Sesli arama sizin adınıza randevu alıp rezervasyon yaptırabilecek

Gelecekte sanal asistanımız, biz uyurken akıllı saatimizdeki alarmı kontrol edip akıllı kahve makinesine

Gelecekte sanal asistanımız, biz uyurken akıllı saatimizdeki alarmı kontrol edip akıllı kahve makinesine "Kahveyi hazırla, birazdan uyanacak" diyebilecek.

Nesnelerin interneti teknolojisinin hızlı gelişimiyle, çevremizdeki tüm eşyalar birbirleriyle iletişime geçmeye başlıyor. Gelecekte sanal asistanımız, biz uyurken akıllı saatimizdeki alarmı kontrol edip akıllı kahve makinesine "Kahveyi hazırla, birazdan uyanacak" diyebilecek. Günümüzden çok da uzak olmayan bu teknolojiyi, Türkiye'nin ilk Arama Motoru Pazarlama Ajansı olarak kurulan SEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz ile konuştuk.

Öncelikle sesli arama teknolojisi şu an hangi noktada, kısaca anlatabilir misiniz?

Bundan on yıl önce Google'a girip klavyenin tuşlarına basmak yerine yazıları konuşarak yazdırabiliyordunuz. Ancak zamanın teknolojisi bizi bugünkü kadar iyi tanımıyordu. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yüksek teknolojiler de bu denli gelişmemişti. Kullandığınız cihaz ile etkileşime geçmiyordunuz, ona sadece sesinizle yazı yazdırıyordunuz. Bugün ise çok daha farklı bir durumla karşı karşıyayız. Sesli arama teknolojisiyle çalışan tüm akıllı cihazlar artık bizi anlıyor. Örneğin canımız pizza çektiğinde, sanal asistanımıza "Bana karışık pizza söyle" diyerek çok kolay bir şekilde pizza siparişi verebiliyoruz. Sanal asistan, telefonumuzdaki pizza uygulamasıyla iletişime geçerek bizim için pizza söylüyor. Önceki siparişlerimizden edindiği bilgiyle, o sipariş için boyut belirtmemiş olmamıza rağmen bizim aslında orta boy pizza yemek istediğimizi biliyor. İnce hamur sevdiğimizi ve ayran yerine kolayı tercih ettiğimizi de biliyor. Yani teknoloji bizi yakından tanıyan bir arkadaşımız haline geliyor, bizi gereksiz tüm ayrıntılardan kurtarıyor.

 Sesli arama teknolojisinin markalar için avantajları neler?

Sesli arama, firmalara müşterilerinin hayatlarını çok daha kolay hale getirebilme ve birbirleriyle bunun üzerinden rekabet edebilme şansı tanıyor. Verdiğim pizza örneğinde, sanal asistan telefondaki pizza uygulamasıyla iletişime geçiyordu. İşte bunun olabilmesi için ilgili uygulamaların markalar tarafından geliştirilmiş olması gerekiyor. Diğer türlü sanal asistan arama motorlarıyla iletişime geçecek, işlemler bu kadar hızlı gerçekleşmeyecekti. Bu yüzden her sektörden sayısız firma, sesli aramayı kendi ürün ve hizmetlerine entegre etmek için günümüzde birbirleriyle yarışıyor. Çağrı merkezleri ve bankalar, tüketicinin ihtiyaçlarını müşteri hizmetleri yetkilisine bağlanmadan, sesli arama teknolojisiyle en kısa sürede gidermeye çalışıyor. Üstelik bu konuda her geçen gün daha da başarılı hale geliyorlar.

Siz SEM olarak hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

SEM sesli arama teknolojisinin imkanlarından sonuna kadar faydalanıyor. Google Voice Search ekibinden aldığımız özel eğitimlerin yanı sıra kendi bilgi ve tecrübemizle müşterilerimize maksimum fayda sağlıyoruz. Sesli arama, alıp hemen kullanmaya başlayabileceğiniz bir teknoloji değil. Süreçleri iyi analiz etmeniz, uygulama veya internet sitenizin kullanıcılarınızla nasıl iletişime geçeceğine dair kapsamlı bir yol haritası çıkarmanız gerekiyor. SEM, müşterilerine tüm bu süreçlerde uçtan uca destek oluyor.

Son olarak, sesli aramanın yakın geleceğinde bizi hangi gelişmeler bekliyor?

Teknoloji devlerinin sesli aramaya verdiği önem, teknolojinin geleceğin standartlarından biri olacağını işaret ediyor. Örneğin Google'ın Duplex isimli pilot çalışması, tıpkı bir insan gibi telefon görüşmesi yapabiliyor. Kuaförden sizin adınıza randevu alabiliyor ya da sizin için lokantadan yer ayırtabiliyor. Bilgisayarları klavye ve fareye elimizi bile sürmeden kullanabileceğimiz, internet sitelerinde gezinmek yerine onlarla konuşabileceğimiz, sosyal medya platformlarında sesimizle fotoğraf ve video paylaşabileceğimiz günler bizi bekliyor. SEM olarak teknolojinin sıkı takipçilerinden biri olmaya devam edeceğiz.

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER