Reklam Yapma, TikTok Yap

TikTok gerek dinamikleriyle gerekse kullanıcılarının eğlence anlayışıyla markaları da platformda alacakları pozisyon ile ilgili farklı bir yol izlemeye itiyor.

TikTok gerek dinamikleriyle gerekse kullanıcılarının eğlence anlayışıyla markaları da platformda alacakları pozisyon ile ilgili farklı bir yol izlemeye itiyor.

Elif Tütüncü

Markalar için sosyal medya, pazarlama stratejilerinin olmazsa olmaz bir parçası. Kimi markalar her mecra için mecranın dinamiğine uygun stratejiler oluştururken kimileri ise TV için oluşturduğu reklamı diğer mecralara göre boyutlayıp paylaşarak işin kolayına kaçıyor. Fakat bu “uyarlamacı” anlayış, günün sonunda marka ile topluluğu arasında bir köprü kurmanın uzağında, samimiyetsiz ve donuk bir algı yaratıyor. Özellikle TikTok gibi kendine has dinamikleri ve anlayışı olan bir platformda, bu şekilde bir yol izlemenin hiçbir umut vaat eden tarafı yok. TikTok Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Global İş Çözümleri Genel Müdürü Shant Oknayan, platformu pazarlama stratejisinin bir parçası hâline getirecek markalara ilk olarak bu anlayışı aktardıklarını ifade ediyor: “Reklam yapma, TikTok yap.”

Açık konuşmak gerekirse başlarda diğer platformlarda önüme düşen içerikler sebebiyle TikTok’a karşı önyargılı olan insanlardan biriydim. Ancak pandemi döneminde üyelerinizden biri hâline gelince platformdaki içerik zenginliğini gördüm ve önyargım kırıldı. Diğer yandan bu değişen imajın yalnızca bende olmadığını, TikTok hakkında çok sayıda insanın fikrinin değiştiğini gördüm. Bu “algı ve imaj değişikliği”nin ardında özel bir pazarlama veya iletişim stratejiniz var mı? 

Platformumuzun bu kadar başarılı olması ve büyümesinin temelindeki başarının ana sebebi, yaratıcılığa ilham verip insanları eğlendirme yolundaki amaçlarımızın ne olduğunun belli olması. Bu sebeple pandemi gibi özellikle çok fazla pozitifliğe ihtiyaç duyulan bir dönemde ön plana çıktık. İnsanlar gerçek benlikleri doğrultusunda hareket etmek istiyorlar. TikTok, kendinizi ifade edebileceğiniz ve ilgi alanlarınızı keşfedebileceğin bir platform. Kendi adıma TikTok'u yoğun kullanınca, daha önce farkında olmadığım tutkularımı ve ilgi alanlarımı keşfettiğim anlar oldu; restorasyon videoları izlemenin hoşuma gittiğini fark ettim.

Bunların yanı sıra, farklı insanlar ve topluluklar arasında köprü oluşturmaya başlayan ve bu nedenle herkes için kapsayıcı olan bir platformuz. İnsanlar kendi otantik ve samimi taraflarını ifade etmek istiyorlar, bence TikTok yüzünden bunu yapmıyorlar, herkes tabiatının gereğince kendisi olmak istiyor ve TikTok’un kendilerinin yaratıcı olmalarına, neşe katmalarına ve gerçek kendileri olmasına yardımcı olduğunun farkına varıyorlar.

Platform, stratejiyi tanımlama noktasında oldukça başarılıydı ve ayrıca topluluk da buna hazırdı. Topluluk, gerçek kendilerini ifade edebilecekleri ve sahibi olabilecekleri otantik bir yer istedi. Topluluğun sadece global açıdan değil aynı zamanda Türkiye’de de nasıl geliştiğine baktığımızda, toplulukların çeşitlendiğini görüyoruz. Her gün platform üzerinde ortak ilgi etrafında farklı topluluklar oluşuyor. “İstanbul’da yaşayan 25 yaşında bir erkeğim, bu yüzden içinde olduğum topluluk bu” yaklaşımından ziyade; “Kitap okumayı seviyorum bu nedenle BookTok topluluğundayım”, “Gezmeyi seviyorum, TravelTok topluluğundayım”, “Yemek yapmayı seviyorum, evde aşçıyım ya da olmak istiyorum, katılabileceğim farklı yemek toplulukları neler, orada neler öğrenebilirim?” gibi. Uzak Doğu’daki ülkelerin yemek geleneklerinin barındığı, Karadeniz’in güzel görüntülerin ve manzaraların paylaşıldığı, İstanbul’da genç müzisyenlerin kendi odalarında yaptığı müziklerden oluşan topluluklar görüyoruz. Platform onlara seslerini duyurma imkânı veriyor. Platform, bu tevazu sayesinde başarılı oldu. Fazlasıyla minnettarız ve büyümemiz ile ilgili de oldukça mütevazıyız. Bizi en çok motive eden şey ise her gün yaratıcılığa ilham vererek kullanıcılarımızın hayatına neşe kattığımız gerçeği. 

Geçtiğimiz aylarda TikTok’un müzik endüstrisinin yeni kralı olduğuna dair geniş bir haber hazırladım. Açıkçası “eğlence” odaklı bir video platformu olarak müzik sektörü üzerindeki bu domine edici etkiniz, bir kullanıcı olarak ilk farkına vardığımda beni epey şaşırtmıştı. Haberi hazırlarken yaptığım araştırma esnasında Çin’deki genel merkezinizin de bu alanla ilgili olarak yeni yapılar kurduğunu öğrendim. Siz bu durumun ne zaman farkına vardınız? Sizin gündeminizde bu konu özelinde neler var? Sanatçılardan veya plak şirketlerinden gelen talepler var mı, bunlar neler? Müzik sektörü, sanatçılar ve diğer paydaşlarla üzerine çalıştığınız özel projeler var mı? Bu konuyu kişisel olarak da epey merak ediyorum.

Müzik, eğlencenin ve yaratıcılığın bir biçimidir. Müzikten başka şeyler de var ama yaratıcılığın en pratik ifadesi burada. Müzik endüstrisine olan etkimiz bizi de şaşırttı. Ama yaratıcılığa ilham verme görevimizi düşününce ve müziğin de yaratıcı ifade biçimlerden biri olduğu göz önünde bulundurunca çok da şaşırtıcı olmayan bir gerçek.

Müzisyenlerin TikTok’ta ses getirebilmesine şaşırmıyorum. TikTok’ta ses getirebilenler sadece müzisyenler de değil; şarkıcılar ve dansçılar da kültürün daha pratik bir ifade örneği olabiliyor. Farklı konularda içerik üreten kullanıcılarımız da gelecek vaat eden müzisyenler de platformda seslerini duyurabiliyor.

Ancak bununla bitmiyor. Bahsettiğiniz gibi, eğlence ya da içerik platformunda görebileceğiniz birçok farklı eğlence türü var. Sanatçı, platform üzerinde çok başarılı işler icra ederek gelişiyor. Örnek olarak; Ferhat Aslan. Kendisi farklı yerlere giderek toplu ulaşımda ve metrolarda yabancıların portresini çiziyor. Bu kişiler platformda yeteneklerini sergileyebilme imkânı buluyorlar. Kendisini ifade etmek isteyen herkes için bir tuval olduğumuzu düşünüyoruz. Müzik endüstrisi sanatın çatısı altındaki bir türdür. Güzellik ve moda konuları da kendini ifade edişin yaratıcı bir başka biçimi, dolayısıyla bunun da sanatla ilişkili olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Yemek yapmak da bir sanat şeklidir. Geçtiğimiz yıla ait Türkiye raporumuzdaki içgörülere göz attığımızda, yiyecek ve içecek kategorisi içeriklerinde yüzde 150 artış görüyoruz.

İnsanlar, bir video içerik platformunda müzikleriyle seslerini duyurdular ve bu şekilde hikâyelerini paylaştılar. Ancak daha geniş açıdan bakarsak hem global çapta hem de Türkiye’de platformumuz aracılığıyla sesini duyuran çok farklı sanatçı da görüyoruz. Biz de bunun devamı olarak gördünüz mü bilmiyorum ancak yakın bir zamanda IKSV ile iş birliği yaptık. Bir ay öncesinde de Cannes Film Festivali ile birlikteydik. İş birliği açısından insanlar için “sürpriz” görünebilir fakat platformun temsil ettiği değerler açısından kesinlikle sürpriz değil.

Endüstriler gelişiyor, evrimleşiyor. Ancak endüstrilerin temelinde yatan şey hâlâ orada ve aynı. Film endüstrisi nedir? Yaratıcı hikâye anlatıcılığıdır. TikTok nedir? Yaratıcı hikâye anlatıcılığıdır. Temeller aynı. Bu nedenle IKSV ve Cannes Film Festivali ile yaptığımız iş birlikleri oldukça anlamlı. Çünkü biz, insanların hikâyelerini anlatabileceği yaratıcı bir platformuz. Bunlar da tamamen hikâye anlatıcılığı ile alakalı olan kuruluşlar. Sanat formları farklılıklar gösterebilir; bir tarafta kabul görmüş sanatçılar diğer tarafta ise bizim gibi gelecek vaat eden içerik üreticiler gibi. Ancak bu iş birliği bizim için çok anlamlı çünkü tamamen hikâye anlatımı ile ilgili.

IKSV özelindeki iş birliğinizin ne kadar süreceği ile ilgili bir kesinlik bulunuyor mu?

Birkaç yıl daha bu iş birliğine devam etmeyi umuyoruz.


Pandemi döneminde yeni kullanıcı ve aktif kullanıcı sayısında peak yapan platformlardan biri oldunuz; ancak sosyal hayata tekrar dönüşler ile bu durumda bir azalma olduğunu tahmin etmek güç değil. Kullanıcıları platformda tutmak için yaptığınız özel bir strateji var mı?

Her şey “ilgili olmak” ile alakalı. Eğer kullanıcılarınızla bir şekilde alakalı olabiliyorsanız ve samimi bir şekilde hayatlarına kattığınız bir değer varsa geri gelmeye devam edecekler, değil mi? Önceliğimiz güven duygusu ve güvenlik ancak bunun da ötesinde TikTok’un yaratıcılık ile özdeş kalmasından emin olabileceğimizdir. İnsanların gündelik hayatlarına değer katıp, kendilerini önemsedikleri bir toplulukta görmelerini sağladıktan sonra fiziksel sosyal etkileşimlere geri dönmelerinden bağımsız olarak platformu kullanacaklardır. Çünkü mobil bir dünyada yaşıyoruz ve özellikle Türkiye gibi genç popülasyonun olduğu bir yerde bu hayatın doğal bir parçası. Evet, fiziksel hayata geri dönüş var ama bu onların sanal dünyada olmayacakları anlamına gelmiyor. Bence ikisinin bir kombinasyonunu yaşıyoruz. TikTok gibi bir platform, eğer onların hayatı ile alakalıysa -ki bence öyle-, gerçekleşen makro durumlardan bağımsız olarak insanların hayatlarına değer katmaya devam edecektir.

“Keşke şunu yapmasaydık” veya “şu şekilde yapsak daha iyi olurdu” dediğiniz bir özellik, güncelleme vs. var mı?

Her şeyden önce gördüğümüz ilgi ve büyüme karşısında minnettarız. Bence bu büyüme sürpriz değildi; daha çok platformun ayakta durma nedeni olan, insanların hayatlarına neşe katma, yaratıcılığa ilham verme ve kendini ifade etme üzerinde tuval rolü üstlenme konularını şiddetli bir şekilde hissettik ve topluluğun da bizimle aynı şekilde hissetmesine minnettarız. Bu durum, pandemi olsun ya da olmasın şu anda da geçerli. Tiktok hâlâ ve hatta daha fazla bir şekilde topluluklarla alakalı olmaya devam ediyor; sadece Türkiye’de değil dünya çapında.

Çok daha fazla insan içlerinde bulunmak istediği alt toplulukları buluyor. Bu kullanıcıların isteği, biz sadece bunu mümkün kılıyoruz. Buna müdahale etmiyoruz. Biz, kendi seslerini bulan insanların ve benzer tutkular çevresinde bir araya gelenlerin bu tutkularını gerçekleştirmesini sağlıyoruz. Topluluklar müzik ve eğlence olarak başlangıç yapmıştı ancak şu an FinansTok, BookTok gibi çok daha çeşitli şekillerde ilerliyor. Örneğin FinansTok’ta, kullanıcılarımız günümüz dünyasındaki ekonomik belirsizlik veya Türkiye’deki yüksek enflasyon gibi konular hakkında daha fazla eğitimli olup okulda bize öğretilmeyen finansal bilgilere sahip olmak istiyor. Bu nedenle organik olarak TikTok’ta bir topluluk oluşuyor. Faiz oranlarına bakabilir, yatırım seçeneklerini görebilirsiniz. BookTok da aynı. Okumayı çok seven insanlar olduğunu görüyoruz. Kitap kulüplerini, kitaplar hakkında konuşmayı özleyen insanlar için TikTok, son okudukları kitap hakkında, ondan ne öğrendiklerini konuşabilecekleri, notlarını kıyaslayabilecekleri bir platform. BookTok hareketinin sonucuyla birlikte fiziksel kitap dükkanlarının işlerinin büyüdüğünü görüyoruz. Tüm bunlar, toplulukların çeşitliliğinin artmasıyla yakından ilişkili. Bu nedenle, platform kullanıcılarımız için yalnızca pandemi esnasında keyifli müzik eşliğinde eğlendikleri bir platform olarak kalmadı. Onların hayatına daha çok girerek yaratıcılığı, kendini ifade etmeyi ve tamamen kendin olmayı mümkün kılan bir platform hâline geldi. Hiç bilgimizin dahi olmadığı yeni topluluklar kuruluyor. Evlilik şakalarını çok seviyorum, aptalca belki ama keyif alıyorum. İşe yaramaz DIY (kendin yap) videolarını izliyorum; insanlar masa, sandalye, kutu yapıyor çünkü bunu yapmak istiyorlar. Kullandıkları makineler beni büyülüyor. Tüm bunlar, platformun mümkün kılması sonucunda doğal olarak oluşan toplulukların birbirinden farklı türleri.

Şu anda TikTok’taki içerik üreticiler için -influencer değil, üretici-, hazırlığını yaptığımız bazı şeyler hakkında çok heyecanlıyım. Yıllar geçtikte, daha fazla üretici ekonomisi ve ekosistemi oluşturmanın yollarını aradık. Platformumuzun dinamikleri doğal başladı; müzik seviyorum ve müzik paylaşımı yapıyorum, yapı seviyorum ve yapı paylaşımları izliyorum vs. Karşımıza çıkan şey ise, bu üreticilerin yaptıklarını daha fazla yapmalarını nasıl sağlayabileceğimiz.

Daha önce bahsettiğimiz ortak tutku ve ilgilerin etrafında bulunan marka iş birlikleri ile ya da üreticilerin bu tutkularıyla iş başlatmalarını sağlamak. TikTok Creator Marketplace isimli bir oluşumumuz var. TikTok'ta farklı açılardan alakalı içerik üreticiler rehberi, markaların içerik oluşturucuların tutkularını gerçekleştirmeye başlamaları için fırsat yaratıyor. TikTok Creator Market Place'de son altı ayda dünya çapında 20 binden, 200 bin üreticiye ulaştı. Yani sadece altı ayda on kat büyüme. Bu beni heyecanlandıran bir şey. 

“Influencer değil, içerik üreticisi” ifadesini kullandınız, iki kavram arasındaki farkı nasıl tanımlıyorsunuz?

İçerik üreticilerin özel bir konuda “tutkulu” insanlar olduğunu düşünüyorum. Ünlü olmak için ünlü değiller. Amaçları, tutku duydukları konu hakkında içerik üretmek; ünlü olmak değil. “Ünlü olmak ve daha fazla takipçiye sahip olmak istiyorum” yaratıcı bir yaklaşım değil. Son 2-3 yılda gördüğümüz şey bu, topluluklarda sadece ünlü insanları takip eden değil, aynı şeylere tutkuyla bağlı olan içerik üreticilerini takip etme şeklinde bir değişim var. Bence influencer ve içerik üretici arasındaki temel fark bu.


TikTok’taki izlenme ve etkileşim sayıları diğer sosyal medya platformlarının çok ötesinde. Kimileri bu sayıların manipülatif olduğunu iddia ediyor. Sizin bu konudaki açıklamanız nedir?

Markalar TikTok ile çalışarak sadece sizin gördüğünüz etkileşimlere değil, ticari etkiye de sahip oluyorlar. Size bir örnek vereyim; L'Oréal bizimle kampanya yürüten bir marka. "TikTok’tan Etkilenerek Satın Aldım" hizmetimiz ile içerik üreticiler aracılığıyla 20 veya daha fazla ürünlerinin tanıtımı yapıldı ve bundan da ciddi iş sonuçları elde ettiler. Yani, sadece güzel bir kendini ifade etme yaratıcı kampanyası olmadı; gerçek, bir reklam gibi hissettirmeyen ve TikTok gibi hissettiren bu kampanyanın sonucunda yüzde 148 satış artışı elde ettiler. Markalar artık reklam türü içerik değil, TikTok türü içerik üretmeye başladı. TikTok türünde içerik yaptıklarında, geleneksel pazarlama mesajlarından üç kat daha iyi dönüşüm elde ediyorlar.

TikTok gizlilik konusunda da sık sık eleştiriye maruz kalan platformlardan biri. Kullanıcı gizliliği ile ilgili gündeminizde neler var?

Bence bu konunun iki yönü var: gizlilik ve güvenlik. Güvenlik ve güven bizim için en önemli öncelik, çünkü platformumuzda güven ve emniyet olmadan yaratıcılığı teşvik etme misyonumuzu yerine getiremeyiz. Bu nedenle, katı topluluk yönergelerimiz var ve kullanıcılarımızın güvenliğine odaklanan, topluluk yönergelerimize uyan doğru içerik türünün bulunmasını sağlamak için sürekli olarak metodolojilerimizi geliştiriyoruz. Çünkü üreticilerimiz kendilerini güvende hissederlerse bize güvenirler, bize güvenirlerse TikTok'un yaratıcılığı teşvik eden ve neşe getiren şey olduğunu deneyimlemek isteyeceklerdir. Bunu çok ciddiye alıyoruz, güven ve emniyet bizim bir numaralı önceliğimiz.

Kullanıcıların gizliliği, sadece TikTok'la ilgili bir konu değil. Son birkaç yılda genel olarak kullanıcıların giderek artan bir şekilde verilerine ve mahremiyetlerine odaklandığını görüyoruz. Biz bir sosyal medya platformu değiliz, eğlence platformuyuz. TikTok'ta hesabınız yoksa, platformu deneyimlemek için giriş yapmanıza, üye olmanıza gerek yok. Dolayısıyla, kişisel verilerin nasıl kullanıldığı anlamında kullanıcı gizliliği, odaklandığımız bir şey değil. Odaklandığımız şey, kim olduğunuzu bile bilmeden size en iyi deneyimi yaşatmak. Hoşlandığın içerik türü bizim için önemli olan şey, İstanbul'da belirli bir yaşta yaşayan bir kadın olman değil. Dolayısıyla demografik verileriniz gibi unsurlarla ilgilenmiyoruz. Size daha çok, topluluk yönergelerimize uygun, güvenli ve size "TikTok'a geri dönmek istiyorum çünkü bana ilgimi çeken içeriği vermeyi önemsiyorlar" dedirtmeyi istiyoruz.


Biraz da güzel şeylerden bahsedelim. TikTok’un algoritması yine özellikle kullanıcıların nezdinde çok takdir görüyor. Arka plandaki bu algoritma işleyişinden bahseder misiniz?

Algoritma, kim olduğunuza ve sosyal çevrenize değil, sizinle alakalı içeriğe odaklanıyor. Bu açıdan farklı bir algoritmaya sahibiz. Çok ayrıntıya giremem ama temel yaklaşımımız, ilgilendiğiniz içeriği size gösterdiğimizden emin olmak. Algoritmamız size önerilen içeriği kimin oluşturduğuna bakmıyor; yani tanıdığınız insanlar olmak zorunda değil. Ortak tutku alanları etrafındaki içerik üreticileri size sunuyor. TikTok algoritması ile diğer birçok algoritma arasındaki temel fark budur. 

TikTok’ta hangi içeriğin keşfete düşeceği kullanıcılar için tamamıyla sürpriz. Ancak elbette ben bazı unsurların öne çıkmaya yardımcı olduğuna inanıyorum; videoların aydınlık bir ışığa sahip olması gibi. Sizden bu konuyla ilgili tüyolar talep edebilir miyim?

Keşfete çıkmanın parlak ışık kullanmak gibi tekniklerle çok ilgili olmadığını düşünüyorum. İyi ve yaratıcı bir hikâye anlatmak bence çok daha önemli. Bir içeriği viral olarak milyonlarca görüntülenme alan ancak aynı taktik ve teknikle oluşturduğu başka bir videoda hiçbir sonuç alamayan kullanıcılarımız da var. Dolayısıyla bence parlak ışık kullanmak, yakın çekim vb. gibi teknik ekipman önemli değil. İçeriğin iyi olması önemli. İyi içeriği nasıl belirlersiniz? Bilmiyorum. Bu toplulukla ilgili. Topluluğun bunun iyi bir içerik olduğunu düşünmesiyle ilgili. Devamında algoritma da bu içeriğin farklı topluluklarda yankı bulduğunu ve onların beğendiği bir içerik olduğunu düşünerek keşfete çıkarabilir.

TikTok'taki topluluğumuz özgün, otantik ve gerçek içerikler üretiyor. Onlara kaliteli ekipmanla çekilmiş, cilalanmış içerik verirseniz muhtemelen anında bu “steril” şeye alerjik reaksiyon gösterirler. Üzerine çok çalışılmış içerikler gerçek ve otantik hissettirmiyor. TikTok’ta gördüğümüz şey özgün içeriğin, iddialı içerikten daha iyi olduğu. 

TikTok, konuştuğumuz gibi dinamikleriyle, kitlesiyle ve içerik çeşitliliğiyle diğer platformlardan çok farklı bir yapıya sahip. Özetle, sizin platformunuzda yer alacak içeriklerin diğer platformlar için çalışılmış işlerin bir “uyarlaması” değil, özellikle çalışılmış olması gerekiyor. Buradan yola çıkarak markalar için önerileriniz neler olur? Sizce, içerik üretirken neleri göz önünde bulundurmalılar?

Markalara sadece destek vermiyor; doğal olmalarını ve platformda seslerini bulmalarına yardımcı oluyoruz. TV veya başka bir platform için oluşturulan içeriği alıp TikTok'a koyarsanız iyi bir sonuç elde etmek için umutlanmayın. Tam tersi bir tepki alabilirsiniz. Bu anlayış topluluğumuzun alışık olduğundan farklı ve gerçek dışı hissettiriyor. Bu yüzden sloganımız “Reklam yapma, TikTok yap.”

Özgün olun; seyirciye değil, seyirciyle konuşun. TikTok ile ilk içeriğinizi oluşturun. Kullanıcılar TikTok çektiğinde diğer platformlarda da paylaşıyor. Yani, bir marka olarak siz de alışılanın aksine, bunu yapabilirsiniz. Platformda sesinizi bulun, TikTok'a özgün içerik oluşturun. Topluluğumuz sizi daha gerçekçi, doğal ve otantik bulduğu için çok daha iyi karşılayacak.


Peki sizden TikTok ile ilgili, sizi zor durumda bırakmayacak ölçüde çok gizli olmayan ancak kullanıcılar için pek fazla bilinmeyen bir bilgi istesem?

TikTok kullanıcılarına ne tür marka mesajları görmek istediklerini sorduk. Kullanıcıların yüzde 75'i, markaların kendilerini ifade etmek için kişilik sahibi olmasını istediklerini söyledi. Markaların platformda, başka mecralar için üretilmiş işlerini alıp oraya koymasını istemiyorlar. Bu önemli bir konu; çünkü en kolayı farklı mecralar için yapılan içeriği alıp platformumuza koymak ve iyi bir sonuç umut etmek. Onlara “TikTok için oluşturun; çünkü topluluk bunu istiyor” diyoruz. Kullanıcıların yüzde 79'u "Gerçek benliğiniz olsun, bize neyi temsil ettiğinizi gösterin" diyor. Bu doğrultuda markalar da günün sonunda insanların samimi bulması için TikTok'a yaklaşımlarını değiştirmeleri gerektiğini düşünüyor. 

Bildiğiniz üzere pazarlama dünyasının gündemindeki en taze konu metaverse. Sizin platform olarak metaverse’e bakış açınız nasıl? Bu konuyla ilgili hazırlıklarınız var mı?

Metaverse, Web 3, NFT... Bunlar çok ilginç kavramlar. Yıllar içinde gerçekleşecek yenilikleri düşününce, bu tür yeniliklerle nerede ve nasıl karşılaşacağız bilmiyorum. Ancak bunların arkasındaki temel fikre baktığınızda, merkezsizleşme ile ilgili olduğunu görüyorsunuz. Bu merkezsizleşme fikrini alırsanız, bunu bugün TikTok'un bir parçası olarak zaten uyguladığımızı görebilirsiniz. Herhangi birinin içerik üreticisi olabileceği yerde, herhangi bir içerik viral hâle gelebilir. İçeriğin nasıl oluşturulduğunu ve tüketildiğini merkezden uzaklaştırıyorsunuz. Bu, içeriğin demokratikleştirilmesidir. 

TikTok’un markalar için 2022 gündeminde neler var? Bu yıl hangi uygulamaları hayata geçirdiniz ve yıl bitmeden neleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Size yakın zamanda başlattığımız bir uygulamadan bahsedeceğim; Branded Mission. Markaların kaynak, içerik üretici ve kullanıcılardan gelen içeriği pazarlama kampanyalarının bir parçası hâline getirmesinin bir yolu. Bir TikTok kampanyası oluşturup, insanların bunu beğeneceklerini ummak yerine, topluluk beğenirse bunu pazarlamalarının bir parçası hâline getirebileceklerini belirterek kullanıcılardan ve içerik üreticilerden marka hakkında kaynak içerik üretmelerini istiyorlar. Üreticiler için harika; çünkü aynı zamanda bir iş fırsatı. Markalar için de harika; çünkü kendileri oluşturmak yerine TikTok'a öncelik vererek özgün pazarlama mesajını iletiyorlar. Bu yakın zamanda kullanıma açtığımız bir şey ve şu anda Türkiye'de de mevcut.

Yakın gelecekte ortaya çıkacak şey ise Tiktok Pulse. Tiktok Pulse, markaların TikTok'taki en iyi videolarla ilişkilendirilmesi için bir fırsattır. Farz edelim bir içerik üretici var ve harika bir videosu viral oluyor. Marka olarak siz de hemen ardından bununla ilişkilendirilebilirsiniz. Ve üreticinin bu içerikten para kazanması için de markanın viral, trend olan bir şeyle kendini ilişkilendirmesi için fırsat yaratıyor. Birkaç hafta önce ABD'de hayata geçirdik ve önümüzdeki aylarda dünya çapında kullanıma açacağız.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER