Okumanın güç kaybettiği görmenin iktidar olduğu günümüz toplumunda TED, kısa süreli konferans videoları ile takipçilerine hem keyifli vakit geçirme hem de izleyerek öğrenme fırsatını sunuyor. İstediğiniz yerde ve zamanda, sizi sıkmayacak sürede, ilginizi çeken her hangi bir konuda, konunun uzmanları ile çoklu çeviri alternatifi sayesinde sanki canlı bir konferansın içindeymiş kurgusuyla hem öğreniyor hem bilgileniyor hem de keyifli zaman geçiriyorsunuz.
“Spread ideas” sloganıyla 1984 yılında kurulan TED (www.ted.com), kısa süreli videolarla bilgiyi tüm dünyaya yayan görsel ansiklopedi halini aldı. Ortalam 5 milyar izlenme oranı ile bugün hemen hemen her konuda bir video bulacağınız TED’de dünyaca ünlü isimler ve bilim adamları bigilerini ve deneyimlerini paylaşıyor.
www.ted.com artık 100’den fazla dilde çeviri özelliği ile dünyanın her yerine ulaşıyor. Değişen yaşam biçimleri ve gelişen teknoloji ile birlikte artık daha az okuyor daha çok izliyoruz. TED’in bu kadar popüler olması ve yaygınlaşmasında, toplumdaki bu değişimi iyi analiz etmesinden geçiyor. İzleyiciler merak ettikleri konuları izleyerek öğreniyor ve bilgileniyor. TED’in en güzel yanı ise beğendiğiniz bir videoyu yakın çevrenize veya sosyal medyanıza paylaşarak, bu bilgiyi yayabiliyorsunuz. Bugüne Bill Gates’den Al Gore’a Stephen Hawking’den Karen Armstrong’a kadar pek çok ünlünün katıldığı konferans videolarında Türkiye’den Elif Şafak çok ses getirdi. “Kurgunun politikası” başlıklı konusması 32 dile çevrilen Elif Şafak, 1.5 milyona yakın izlenme oranı ile ilk sıralarda yer aldı.
Bu ay,
www.ted.com TED’in ilham veren başarısını Aslı Şafak Merver ile konuşacağız.
Ted’in kuruluş hikayesi? Nerde nasıl doğdu?
TED her ne kadar son 15 yılda popüler hale gelse de bundan 30 yıl öncesine dayanan bir hikayesi var. Technology, Entertainment ve Design sözcüklerinin baş harflerinden oluşan TED “ideas worth spreading” sloganıyla yola çıkan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Mimar Richard Saul Wurman, 1984 yılında yıl içerisinde yaptıkları işleri, projeleri ya da fikirleri paylaşmak, birbilerine aktaramak üzere üniversite arkadaşları ile bir araya geldikleri küçük toplantılar gerçekleştirmeye başlar. İlk TED etkinliği şu anda hepimiz için birer nostalji olan ilk compact disk’in demosu, e-book ve 3D grafikler hakkında son teknolojileri üzerine yapılmıştır. İlk yıllık konferans ise Macintosh bilgisayar üzerine yapılmıştır.
TED markası medya yatırımları yapan Chris Anderson tarafından 2001 yılında satın alınmıştır. Anderson’ın satın almasından sonra da giderek yükselene bir trende sahip olmuştur. Ancak TED markasının asıl büyümeyi yakaladığı dönem aynı zamanda Youtube video yayınlarının popülerleştiği 2001-2006 yılları arasında dayanmaktadır. Bu yıllar arasından TED 3 büyük atılım gerçekleştirir. TED Global etkinlikleri ile Dünya’nın herhangi bir ülkelesinde hemen hemen ana TED etkinliğine yakın büyüklükte etkinlikler ile düzenlemeye başlar. Dünyayı değiştime gücüne sahip bir fikre, projeye ya da tasarıma TED Prize ödülleri verilmeye başlanır. İlk TED konuşmaları 6 videoluk seri halinde 2006’da yayınlanır. TED Talks adı ile tüm videolar internette yayınlanmaya başlar ve bugün milyarlara ulaşan bir izleyici kitlesini yakalamayı başarır. 2007 yılında web sitesinin yenilenmesi ile tüm fikir liderleri, düşünürler, yöneticiler ve politikacılar gibi kitleleri peşinden sürükleyen isimler için bir buluşma platformu halini alır.
2006 yılını takip eden yıllarda TED konuşmaları büyük bir bilinirlik yakalar ve dünya marklarının ilgisini çeker. Karen Armstrong, Jeff Bezos, Jared Diamond, Helen Fisher, Peter Gabriel, Jane Goodall, Stephen Hawking, Maira Kalman, Nellie McKay, Isaac Mizrahi, Jimmy Wales ve Rick Warren’ın konuşmaları videolarda verilmeye başlar.
Şu anda dünyadaki pozisyonu, izlenme oranları?
Bütün TED ve TEDx konuşmalarının izlenme rakamı şu an 5 milyara izlenmeye ulaştığı ön görülüyor. Asya’da Çin, Japonya ve Güney Kore; Güney Amerika’da Arjantin ve Brezilya; Avrupa’da Holanda ve Rusya; Orta Asya’da Türkiye ve Suudi Arabistan’da yüksek izlenme oranlarına sahip.
Hangi ülkelerde?
TED Konferansı her yıl, yılda bir kere yapılıyor. Şimdiye kadar hep Kaliforniya’da düzenleniyordu. Bu yıl ilk defa sınırların dışına çıktı ve Vancouver’da düzenlendi. 2016 yılında da yine Vancouver’da düzenlenecek. Bunun dışında TED’in yerel organizasyonları olan TEDx organizasyonları 10.000 farklı marka ile dünyanın hemen her ülkesinde düzenleniyor.
En çok izlenen videolar hangileri?
En çok izlenen TED videoları arasında Ken Robinson’ın “Okulllar yaratıcılığı öldürüyor mu?”; Amy Cuddy’nin “ Vücut diliniz kim olduğunuzu gösterir”; Simon Sinek’in Mükemmel liderler bir harekete nasıl ilham verirler” ; Brene Brown’un “Kırılganlığın gücü”, Jill Bolte Taylor “Jill Bolte Taylor'a inen müthiş içgörü darbesi”; Pranav Mistry’nin” AltıncıHis teknolojisinin heyecan verici potansiyeli”; Mary Roach’ın “Orgazm hakkında bilmediğiniz 10 şey”; Tony Robbins’in “Neyi neden yapıyoruz?” ; Dan Pink’in “Motivasyon Bulmacası” en çok izlenen 10 video arasında yer alıyor.
İzleyici kitlesi nasıl tanımlanıyor?
TED konuşmalarının izleyici kitlesi bilim, teknoloji, tasarım ve yeni fikirlere ilgi duyan; dünyada yaşana gelişmelere ve trendlere duyarlı; eğitim düzeyi yüksek, beyaz yaka olarak tanımladığımız kitlenin orta ve üst düzey yönecilerini içine alan bir kitleye sahip. Özellikle bu kitle toplam izleyici kitlesinin %70’ini oluşturuyor. Bunun dışında kalan kısmıda ise yine kendini sürekli yenileyen genç nesil ve CEO seviyesinde insaların kapsadığını düşünüyoruz.
Türkiye’deki faaliyetler?
TED konferansları şu andan TEDx markası ile yerel etkinlikler olarak düzenleniyor. Türkiye’de TEDx markası ile etkinlik düzenleyen aralarında üniversite ve lise oluşumlarının da olduğu toplam 60 etkinlik bulunuyor. Bu etkinliklerin en büyüğü ise TEDxIstanbul etkinliği. Geçtiğimiz Mayıs ayında Volkswagen Arena’da düzenlenen etkinliğe 2.054 kişi katılım gösterdi. Bu yıl 21 Kasım 2015 tarihinde yine Volkswagen Arena’da düzenlenecek etkinliğe 3000 üzerinde katılımcı bekliyoruz.
TEDxIstanbul 6 yıldan bu yana yapılıyor. Kuratörü ve lisans sahibi Özge Yılmaz. TEDx, “ideas worth spreading” sloganının ruhuyla, TED benzeri bir deneyimi yerel ve bağımsız olarak gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. TED Konferansları TEDx etkinliklerine birer rehber olmakla birlikte TEDx etkinlikleri bağımsız birer organizasyondur. Ocak 2015 tarihi itibarı ile TED ve TEDx konuşmaları 4 milyarın üzerinde izlenmiştir.
TEDxIstanbul konferanslarının ilki "Limits of Tolerance / Toleransın Sınırları" temasıyla 2010 yılında, ikincisi “The Rising Power of Women / Kadınların Artan Gücü” temasıyla, üçüncüsü “The Future is Bright, The Future is Young/ Geleceğin Umudu Gençlik” temasıyla, dördüncüsü “Momentum” temasıyla, beşincisi ise “Re-Invent/Yeniden Keşfet”teması ile 2015 yılında 2.254
kişinin rekor katılımıyla gerçekleşmiştir.
Bugüne kadar konuşan ünlüler?
30 senelik bir geçmişi olan ve konuşmaların 18 dakikayla sınırlı olduğu TED konferanslarında bugüne kadar Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye’den Elif Şafak, Hüseyin Çağlayan, Zeynep Tüfekçi, bu yıl TEDxIstanbul’un da konuşması olan Karsu ise konuşma yapan Türkler arasında yer alıyor.
Ne gibi tanıtım etkinlikleri yapılıyor?
TED’in en iyi tanıtım kanallarından birisi Youtube. Özellikler videolar aracılığı ile TED markasının büyümesi devam ederken, paylaşmaya değer fikiler de yayılmaya devam ediyor. Tabii ki bunun dışında tüm analog ve dijital tanıtım kanalları oldukça aktif kullanılan kanallar arasında yer alıyor. Facebook ve Twitter tabi ki kullanılan en önemli dijital mecralar arasında.
RAKAMLARLA TED
150 ülkede TEDx etkinliği
7.114 TED Konuşması
5.723 TEDx Konferansı
3.546 TED-Ed Dersi
11,375 Gönüllü
163 dil koordinatörü
72 dilde TED Talks çevirisi
49 dilde TEDx Talks çevirisi
50 dilde TED-Ed Çevirisi
*Veriler 2014 TED Yıllık Raporuna aittir. Bu rakamlar her gün artmaktadır.
EN ÇOK İZLENEN 10 TED VİDEOSU
Ken Robinson: Do schools kill creativity?
Sir Ken Robinson makes an entertaining and profoundly moving case for creating an education system that nurtures (rather than undermines) creativity.
Amy Cuddy: Your body language shapes who you are
Body language affects how others see us, but it may also change how we see ourselves. Social psychologist Amy Cuddy shows how “power posing” — standing in a posture of confidence, even when we don’t feel confident — can affect testosterone and cortisol levels in the brain, and might even have an impact on our chances for success.
Simon Sinek: How great leaders inspire action
Simon Sinek has a simple but powerful model for inspirational leadership all starting with a golden circle and the question "Why?" His examples include Apple, Martin Luther King, and the Wright brothers ... (Filmed at TEDxPugetSound.)
Brené Brown: The power of vulnerability
Brené Brown studies human connection — our ability to empathize, belong, love. In a poignant, funny talk, she shares a deep insight from her research, one that sent her on a personal quest to know herself as well as to understand humanity. A talk to share.
Jill Bolte Taylor: My stroke of insight
Jill Bolte Taylor got a research opportunity few brain scientists would wish for: She had a massive stroke, and watched as her brain functions — motion, speech, self-awareness — shut down one by one. An astonishing story.
Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology
At TEDIndia, Pranav Mistry demos several tools that help the physical world interact with the world of data — including a deep look at his SixthSense device and a new, paradigm-shifting paper "laptop." In an onstage Q&A, Mistry says he'll open-source the software behind SixthSense, to open its possibilities to all.
Mary Roach: 10 things you didn't know about orgasm
"Bonk" author Mary Roach delves into obscure scientific research, some of it centuries old, to make 10 surprising claims about sexual climax, ranging from the bizarre to the hilarious. (This talk is aimed at adults. Viewer discretion advised.)
Tony Robbins: Why we do what we do
Tony Robbins discusses the "invisible forces" that motivate everyone's actions — and high-fives Al Gore in the front row.
Dan Pink: The puzzle of motivation
Career analyst Dan Pink examines the puzzle of motivation, starting with a fact that social scientists know but most managers don't: Traditional rewards aren't always as effective as we think. Listen for illuminating stories — and maybe, a way forward.
David Gallo: Underwater astonishments
David Gallo shows jaw-dropping footage of amazing sea creatures, including a color-shifting cuttlefish, a perfectly camouflaged octopus, and a Times Square's worth of neon light displays from fish who live in the blackest depths of the ocean. This short talk celebrates the pioneering work of ocean explorers like Edith Widder and Roger Hanlon.
http://www.ted.com/playlists/171/the_most_popular_talks_of_all
Elif Şafak: Kurgunun Politikası
“Hikaye dinlemek hayal gücümüzü genişletir; onları anlatmak ise kültürel duvarları aşmamızı, farklı deneyimleri kucaklamamızı, başkalarının duygularını hissetmemizi sağlar. Elif Şafak bu yalın fikirden yola çıkarak hikayelerin kimlik politiklarının üstesinden gelebileceğini anlatıyor.”
https://www.ted.com/talks/elif_shafak_the_politics_of_fiction?language=tr
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok