Tiyatronun ve sinemanın hem destekçisi, hem de seyircisiyiz

MARKALARIN SPONSORLUĞUNDA; GELİŞEN SANAT

ÜLKEMİZİN GELİŞİMİ İÇİN SANATIN VE SANATÇININ DESTEKLENMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR.  BUNUN BİLİNCİNDE OLAN MARKALAR BU YÖNDE ADIMLAR ATIYOR. MÜZİKTEN SİNEMAYA, TİYATRODAN BALEYE KADAR BİRÇOK SANAT DALINA DESTEK VERİYOR. BÖYLELİKLE HEM MARKA İMAJINI GÜÇLENDİRİYOR HEM DE TÜKETİCİLER ÜZERİNDE FARKINDALIK YARATIYOR.

sanat

Sponsorluk; kurum ve kuruluşların marka değerin artırmak ve sosyal sorumluluk çerçevesinde seçilen bir faaliyetin desteklenmesi olarak tanımlanıyor. Sponsorluk faaliyetleri, geçmişte sanat koruculuğu ile başlamış. Krallar, hükümdarlar, soylu ve varlıklı aileler yaşadıkları toplumda ünlerini artırmak için yetenekli sanatçıları korumuş.  Günümüzde ise bu önemli görevi markalar üstleniyor. Tüketicilerin gönlünü kazanmak ve olumlu bir imaj oluşturmak için sponsorluk faaliyetlerine yöneliyor. Spordan sonra, sponsorluk harcamaları içerisinde en fazla payı sanat sponsorluğunu ayırıyor. Sanat alanında yapılan sponsorluklar ise ağırlıklı olarak müzik, tiyatro, resim, opera, konser, bale, kişisel sergiler, sinema gibi alanlarda gerçekleşiyor.

Bu sayımızda “Markaların Sponsorluğunda Gelişen Sanat” başlıklı dosya konusu ile sanata markalar aracılığıyla yapılan yatırımları ele aldık. Başta İKSV olmak üzere, bu alana en çok destek olan; Turkcell, Anadolu Efes, Yapı Kredi Bankası, Allianz Türkiye, Akkök Holding ve Odeabank markalarının görüşlerine yer verdik ve ortaya keyifle okunacak bir dosya çıktı.

Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban

TİYATRONUN VE SİNEMANIN HEM DESTEKÇİSİ, HEM DE SEYİRCİSİYİZ

SOSYO-KÜLTÜREL GELİŞİM İÇİN SİNEMA VE TİYATRONUN ÖNEMİNE İNANIYOR VE BU BAKIŞ AÇISI İLE ÜLKEMİZDE 1988’DEN BU YANA SİNEMAYA VE 1992’DEN BU YANA TİYATROYA KESİNTİSİZ DESTEK VERİYORUZ.

Marka olarak hangi sanat dallarına sponsor olup destek veriyorsunuz? Bu sanat dallarına destek vermenizin sebebi nedir?

Biz her zaman geçmişten aldığımız güç ile gelecek için uzun soluklu değerler yaratmaya çalışıyoruz ve ‘Geleceğe Sözümüz Var’ diyoruz. Toplumsal sorumluluk anlayışımızla bir yandan tarım ve turizm alanlarında sürdürülebilir modeller yaratarak yerel kalkınmaya destek oluyoruz, bir yandan da tiyatro, sinema, spor gibi alanlardaki çalışmalarımız ile sosyal ve kültürel gelişime katkı sağlıyoruz. Sosyo-kültürel gelişim için sinema ve tiyatronun önemine inanıyor ve bu bakış açısı ile ülkemizde 1988’den bu yana sinemaya ve 1992’den bu yana tiyatroya kesintisiz destek veriyoruz.

Sponsor olduğunuz sanatın ya da sanat dallarının gelişmesi için bugüne kadar neler yaptınız?

Sinemaya destek vermeye başladığımız günden bu yana, İKSV’nin düzenlediği İstanbul Film Festivali’nin sanatseverlerle buluşmasına katkıda bulunuyoruz. Bu sene 35’incisi gerçekleştirilen, Türkiye sinemasının en önemli etkinliklerinden birisi olan İstanbul Film Festivali’nde, 29 yıldır Ulusal Yarışma’da jürinin seçeceği filmin yönetmenine Onat Kutlar anısına Anadolu Efes Jüri Özel Ödülü’nü veriyoruz. Bu ödül ile, Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak, Reha Erdem’in Hayat Var, Zeki Demirkubuz’un Kader, Derviş Zaim’in Filler ve Çimen gibi, Türkiye sinemasına damga vuran birçok başarılı film projesinin içinde olma gururunu yaşadık. Desteklediğimiz filmler yurt içi ve yurt dışında düzenlenen festivallerde toplam 100’den fazla ödül kazanma başarısını gösterdi.

Festivalin Türkiye Sineması ve Ulusal Yarışma kategorisinde tema sponsorluğumuzun yanı sıra; Türkiye sinemasının gelişimine katkı sağlamak amacıyla, proje geliştirme ve yapım aşamalarında sinemacıların yanında yer alarak “Köprüde Buluşmalar” platformunu da destekliyoruz. Köprüde Buluşmalar’da Yapım Aşaması Atölyesi’nde birinci olan filme tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere Anadolu Efes Özel Ödülü’nü veriyoruz. Bu sene İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma’da yarışan 11 filmden 5 filmi Köprüde Buluşmalar atölyelerinden çıktı. Bu sene İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale kazanan Toz Bezi ve Ankara Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan Ana Yurdu filmleri Köprüde Buluşmalar’ın desteğiyle hayata geçti.

Bunların yanı sıra ilk kez bu sene festival kapsamında bir yeniliğe imza atarak; kısa film çekilmesini teşvik etmek, gelişimini desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyicilerle buluşturmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması’nın ilk kez düzenlenmesini destekledik. Bu ödülün, festival kapsamında her yıl gösterimleri yapılan ve önemli bir izleyici kitlesi kazanan kısa filmlerin yaygınlaşması ve gelişmesi için çok olumlu katkısı olacağını düşünüyoruz.

Ayrıca Türkiye sinemasının başarılı yönetmenlerini sinemaseverlerle buluşturduğumuz Sinema Dersi (Masterclass) etkinlikleri ve film gösterimleri gibi çalışmalar da yürütmekteyiz.

Tiyatro alanına 1992 yılında İstanbul’daki Evita müzikali ile başlayan desteğimiz, günümüzde Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kenter Tiyatrosu, Oyun Atölyesi, Oyunevi ve Tiyatro İstanbul gibi Türkiye’nin önde gelen tiyatrolarına verdiğimiz katkılarla sürüyor. Türkiye’de tiyatroların en büyük destekçisi olarak yolculuğumuz 700’ün üzerinde oyun ile devam ediyor. Desteklediğimiz tiyatrolar, binlerce izleyiciye ulaşma başarısını gösteriyor, Türkiye’de tiyatronun sevilmesi ve geniş kitlelere ulaşmasına büyük katkı sağlıyor.

Bunun yanı sıra Türkiye’de tiyatro ve sinema dallarında oyuncu ödülleri veren tek organizasyon olan Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’ne destek veriyoruz. Türkiye tiyatrosunu ve sinemasını yaşatan, nice karaktere can veren hepsi birbirinden değerli tiyatro ve sinema oyuncularımızın katılımıyla gerçekleştirilen bu anlamlı organizasyonun bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca burada verdiğimiz Anadolu Efes Özel Ödülü ile genç tiyatro topluluklarının çalışmalarını ödüllendiriyoruz.

Sezon boyunca her hafta yayınladığımız Anadolu Efes Tiyatro Ajandası ile de sanatseverlerin tiyatroların haftalık programlarını daha rahat takip etmelerini sağlıyoruz.

Sanata yaptığınız yatırımın geri dönüşlerini nasıl ölçümlüyorsunuz? Algısal ve finansal geri dönüşler nasıl?

Türkiye'nin yaratmış olduğu en büyük değerlerden biri olmanın bilinciyle, toplumsal sorumluluğumuzu da en üst düzeyde tutuyoruz. Anadolu Efes olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana kurumsal vatandaş olma sorumluluğunu taşıyor ve gelecek için sürdürülebilir değerler yaratmayı hedefliyoruz.

Anadolu Efes’in gerek kültür-sanat, gerekse de spor alanında yürüttüğü çalışmalar, ülkemizin sosyo-kültürel gelişimine önemli katkılarda bulunmuş, bu alanların kitlelere yayılması ve sevdirilmesinde büyük pay sahibi olmuştur. Bir örnek vermemiz gerekirse, Kerem Alışık 21 yıldır devam eden ilişkimizi şu şekilde belirtiyor: “21 yıldır ödün vermeden bugünlere geldiysek, oyunlarımızı dolu salonlara oynuyorsak, bunda Anadolu Efes’in rolü büyüktür. Aksatmadan, ara vermeden sorumluluk aldı ve elini bizim gibi taşın altına koydu. Sadece bize değil, genel olarak Türkiye tiyatrosu, sporu ve sanatına katkıları çok önemli Anadolu Efes’in. Türkiye’de gerçek kültürde geleneğin yaşaması için böyle kurumların artması gerekiyor.”

Anadoluefes_logo

Sanat sponsorluğunda gelecekteki planınız nedir?

Desteklediğimiz her alanda uzun soluklu değer yaratan ve sürdürülebilir modeller oluşturan bir kurum olarak, sinema ve tiyatroya olan katkılarımızı artırarak devam ettireceğiz. Anadolu Efes olarak gelecekte de tiyatro ve sinemanın hem destekçisi, hem de seyircisi olmaya devam edeceğiz.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER