Yılın Girişimci ve İş Kadınları

Mart 1857 yılında Amerika’da, çoğunluğu kadın 129 işçinin daha iyi şartlarda çalışmak için yürüttüğü grev sırasında ölmesi sonucu, 1975 yılında BM 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak belirledi. Kadın hakları hiç süphesiz yoğun mücadele ve fedakarlıklarla bugüne ulaştı. Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Diğer yarısını da kadınlar doğuruyor ve büyütüyor. Sadece bu cümle bile kadının toplum içindeki öneminin altını çizmede yeterli. Çalışan, üreten, topluma katma değer yaratan ve en önemlisi gelecek kuşakları yetiştiren kadınların aktif olduğu toplumlar, daha gelişmiş ve şüphesiz daha modern. Erkek egemen tarih sayfalarında yarışa geç başlayan kadınlar, bugün bilimden sanata, spordan siyasete, mühendislikten eğitime pek çok alanda başarı hikayeleri ile gündemdeler. Türkiye hiç olmadığı kadar bu başarı hikayelerine muhtaç elbette. The Brand Age Dergisi yazarlarının ve iş ortaklarının oylaması ve Adba International’ın sosyal medya analizi sonuçları ile belirlenen listede 15 farklı kategoride yılın ilham veren kadınlarını değerlendirdi. İşte yılın ”Girişimci” ve ”İş” kadınları!

Yılın İş Kadınları

Demet Sabancı Çetindoğan
Mediasa Media Group’un kurucusu olarak önemli başarılara imza attı. Onkim AS adındaki kordon kanı bankacılığı ve kök hücre araştırmaları yapan bir yatırımı var. İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa yerleşkesi içinde bulunan Onkim, gerek köklü kadrosu ve tıbbi alt yapısıyla, gerekse Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan’ın sürekli yatırımlarıyla, GMP koşullarında ve Ar-Ge çalışmalarıyla yıllar boyu garantili ürün sunumunu teminat altına alıyor. Kordon kanından elde edilen kök hücreler, günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Çeşitli kanser türlerinden, genetik hastalıklara, bağışıklık sisteminin bazı bozukluklarından kan hastalıklarına kadar pek çok alanda kullanımı hızla yaygınlaşıyor.

Zeynep Bodur Okyay

2007’den beri Kale Grubu Başkanı ve CEO’su olarak görevini sürdürüyor. Zeynep Bodur Okyay pek çok sivil toplum kuruluşu, dernek, vakıf ve odanın yönetim kurullarında faal olarak çalışıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkan Vekili, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliği, DEİK AB İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve DEİK İspanya İş Konseyi Başkanı, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Üyeliği, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelli Heyeti Üyeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Seramik ve Refrakter Meclisi Başkanlığı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı aktif olarak üstlendiği görevlerden bazılarıdır. Kale Grubu bünyesinde Türkiye’nin bilim, kültür ve sanat hayatına katkıda bulunarak pek çok faaliyet gerçekleştiren Zeynep Bodur Okyay, Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın Başkanlığı’nı da yapıyor.

Yasemin Gür Solmaz

Londra’da doğan ve Queen Mary Üniversitesi’nde işletme bölümünü bitiren Yasemin Solmaz, ünlü giyim markası Ramsey’in sahibi Remzi Gür’ün kızı olarak da tanınıyor. Solmaz, babasının kurduğu Socar Turkey Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret şirketinden ve Türev Gayrimenkul Geliştirme Şirketi’nden abisi Ömer Gür ile hisse sahibi. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Mustafa Solmaz ile evli olan Solmaz’ın bu evlilikten dünyaya gelen iki çocuğu var. Yılın dört ayını İngiltere’de, 8 ayını Türkiye’de geçiren Yasemin Solmaz, hem çocuklarıyla ilgileniyor hem de aile işlerinin önemli bir bölümünü üstlenmiş durumda.

Yılın Girişimci Kadınları

Funda Özer Baltalı

İzmir’de avukatlık yapan Funda Özer Baltalı, cübbesini bir kenara bırakarak babasının hayalini gerçekleştirdi. Baltalı, günde 10 bin litre sütü işleyerek yaptığı keçi sütü, peynir, kefir ve yoğurdu dünyaya satıyor ve yerli keçi ırkı üretimi de yapıyor. Hukuk fakültesini bitirip avukat olan Funda Özer Baltalı avukatlık yerine önce yurt dışındaki deri markalarına çanta ve cüzdan üretti. Emekli olduktan sonra küçük bir çiftlik kurmayı hayal eden babasının hayalini geliştiren Baltalı, iyi gelir elde ettiği işini 6 yıl önce devrederek, Seferihisar İlçesi’nde yaklaşık 2.5 milyon dolarlık yatırımla keçi çiftliği ve üretim tesisi kurdu. 133 dönüm arazinin 33 dönümlük alanında hayvancılık yapmaya başlayan Baltalı, geri kalan 100 dönüme de zeytin ağacı dikti. Bilmediği bir alanda günlük 250 litre süt üretimiyle başlayan Baltalı, bugün süt üretim ve işleme kapasitesini günde 10 bin litreye çıkarttı. Günlük keçi sütü, peynir, kefir ve yoğurt gibi birçok keçi sütünden yapılan ürünü pazara sunan Funda Özer Baltalı, yatırımını büyütmeye devam ediyor.

Şule Mene

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Şule Mene, Batı Karadeniz’de hastaların doktora erişiminin çok zor olduğu bir yerde, Bartın Kurucaşile’de doktorluk yaptı. Bu dönemde ArGe’de çalışmak istediğini fark ederek, Harvard Business School’da işletme yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2 büyük Amerikan şirketinin ArGe tesislerinde çalıştı. Aynı zamanda uluslararası bir rmada 9 yıl yöneticilik yapan Mene, klinik araştırmalar alanında 25 yıl çalıştı. Proje yarışmasını kazandığı Sabancı Üniversitesi’nde girişimcilik eğitimi aldı ve 2002 yılında, daha çok merkezi sinir sistemi ve onkoloji alanında yeni geliştirilen ilaçların denemelerini yapmak amacıyla, kendi şirketini kurup başarısını perçinledi. 2005 yılında, Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknoparkı’ndan teklif alarak, bugün depo ve şirketinin bulunduğu Teknopark’a taşındı. Garanti Bankası’nın Kadın Girişimciler Derneği ile birlikte düzenlediği Kadın Girişimci Yarışması’nda da 2016 yılının Kadın Girişimcisi seçildi.

İsmek

Kadınların toplumsal yaşamda etkin rol almasını amaçlayan misyonuyla alanının en güzel örneği olan İSMEK, 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) adıyla kuruldu. İnsanların genel eğitim ihtiyaçlarına cevap verebilecek, mesleki becerilerini geliştirecek, onları sadece pasif tüketici olmaktan çıkarıp aktif üretici kılacak ve iş gücü piyasasının talep ettiği nitelikli iş gücünü karşılayacak elemanların yetiştirilmesi yönünde, yetişkin eğitimi organizasyonları yapma amacı taşıdı. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan döneminde bir sosyal doku projesi olarak faaliyetlerine başladı. Özellikle kadınların yoğun rağbet gösterdiği İSMEK kurslarında sanat ve meslek eğitimlerinin yanı sıra, kursiyerlere ve halka yönelik seminerler, sergiler, de leler, sempozyumlar, yayınlar vb. faaliyetler ücretsiz olarak yapılıyor. İlk yıl 3 kurs merkezinde, 3 branşta, 141 kursiyerle başlayan eğitimler, 2016-2017 eğitim dönemi itibariyle İstanbul’un 38 ilçesinde, 235 kurs merkezinde, 540 branşta, 2 milyonu aşkın kursiyere ulaşmıştır.
 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER