Yaratıcılığı Kokpite Yerleştirmek

Ahmet Terzioğlu
Ahmet Terzioğlu
  May.12, 2023, 09:27
Geçtiğimiz günlerde BBH’in eski, Dentsu’nun yeni CCO’su Rafael Rizuto yeni yaptıkları bir projeyi paylaşırken John Hegarty’nin bir sözüne atıfta bulundu: “Eğer bir fikrin dünyayı değiştirebileceğine inanmıyorsanız, yanlış meslektesiniz.”

Geçtiğimiz günlerde BBH’in eski, Dentsu’nun yeni CCO’su Rafael Rizuto yeni yaptıkları bir projeyi paylaşırken John Hegarty’nin bir sözüne atıfta bulundu: “Eğer bir fikrin dünyayı değiştirebileceğine inanmıyorsanız, yanlış meslektesiniz.”

Hegarty’nin iddiası ve Rizuto’nun yaptıkları göz önüne alınınca bu cümleye karşı gösterdikleri hassasiyet anlaşılabilir. Yaratıcılığın birinci liginde bu “sporu yapıyorlar.” Cümlenin ayaklarını biraz daha yere bastırıp, gündelik çözümleri arasında kaybolmuş bizler için sadeleştirmemiz gerekirse: “Eğer fikirlere inanmıyorsanız, yanlış meslektesiniz.” 

Neyin yanlış neyin doğru olduğunu anlamakta zorlanırken, bu versiyonu çok daha makul oldu. Ayakları yere bastı. İddiası azaldı. “Safe” oldu. Fikirlere ve yaratıcılığa bir türlü ikna olunamayan, her şeyin birbirine ve aynı anda hiçbir şeye benzemediği gündelik çözümler arasında kaybolmuş bizleri yeniden mesleğimize karşı inandıracak olan açık konuşmak gerekirse bir reklam ajansından çıkmayacak. BBH gibi bir kültürün çatısı altında, o kültürü meydana getiren bir Hegarty’niz ya da ona inanacak bir Rizuto’nuz olmadığı sürece, yaratıcılığın yeniden önemli, fikirlerin tekrardan dünyayı değilse de gündelik hayatı değiştirici gücüne kimse inanmayacak. Herkes meslek değilse de kendine ait bir yanlışın ortasında kaybolup gidecek… Bu kayboluş hissinin ortadan kalkması için başka bir şeye ihtiyacımız var.

Tanımlaması zor; ama Jodi Harris tam olarak böyle biriydi.

Acı bir kayıp

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında ölen Jodi Harris, 46 yaşındaydı. Anheuser-Busch InBev’de pazarlama küresel başkan yardımcısı olarak görev alıyordu. Tam görevi “marka içerisinde yaratıcı kültürün oluşması ve yaratıcı yeteneklerin bir araya gelmesi” olarak tanımlanabilecek Harris, bira üreticisi dev holdingin içinde yaratıcılık kültürünün oluşturulmasında hayati bir rol oynuyordu.


Cannes Lions’ın 2022 ve 2023’te peş peşe iki kez Yılın Reklamvereni olarak ödüllendirdiği marka, 2014 yılında Jodi Harris’in sözleriyle “pazarlama anlayışlarını yaratıcılığı kokpite yerleştirme”ye doğru kaydırmaya başladı. Harris yönetiminde gerek marka içerisinde gerekse ajanslarla temasta tüm kurumsal kültür 9 yıl içerisinde büyük bir dönüşüm yaşadı. Bu dönüşümün sonuçları ise kendisini hem satış verilerinde hem de popüler kültüre temas ettikleri imza kampanyalarda hemen hissedildi. 

Geçen sene 2 Mayıs'ta akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Harris, 15 yıllık pazarlama kariyerine pazar araştırması rollerinde başladı. Daha sonra önce Ann Taylor, daha sonra da Diageo'da tüketici planlaması departmanlarında görev aldı. AB InBev'e 2011 yılında küresel inovasyon ve içgörünün başına geçerek katıldı.

Harris ilk olarak 2018’de markanın pazarlama kültürüne yön vermeye başladı. 2019’da Ad Age’e verdiği bir röportajda tanımladığı hâliyle “Pazarlama departmanında yaratıcılığın önündeki engelleri kaldıran herkese açık" olan "Yaratıcı Davranış Ödülü" gibi bir ödülü markanın dünyasına soktu.

“Etrafınızdaki insanlara inandığınızda ve onlara ve yeteneklerine yatırım yaptığınızda, dünya sizin olur” sözlerinin sahibi olan Harris’in yolu bu noktada Hegarty ile kesişiyor. Harris fikirlere inanıyor. Ve kendisi gibi fikirlere inanan insanlarla birlikte yaratıcılığın dünyayı değiştirebileceğini düşünüyor. Üstelik tüm bunları kuramsal düzeyde bırakmıyor, çok uzun süredir uygulamaya da döküyor. Yaptıklarının sonuçlarını son 10 yılda Cannes Lions arşivinde bulabilirsiniz.


Uçuşa hazır

Markanın kısa süre önce küresel CMO görevini üstlenen eski ABD CMO'su Marcel Marcondes, şirketin pazarlamayı “kokpite” yerleştirmek istediği 2014 yılında Jodi ile tanıştığını hatırlıyor. 

“İşte o zaman birbirimizden yardımcı pilotlar olarak bahsetmeye başladık. Jodi bu görevi tutkuyla benimsedi; çünkü işini seviyordu ve insanları başarıya hazırlamaktan, süper güçlerini bulmalarına yardımcı olmaktan gerçek bir keyif alıyordu. Tabii ki yüzünden eksik etmediği o kocaman gülümsemesiyle… Jodi her zaman hırslıydı ama aynı zamanda alçakgönüllüydü, her zaman daha iyi olmayı hedeflerdi. İnsanları her zaman ön planda tutan, yaratıcılık, yenilikçilik ve ‘Büyük Hayaller’ ile çalışan bir pazarlama kültürü yarattı. Yıllar içinde pazarlamamız önemli ölçüde değişti. Şirketimiz değişti. AB InBev, yakın zamanda Cannes Lions tarafından Yılın Yaratıcı Pazarlamacısı seçilmesi de dahil olmak üzere; marka oluşturma, yaratıcılık ve inovasyon yetenekleriyle birçok ödül aldı. Jodi bize pazarlamanın kokpite nasıl yerleştirileceğini gösterdi. Şimdi bir sonraki uçuşuna hazırlanıyor.” 

Bu cümleler AB InBev henüz bir kez yılın reklamvereni ödülünü aldığında kurulmuştu. Jodi’nin ardından marka ödülü bir kez daha kazanarak, 2 yıl peş peşe kazanan ilk marka oldu. Geçtiğimiz günlerde Clio Awards tarafından onur ödülüne değer görülen Jodi’nin vizyonuyla AB InBev uçuşunu sürdürüyor. 

Kalkış izni alabilmek için daha fazla Jodi Harris’e ihtiyacımız var. 

Her şey için teşekkürler Jodi.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER