Top 10 - 2022

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  Oca.13, 2023, 13:59
Tüm yıl bir sürü kampanyaya denk geldik, onlardan söz ettik, bazılarına bayıldık,

Tüm yıl bir sürü kampanyaya denk geldik, onlardan söz ettik, bazılarına bayıldık, "keşke ben yapsaydım" dedik, bazılarındansa nefret ettik. Tüm bu hislerin arasında yılın ilk sayısı için 2022'de bizi heyecanlandıran 10 kampanyayı seçtik.

Öncelikle bir not ile başlayayım; Coinbase, The Lost Class, Chillboards, Sunbrew, Rejected Ales, Outlaw Runners gibi yıl içerisinde çok kez söz ettiğimiz bu kampanyaları listeye almadım. Onların kalbimizdeki yeri tabii ki ayrı. 

10. Spider and the Window

Alışılmışın dışında bir aşk hikâyesi: bir örümcek bir cep telefonuna aşık oluyor. 79 saniyelik bu reklam filmi istense bir Pixar senaryosuna, markalı bir içerik kampanyasına, belki The Flaming Lips'in elinde muazzam bir albüme ya da hayallerini sınırlamayanlar ile daha pek çok şeye dönüştürülebilirdi. Olduğu şeyden daha fazlası olan bu film, bu yüzden yılın en iyileri arasında.



9. The Last Photo

Ruh sağlığına dikkat çeken birçok kampanya gördük. Hele son yıllarda, özellikle de pandemi sonrası bu konuya dikkat çeken pek çok kampanya yayına alındı. Ancak hiçbiri Last Photo kadar çarpıcı değildi. Çok net bir içgörüden yola çıkan, aşırı sade bir kampanya. İntihar eden insanların olaydan bir ya da birkaç gün önceki fotoğraflarının kullanıldığı kampanyada "hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı" hepimize hiçbir şey yapmadan gösteriliyor.


8. Smile

Bu sene vizyona giren korku filmi Smile'ın viral kampanyası ise 8. sırada. Filme adını da veren tekinsiz gülüşü taşıyan oyuncular, beyzbol stadyumlarında kadraja girecek alanlara yerleştiriliyor. Ekran görüntüleri, izleyicilerin kendi kaydettikleri videolar viral oluyor. Hatta öyle ki, filmin kampanyasının kampanyası filmin kendisinden daha korkunç ve etkileyici.



7. Hidden Spots

Anselmo Ramos ve Fernando Machado'nun taze iş birliklerinden biri ile karşınızdayız. Multiplayer oyun oynarken oyunu durdurmak mümkün değil... Ama saatlerce oyun oynayan oyuncular tabii ki acıkıyorlar. Bana sorarsanız Burger King'e sunulan ancak yapılamayan bu kampanya Heinz için hayata geçiriliyor. Haritalardaki güvenli alanların keşfinde Machado'nun desteği büyük.



6.
Dollar Catalogue

Tayvan'da IKEA ürünlerinin pahalı olduğuna dair algıyı yıkmak için ürünlerin fiyatları, katalogdaki sayfa numaralarına göre tasnif ediliyor. Diyecek çok da fazla bir şey yok. Fiyat taksonomisi alanında uzmanlaşan yaratıcı ekip IKEA kataloğuyla gerçekleştirilen klasik işlerden birine imza atıyor.


5. Ability Signs

Otoparklarda aşina olduğumuz bir işaret, engelsizliğin, hareketin ve sporun işareti hâline gelebilir mi? Rethink gibi bir ajans ile geliyor.


4. Vanguards of Photography

Bir oyunun ne kadar gerçekçi olduğunu anlatmak için onun gerçekliğinde fotoğraf çekimi gerçekleştirmek... Hem de II. Dünya Savaşı'nı görüntülemek için savaş fotoğrafçılarıyla... Ekran görüntüleri ilan, outdoor oluyor. Sonrası zaten malum. Anselmo Ramos ve Fernando Machado iş birliğinin nispeten bu yıl gölgede kalan ürünlerinden biriyle karşınızdayız.



3. The Biggest Stunt in Cinema History

Görevimiz Tehlike serisinin son filmi 2023'te vizyona girecek. Ancak filmden önce film içerisinden bir sahne arkası video paylaşıldı. Yıllardır "dublör kullanmaz" cümlesini slogan hâline getiren Tom Cruise, akıl almaz bir sahneyi nasıl hayata geçirdiğinin, bir anlamda case study'sini sinemaseverlerle buluşturdu. Açıkçası bir sürü film, dizi tanıtımı izliyoruz ama, bence böylesini hiç görmedik. Yılın en acayip marketing olaylarından biri bence bu "proje".



2. Liquid Death

Genelde pek huyum değildir ama listeye bir proje ya da kampanyayı değil, bir markayı tamamen alıyorum. Reklam, yaratıcılık, markalama, strateji... Artık neyden bahsetmek istiyorsanız edin ama bu konular hakkında konuşmadan evvel kesinlikle Liquid Death'e; teneke kutuda satılan ve Norveçli bir metal grubunu andıran bir isme sahip bu su markasına kesin göz atın.


1. McEnroe vs McEnroe

Bir sporcunun en büyük rakibinin saha içi ve dışında kendi duygu durumu olduğunu Dünya Kupası sırasında Ronaldo'nun yaşadıkları bize gösterdi. Bu kampanya, spora dair bu kaçınılmaz gerçeği orta karar bir manifesto filmi ile ahkam kesmek dışında nasıl ele alabilirizi bir ders gibi gösteriyor. En sevdiğim yanıysa şu: belki benzer şeyler düşünmüş olabilirsiniz, ancak yapamayacağınızı neredeyse garanti edebiliriz. Teknoloji kokteyline şapka çıkarıyorum. Tam bir doer gövde gösterisi.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER