Markaların Sosyo-Politik Duruşu

İsmail Bayazıt
İsmail Bayazıt
  Tem.01, 2020, 15:42


Sevgili Brand Age okuru,

Amerika son yılların en büyük kriziyle boğuşuyor. Halihazırda aylardır salgının etkilerini en çok hisseden ülke olmasının yanı sıra, siyahi Amerikan vatandaşı George Floyd’un öldürülmesinin ardından ırkçılık karşıtı protestolar ülkeyi tam anlamıyla kaosa sürüklemiş durumda. Üstelik yalnızca Amerika değil, George Floyd’un öldürülme anına ait videonun internette yayılmasıyla birlikte çok sayıda ülkede ırkçılık karşıtı protestolar düzenlendi. Amerika’yı kasıp kavuran Black Lives Matter hareketi, yıllardır süregelen sistematik bir ırkçılığın sonucu aslında. Siyahiler, “Amerikan Rüyası” olarak lanse edilen o rüyanın hiçbir zaman içerisinde yer alamamanın öfkesinin dışavurumuyla eşit hak ve adalet taleplerini haykırıyor. Ancak siyahiler bu mücadelede yalnız değil, hareketin destekçisi diğer insanların beraberinde markalar da bu yolda onların yanında olduğunu ifade ettiği kampanyalar hazırladı. Özellikle global markaların başını çektiği bu zincir, pek çok tüketici tarafından tepki görerek boykot çağrılarına dayansa da markalar bu yolda geri adım atmadı. Bu sayımızda markaların günümüzde yalnızca ürün veya hizmetiyle kalite, fiyat gibi kriterler üzerinden değerlendirilmediği bilinciyle, sosyo-politik duruşlarının da tüketici gözündeki önemini ele aldık. 

Ülkemizde geçtiğimiz ay itibarıyla normalleşme adımları atılmasıyla birlikte, bizi karşılayan “yeni normal”e dair yeni ismailbayazit@thebrandage.com @ismailbayazit İsmail Bayazıt EDİTÖRDEN veriler elimize geçmeye başladı. Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın geleneksel, Adba Analytics’in dijital verileri bir araya getirdiği özgün bir rapor ile “Peki Şimdi Ne Olacak?” sorusunun cevabını aradık. Beraberinde farklı alanlara dair dikkat çeken raporları sayfalarımıza taşıdık.

Salgını en çok hissedenlerden biri, etkinlik ve eğlence sektörü oldu. DSM Başkanı Alper Sesli ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide Sesli, sektörün 5 yıllık bir yara aldığını ifade etti. İnsanların normalleşmeye uyum sağlama motivasyonunun yüksek olmasına rağmen etkinliklerden hâlâ bir süre daha uzak durulacak gibi görünüyor. Fakat Sesli’ye göre, sektör tedbirlerin yanı sıra farklı uygulamalarla bu tabloyu en az zararla atlatabilir. Bu da ancak sektör paydaşlarının yoğun bir çalışma gerçekleştirmesiyle mümkün. 

Native Media, her ay dergimiz için hazırladığı sektörel bazlı medya yatırım raporunu bu ay COVID-19 sürecinde zincir marketlerin yatırımları özelinde gerçekleştirdi. Sosyal izolasyon sebebiyle evlerimize kapandığımız günlerde hangi markaların hangi mecraları kullandığını detaylarıyla inceleyebilirsiniz.

Bu ay yine birbirinden keyifli röportajlar, ilham veren köşe yazıları, markalarından dünyasından haberler sayfalarımızda yer alıyor. Turkcell Dergilik ve Türk Telekom e-dergi’de olduğumuzu hatırlatarak keyifli okumalar diliyorum. 

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER