Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

İsmail Bayazıt
İsmail Bayazıt
  Ağu.01, 2019, 17:17
Toplumsal cinsiyet eşitliği son yılların en çok gündemde olan konularından biri.

Toplumsal cinsiyet eşitliği son yılların en çok gündemde olan konularından biri.

Sevgili Brand Age okuru,

Toplumsal cinsiyet eşitliği son yılların en çok gündemde olan konularından biri. Geçmişte kadınların sosyal hayatta ve iş dünyasında daha fazla yer alması için pozitif ayrımcılık teşvikleriyle ele alınan meselenin tartışma zemini, yakın zamanda çok daha geniş bir alana yayıldı. Teknolojiden sinemaya, iş dünyasından siyasete herkes kendini tartışmanın bir parçası kılmaya kararlı. Uber yöneticilerinin kadın çalışanlara yönelik cinsiyetçi tutumlarından Hollywood’un önde gelen isimlerinin ünlü olmak isteyen kadın oyuncuları çeşitli vaatler karşılığında istismar etmesine kadar geniş bir yelpazede tartışılan mesele, başta Amerika olmak üzere dünya gündemini uzunca bir süre daha meşgul edecek gibi görünüyor. Sektörün güç sahibi erkekleri tarafından kötü muameleye uğrayan Hollywood aktrislerinin seslerini duyurmak ve dayanışmayı güçlendirmek için sloganlaştırdığı #MeToo (ben de) hareketi kadın hakları cephesinde en ateşli mücadelenin verildiği başlık olarak öne çıkıyor. Diğer yandan, Birleşmiş Milletler’in kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek ve meselenin savunuculuğunda erkek katılımını artırmak için geliştirdiği programı #HeForShe, Harry Potter serisinin başrollerinden Emma Watson sözcülüğünde yürütülen kampanyasıyla son derece geniş kitlelerde karşılık buluyor. HimForHer gibi yönetim kurulunda kadın-erkek eşitliğini sağlamayı hede eyen girişimler de öyle...

Dünya gündemini en yakından takip eden sektörlerden biri olan reklamcılık da bu mücadelede yerini alıyor elbette. Bu ayki kapak konumuzu, meselenin Türkiye’deki en güçlü temsilcisi Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulunun çalışmalarına ve Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü’nün araştırmasına ayırarak biz de konuya katkıda bulunmayı amaçladık. Reklamverenler Derneği tarafından 2017’de hayata geçirilen kurulun amacı, kadınların reklamlardaki konumları, sesleri ve temsilleri hakkındaki çarpıcı verileri paylaşarak farkındalık yaratarak reklamcılığın düşünce sistemini kadın lehine dönüştürmek.

Öte yandan, yine reklam dünyasından bir isim olan Bülent Yar’la kitabı Kader Gayrete Aşıktır kitabı üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Kitabın kir aşamasından içeriğine farklı konuları masaya yatırdığımız söyleşimizi keyi e okuyacağınızı umuyoruz.

Yılın ilk aylarından bu yana sosyal medya platformları zaman zaman çöküyor ve kullanıcılar arasında ha f bir paniğe neden oluyor. Gitgide daha fazla uzman, özellikle sosyal medya platformlarıyla ilişkimizi bağımlılık çerçevesinde değerlendiriyor. Biz de 3 Temmuz 2019’da bir süre erişemediğimiz Instagram, WhatsApp ve Facebook üzerinden Türk halkının dijital bağımlılıkla nasıl mücadele ettiğini masaya yatırdık. Birkaç yıl öncesine kadar var olmayan platformların hem sosyal hem de iş hayatımızın derinlerine işlediğini görmek açısından çarpıcı veriler içeren makale, kullanıcıların internete bakış açıları hakkında da fikir veriyor.

Köşe yazıları, kısa röportajlar ve sektörü izleyen haberlerle zengin bir içerik sunduğumuz sayımızı Turkcell Dergilik ve Türk Telekom e-dergi üzerinden de okuyabilirsiniz.

Şimdiden herkesin Kurban Bayramı’nı kutlar, sevdiklerinizle mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER