosya konusu ile sanata markalar aracılığıyla yapılan yatırımları ele aldık. Başta İKSV olmak üzere, bu alana en çok destek olan; Turkcell, Anadolu Efes, Yapı Kredi Bankası, Allianz Türkiye, Akkök Holding ve Odeabank markalarının görüşlerine yer verdik ve ortaya keyifle okunacak bir dosya çıktı.

İKSV FİLM, TİYATRO, MÜZİK, CAZ FESTİVALLERİ, İSTANBUL BİENALİ VE İSTANBUL TASARIM BİENALİ’NİN YANI SIRA; DAHA GENÇ AMA KALICI OLMAYA ADAY FİLMEKİMİ VE YENİLİKÇİ ÇİZGİSİYLE FARKLI SANAT ALANLARINI BULUŞTURAN BİR MEKÂN OLAN SALON İKSV İLE İSTANBUL’UN KÜLTÜR VE SANAT HAYATINA CANLILIK KATIYOR.

Öncelikle İKSV olarak sponsorluk programlarınızdan bahsedebilir misiniz?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), dünyadaki kültür ve sanat üretiminin seçkin örneklerini, yeni girişimleri ve değişik akımları İstanbul’daki sanatseverlere sunmak, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtmak ve İstanbul’u uluslararası kültür-sanat platformunun önemli merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla 1973 yılında kuruldu. 40 yılı aşkın süredir İKSV tarafından gerçekleştirilen tüm çalışmalar, sanatseverlerin ilgisiyle birlikte, sanatı ve İKSV’yi her daim destekleyen sponsor kurumlar sayesinde mümkün oldu. İKSV’nin destekçileri arasında yer alan tüm kurumlar, bugün de, kuruluş amacının gerçekleştirilmesi için yapılan çalışmaların finansmanında önemli bir rol üstleniyorlar. Kültür-sanat sponsorluğunu Türkiye’ye yerleştiren ilk kurum olan İKSV’nin etkinliklerine katkıda bulunarak seçkin projelerin gerçekleştirilmesini sağlayan kuruluşlar, toplumsal sorumluluk duygusuyla ve İstanbullu olma bilinci ile İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının zenginleşmesine destek oluyorlar.

İKSV, güçlü bir motivasyona sahip deneyimli kadrosunun sürdürdüğü ekip çalışmasıyla, 90’lı yıllara kadar alanında öncülük misyonunu yürüttü. Yurt içinde kazandığı saygınlıkla önemli bir izleyici kitlesine ulaşarak kamu desteğinden yararlandı; yurtdışında kazandığı saygınlık aracılığıyla da sanatçı kaynaklarıyla iletişimde yüksek erişim-katılım oranına erişti. Tanıtım faaliyetleri iç ve dış basın tarafından desteklenen İKSV, festival etkinliklerinin yüksek standardı, organizasyonlardaki başarısı ve tüm bunların kamuoyundaki yansımalarıyla sponsor kurumların güvenini kazandı.

Peki markaların, en çok ilgi gösterdiği ve destek olduğu sanat dalları hangileri?

İKSV Film, Tiyatro, Müzik, Caz Festivalleri, İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali’nin yanı sıra; daha genç ama kalıcı olmaya aday Filmekimi ve yenilikçi çizgisiyle farklı sanat alanlarını buluşturan bir mekân olan Salon İKSV ile İstanbul’un kültür ve sanat hayatına canlılık katıyor. İstanbul’un kapılarını kültürel ve sanatsal değerleriyle dünyaya açarak bu alandaki evrensel değerlerle kentimizi ve doğal olarak ülkemizi besleyen İstanbul Festivalleri ve Bienalleri, kuruluş amacı ve prensiplerini sürekli güncelleştirerek izleyen yıllarda da ödün vermeden sürdürmeye devam ederken sponsorlarımız kendi stratejileri doğrultusunda İKSV’nin festival, etkinlik ve bienallerine destek olmaktadırlar.

Şu anda kaç markayla sponsorluk konusunda işbirliğiniz bulunuyor?

Yüzün üzerinde marka ile sponsorluk ilişkimiz var.

ÇAĞDAŞ SANATLARLA İLGİLİ KAPSAMLI ETKİNLİKLER YATIRIMA AÇIK ALANLAR

Sanat alanında sponsor yatırımına açık alanlar hangileri? Hangi sanat sponsorluklarına ihtiyaç var?

Türk halkının kategorik olarak yeni tanışmaya başladığı çağdaş sanatlarla ilgili kapsamlı etkinlikler yatırıma açık alanlar. Markaların buralardaki geleceğe yatırım yapmaları ve izleyici sayısındaki niceliğe değil ilgideki niteliğe odaklanmaları gerekiyor. Bu markalar ile büyüyen kategorilerin izleyicisinin markaya bağlılığı da dönem içinde gelişecektir.

İKSV olarak sponsorlukla ilgili yasal düzenlemeler hakkında neler söylemek istersiniz?

İKSV’ye destek olan kuruluş ve kişiler, vakıf makbuzumuz karşılığında bağış adıyla da sponsorluk bedeli olarak yaptıkları katkı tutarlarını Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahlarından tümüyle indirebilmektedirler.

Vakfımıza, Bakanlar Kurulu Kararıyla “Kamuya Yararlı Vakıf” olarak addedilerek vergi muafiyeti tanınmış olup ayrıca yaptığı festival ve etkinlikleri Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle vergi kanunlarına göre yapılan katkılar bağış adıyla bile olsa herhangi bir sınırlandırmaya tabi olmaksızın vergi matrahından indirilebilir.

En uzun soluklu sanatsal sponsorluklar neler?

2007 yılından bu yana Koç Holding 10 yıl boyunca kesintisiz İstanbul Bienali’ni destekledi. Onuncu yılı tamamladıkları 2014 yılında, bir on yıl daha 2026 yılına kadar; sponsorluklarını sürdüreceklerini duyurdular. Garanti Bankası 19 yıldır Caz Festivali’nin festival sponsorluğunu sürdürüyor. Akbank 12 yıldır Film Festivali’nin Festival Sponsorluğunu sürdürüyor. Aygaz-Opet-Tüpraş 14 yıldır Tiyato Festivali festival eş sponsorluğunu sürdürüyor.

İKSV’NİN GELİR TABLOSU

Bilet satış gelirleri : %14.9

Lale Kart destekleri : % 6.1

Nakti sponsorluklar : % 41.8

Ayni sponsorluklar : % 8.4

Kamu katkıları : % 7.0

Diğer gelirler : % 21,8

(Salon, Mağaza,Restoran, kat kira, kültür merkezi)

MARKALAR SANATA

NEDEN DESTEK OLUYOR?

• Kurumsal imaj ya da markalarının tanıtımı için.

• Kendi değerlerine ve faaliyet alanına doğrudan uyan projelere destek vererek, hedef kitlelerine farklı bir kanalla ulaşmak için. Bu desteği iletişim aracı olarak kullanmanın yanı sıra, kurumsal stratejilerini de geliştirmek için.

• Kurumun dışarıdaki imajını güçlendirmekle kalmayıp, kurum içinde de bir birliktelik oluşmasına olanak sağlayıp, şirket kültürünün gelişmesinde de etkili olmak için.

• Kültür-sanat etkinliklerinin toplum için önemini vurgulayarak, bir örnek teşkil etmek ve toplumsal kalitenin yükselmesine önayak olmak için.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER